Annonce

Annonce

Svar: Sove videre i egen seng


24. februar 2021

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med jer

Tak for jeres brev og dejligt at høre fra jer igen - dejligt at det bare går så godt, og at jeres datter lyder til at trives :)

Jeg er helt enig med jer i, at hun naturligt skal have den tryghed og nærhed, som hun viser behov for, og derfor er det rigtig fint, at I har taget hende ind til jer om natten og give hende den trøst og ro der gjorde, at hun kunne sove videre.

Desværre ser man nogle gange, at tidspunktet for disse opvågninger rykker sig mere og mere frem og med den alder jeres datter har, så bliver det hurtigt til en vane at vågne op - og altså dermed pludselig vågne op kl 22 for at komme ind til mor og far. Og det kan jeg godt forstå, at I gerne vil væk fra. Hun har jo altid sovet i egen seng og hele familien har trivedes rigtig godt med dette :)

Det er rigtig godt, at I putter hende i egen seng om aftenen og at I holder fast i den rutine. Det er vigtigt, at hun forbinder sin seng med stedet, hvor hun sover og det lyder som om, at hun har et rigtig godt og trygt putteritual. Har hun en puttebamse, putteklud, slaskedukke eller andet? Det vil være rigtig godt, hvis hun har noget, som kan fungerer som substitut for jer og jeres favn og som er der, både når hun puttes om aftenen og som derfor også kan berolige og hjælpe hende videre, når hun har sin opvågning i løbet af aftenen eller natten.

Det er også rigtig godt, at mor forsøger at få hende videre i søvnen igen. Gerne imens hun ligger i sengen, eller mor kan, som I skriver, sætte sig på en stol i værelset og så putte jeres datter tilbage i egen seng igen. Så I på den måde holder fast i, at det ...


Annonce

... altså er der hun sover, når det er aften/nat - og tidlig morgen kan hun så komme ind til jer :) Også her vil putteritualet med bamse, klud, godnatsang eller lignende kunne være en stor hjælp.

Har hun en natlampe? Ligger hun helt mørkt? Bag lukket dør eller? Det kan godt være, at hun har glæde af lidt lys, som gør at hun kan orientere sig. En åben dør, så hun kan høre, at I er der, kan også give ro og virke trygt... det kan I derfor også overveje, om der måske skal ændres lidt på.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Nogle forældre vælger også at tage en madras ind på gulvet på børneværelset i en periode og lægge sig der. Det gør for det første, at I med det samme kan være der, reagerer når jeres datter vågner - men det gør også, at I kan lægge jer med hende og give hende ekstra nærhed og tæt kontakt, men samtidig holde fast i, at I bliver på værelset og ikke går ud derfra om natten.

Andre gange kan det være bedre at gøre det, I faktisk gør lige nu - forsøge at få hende videre i søvnen i egen seng, og når det ikke fungerer, så tager hende ind til jer. MEN, når hun så sover godt, og I bliver irriterede over at hun ligger og rumsterer og fylder i jeres seng, så flytter I hende tilbage til egen seng igen. Da hun ikke er ældre, end hun er, så vil hun stadig ikke kunne huske, at hun har været omkring jeres seng om natten, og det at hun både falder i søvn i egen seng og også vågner i egen seng om morgenen kan på sigt faktisk være med til at gøre, at hun bliver lettere at få videre i egen seng om natten, når hun har sine opvågninger der.

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

K-vitamin til baby

Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.

Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for altid lange og fyldestgørende svar.

Lone og Claus fra København


Annonce