Annonce

Annonce

Svar: Samsov eller hjælp til at sove selv - del 2


24. marts 2021

Kategori:
Alder:
7 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej L.

Det er super fint du skriver tilbage og sender denne uddybning :)

Du skriver, at jeres datter har været meget tydeligt omkring, at hun vil ligge i sin egen seng og ikke har lyst til at komme ind til dig/jer - men at lillebror jo har far, og det vil hun naturligt også gerne...

Derfor lyder det for mig som om, at det er løsningen med, at mor og far sover sammen, og børnene sover selv, som I fortsat skal arbejde med. Det vil sige, at far skal ud af lillebrors værelse, og så må I vurdere, om begge børn måske skal sove sammen. Netop fordi det kan gøre, at I voksne så kan skiftes til at putte, og den anden kan få frigivet lidt tid til andre ting - og der er en del retfærdighed i at de voksne sover sammen og børnene sover sammen.

Det er også en god idé med en madras på gulvet i soveværelset og at lære jeres børn, at de skal søge jer om natten, hvis de har brug for jer. I kan sætte en lille lampe/pære (måske flere alt efter hvor langt de skal gå) i stikkontakten, så det er let at finde vej ind til jer, hvis de har brug for det. Men så det bliver dem, der søger jer og ikke jer, der igen og igen skal gå ind til dem. Jeg vil derfor anbefale madrassen i soveværelset fremfor madrassen i børneværelset.

Det kan også være en god idé at tale med hende om den uretfærdighed, som hun føler. Det er super godt, at I har sat ord på, at han er 3 år yngre og har et andet behov, men det er vigtigt, at I sætter ord på, hvad det er hun kan, og som gør hende til noget særligt. Ikke sådan, at når man går i skole eller når man snart er 8 år, så er man for stor til at have behov for mor og far - for sådan er det ikke. Det handler ikke om alder, og hun må på ingen måde føle sig forkert. Men mere forsøge at have fokus på alt det gode, som man kan, når man er 7-8 år gammel, alt det hun har lært, og alt det lillebror stadig skal ...


Annonce

... lære, og hvor I må hjælpe ham med at lære det.

Det vil være rigtig godt, hvis hun (så snart Danmark åbner) igen kan gå til noget, som hun netop kan gå til, fordi hun har den alder hun har, men som lillebror stadig er for lille til. Så hun går til noget, der er for hende, og som netop vil være med til at understøtte følelsen af, at hun kan noget og er noget særligt, netop fordi hun er hende. Noget som kan give en vis selvtillid og en følelse af, at når hun kan klare det, så kan hun også klare at sove alene på værelset. Alt hvad er sker i løbet af dagen, måden hun (og I) håndterer forskellige dagligdagssituationer vil naturligt også påvirke hendes evne til at overgive sig til søvnen om aftenen :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Der er jo ingen tvivl om, at kærligheden til jeres børn er meget stor, og I giver dem virkelig al den tryghed, nærhed, opmærksomhed osv. som de lyder til at have behov for, og I har gjort det så længe... Så når hun selv siger, at det faktisk er følelsen af uretfærdighed, som fylder, så tænker jeg, at I skal prøve at arbejde lidt med dette. Så hun lærer, at der naturligt er forskel mellem hende og hendes bror, men at det ikke betyder, at I ikke stadig er der for hende, at I ikke elsker hende mindre eller ikke stadig vil prioriterer hende - for det ved jeg jo, at I gør :)

Det kan også nogle gange hjælpe at lave nogle rutiner - godnat-te, massage, lytte til afslappende musik, ligge og læse lidt i en bog netop for bedre at kunne finde roen og dermed ind i søvnen. Så det også bliver noget, som hun naturligt godt kan klare selv. Så mor og far ikke behøver sidde hos hende hele tiden, men så I kan skiftes til at gå lidt til og fra. Måske vil hun have glæde af at sove med mors dyne i stedet for sin egen.... og måske vil det bare være en rigtig god idé, at I lader børnene sove sammen nu :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Uld til børn

En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.

Uld har mange fordele:

- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.

- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...

Læs mere i Babylex

Rotavirus

Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.

Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tak for at du er til.

Det føles som en dejlig livline at have dig og din hjemmeside, når man er usikker på ting og sager. Man vil jo så gerne gøre alt godt for sit barn:-)

Mor til dreng på 5 måneder


Annonce