Annonce

Annonce

Svar: Urolig ved fysisk berøring


1. marts 2021

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din datter :)

Din datter oplever verden med alle sine sanser - hun hører, føler, smager, lugter, ser - og nogle børn har lidt problemer med det man kalder sanseintegration, hvilket kan vise sig på forskellig måde.

Følesansen kaldes også den taktile sans, og nogle børn har en meget sensitiv taktil sans. Det kan f.eks. vise sig ved, at de reagerer på tøj, de bliver irriterede over mærker og sømme i tøjet, de kan føle at tøjet kradser og irriterer. De bryder sig ofte heller ikke om at blive vasket med en vaskeklud, det er meget ubehageligt at få en klud på kroppen, de kan også føle, at det gør ondt at få redt hår, de vil ikke have klippet negle, de vil helst ikke spise mad med fingrene eller lege med f.eks. modellervoks og fingermaling (det gælder selvfølgelig hos ældre børn).

Og så kan de også have svært ved berøring. De kan have svært ved den tætte, nære og fysiske kontakt. Din datter vil måske nogle gange godt kunne sidde på dit skød og acceptere, at du nusser hende lidt i håret. Hun sidder med ryggen mod din krop og hun er forberedt på, at når hun sidder der, så kommer denne form for berøring. Andre gange vil hun tydeligt trække sig væk, afvise din berøring og det kan næsten virke som om, at din berøring er ubehagelig for hende.

Børn med sanseintegrationsproblemer kan have svært ved at fornemme deres krop, og derfor kan de opleves meget uroligt - det er som om, at de hele tiden er i ...


Annonce

... bevægelse. Deres arme og ben kører hele tiden, selv når de sidder stille, så er de aldrig helt i ro og det med at putte sig ind til mor og bare falde fysisk til ro er rigtigt svært.

Jeres datter er stadig så lille, at det er svært at sige, om det er sansemæssige udfordringer hun har - men det lyder til at være en overvejelse værd. Du fortæller, at hun er set af fysioterapeut og osteopat, og måske har fokus her været hendes led, og om hun mon havde smerter på grund af låsninger, stramme halssener eller andet. Hvilket også er et rigtig fint fokus og vigtigt at hjælpe med, hvis det er tilfældet. Men måske er det mere nogle sansemæssige udfordringer, som hun har...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Der findes fysioterapeuter og ergoterapeuter, der har specialiseret sig i børn med sansemotoriske problemer, og det kan derfor overvejes, om I vil kontakte en sådan. Man kan godt lave nogle øvelser, som hjælper hende til bedre at føle eller håndtere berøring og som på sigt derfor kan hjælpe hende til større ro, når hun feks. skal sove eller når hun putter hos dig...

Du skal prøve at lægge din dårlige samvittighed og skyldfølelse på hylden. Det er helt okay, at du ikke ammer, og at amningen ikke er lykkes for jer. Jeg er sikker på, at jeres datter ikke har manglet nærhed af den grund. Der er jo også en grund til, at amningen ikke er lykkes - måske er det fordi det med berøring og nærhed faktisk har været svært fra starten... Ro på her :)

Sender et stort knus med på vejen og rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omsorgsdage

Omsorgsdage er dage, hvor du med fuld løn kan holde fri sammen med dit barn.

Er du offentligt ansat, og er du blevet forælder efter den 1. oktober 2005, har du ret til 2 årlige omsorgsdage per barn. Retten gælder fra og med fødselsåret og til og med det år, hvor barnet fylder 7 år.

Hvis du er ansat i en privat virksomhed, vil det fremgå af din overenskomst, kontrakt eller lignende, om du har ret til omsorgsdage.

Læs mere i Babylex

Prævention - efter fødsel

Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.

Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.

I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce