Svar: Sove videre i egen seng
Hej med jer
Tak for jeres brev og dejligt at høre fra jer igen - dejligt at det bare går så godt, og at jeres datter lyder til at trives :)
Jeg er helt enig med jer i, at hun naturligt skal have den tryghed og nærhed, som hun viser behov for, og derfor er det rigtig fint, at I har taget hende ind til jer om natten og give hende den trøst og ro der gjorde, at hun kunne sove videre.
Desværre ser man nogle gange, at tidspunktet for disse opvågninger rykker sig mere og mere frem og med den alder jeres datter har, så bliver det hurtigt til en vane at vågne op - og altså dermed pludselig vågne op kl 22 for at komme ind til mor og far. Og det kan jeg godt forstå, at I gerne vil væk fra. Hun har jo altid sovet i egen seng og hele familien har trivedes rigtig godt med dette :)
Det er rigtig godt, at I putter hende i egen seng om aftenen og at I holder fast i den rutine. Det er vigtigt, at hun forbinder sin seng med stedet, hvor hun sover og det lyder som om, at hun har et rigtig godt og trygt putteritual. Har hun en puttebamse, putteklud, slaskedukke eller andet? Det vil være rigtig godt, hvis hun har noget, som kan fungerer som substitut for jer og jeres favn og som er der, både når hun puttes om aftenen og som derfor også kan berolige og hjælpe hende videre, når hun har sin opvågning i løbet af aftenen eller natten.
Det er også rigtig godt, at mor forsøger at få hende videre i søvnen igen. Gerne imens hun ligger i sengen, eller mor kan, som I skriver, sætte sig på en stol i værelset og så putte jeres datter tilbage i egen seng igen. Så I på den måde holder fast i, at det ...
... altså er der hun sover, når det er aften/nat - og tidlig morgen kan hun så komme ind til jer :) Også her vil putteritualet med bamse, klud, godnatsang eller lignende kunne være en stor hjælp.
Har hun en natlampe? Ligger hun helt mørkt? Bag lukket dør eller? Det kan godt være, at hun har glæde af lidt lys, som gør at hun kan orientere sig. En åben dør, så hun kan høre, at I er der, kan også give ro og virke trygt... det kan I derfor også overveje, om der måske skal ændres lidt på.
Nogle forældre vælger også at tage en madras ind på gulvet på børneværelset i en periode og lægge sig der. Det gør for det første, at I med det samme kan være der, reagerer når jeres datter vågner - men det gør også, at I kan lægge jer med hende og give hende ekstra nærhed og tæt kontakt, men samtidig holde fast i, at I bliver på værelset og ikke går ud derfra om natten.
Andre gange kan det være bedre at gøre det, I faktisk gør lige nu - forsøge at få hende videre i søvnen i egen seng, og når det ikke fungerer, så tager hende ind til jer. MEN, når hun så sover godt, og I bliver irriterede over at hun ligger og rumsterer og fylder i jeres seng, så flytter I hende tilbage til egen seng igen. Da hun ikke er ældre, end hun er, så vil hun stadig ikke kunne huske, at hun har været omkring jeres seng om natten, og det at hun både falder i søvn i egen seng og også vågner i egen seng om morgenen kan på sigt faktisk være med til at gøre, at hun bliver lettere at få videre i egen seng om natten, når hun har sine opvågninger der.
Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
Viden om børn:
Passiv rygning og børn
Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.
Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.
Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.
De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!
Tak fra drengens forældre