Annonce

Annonce

Svar: Vågentid - 6 mdr.


18. februar 2021

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære R og E

Tak for jeres brev :)

Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår jeres spørgsmål.. men umiddelbart tænker jeg, at jeres datter har brug for 3 lure dagligt, og der er ikke nogen grund til ikke at give hende dette. Jf. den dagsplan, som jeg tidligere har sendt jer :)

Når det så er sagt, så kan man godt arbejde på at øge barnets vågentid gradvist. Med den alder jeres datter har, så er det generelt en god idé at hjælpe hende til en rytme, hvor hun har vågne aktive perioder og derefter hjælpes til at finde ro og skulle sove. Det er godt at skabe en rytme med nogenlunde faste tidspunkter for aktivitet, mad, mælk og søvn - og på den måde påvirke hendes indre rytme til den hverdag, som passer ind i familien. Så hun ikke vender rundt på nat eller dag eller hele dagens rytme ikke skrider for jer, og hun pludselig ikke spiser nok.. eller det kan være for at hjælpe hende væk fra at slatsove lidt hele dagen igennem.

For nogle gange, så kommer dagen faktisk til at gå med at lulle barnet i søvn igen og igen og igen. Hun ender f.eks. med at sove kortvarigt, virker aldrig rigtigt udhvilet, pylrer og har ikke rigtig overskud til at spise, lege eller andet, og så tolkes det naturligt som behov for at sove mere, hun lulles i søvn, slatsover igen, og så starter det hele forfra. Og det fungerer ikke for nogen. Og i en sådan situation kan det være godt at aktivere hende lidt ekstra - f.eks. nogle gange lægge et bad ind mellem formiddagslur og middagslur for på den måde at forlænge vågenperioden lidt og samtidig ...


Annonce

... stimulere hende rigtig godt motorisk og mentalt - så give hende en flaske, og så hjælpe hende til at sove en forhåbentlig længere middagslur.

Når det så er sagt, så skal man ikke holde hende vågen, hvis hun tydeligt er træt og har brug for at sove. Børn skal puttes, når de er trætte og ikke holdes vågen mod deres vilje. Det vil gøre dem overtrætte, og det vil ofte gøre, at de får sværere ved at sove og også efterfølgende sover mere uroligt og afbrudt. Og normalt siger man også, at søvn avler søvn, så hvis I giver hende de lure, som hun viser behov for, så vil det give bedre søvn. Nægter I hende søvnen og holder hende vågen, så sover hun ikke bedre af det efterfølgende... Det er derfor også bedre, at jeres datter sover 3 korte lure dagligt end får 2 lure, som så viser sig ikke at blive længere, og hvor hun ender med at blive overtræt og rigtigt ked af det.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Varigheden af hendes lure hænger naturligt også sammen med, hvor meget hun sover om natten, ligesom antallet af lure hænger sammen med, hvor tidligt hun starter dagen. Og som udgangspunkt skal man ikke ændre noget, der fungerer. Så hvis hun trods sine korte lure vågner glad og tilfreds, stortrives og har det godt, så skal man ikke ændre på dette og ende med at gøre hende ked af det... Det er altså bedre at give hende 3 korte lure, og hun trives med dette, er glad og vokser, udvikler sig osv. som hun skal - end at holde hende vågen og kun give hende 2 lure, og hun så bliver grædende og rigtigt ked af det :)

Håber I kan bruge dette lidt videre, rigtig god weekend! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Muslingeskaller - brystvorte

Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.

Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...

Læs mere i Babylex

Forkælelse - forkælede børn

Små børn kan kun fortælle dig, at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde give udtryk for, at det har behov for at blive taget op, blive skiftet, få mad, blive pludret med, krammet osv.

Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne, at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt, at man forkæler et barn ved at reagere på dets gråd, tværtimod.

Små børn kan ikke...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce