Annonce

Annonce

Svar: Lære at sove uden vugning - 6 mdr.


1. februar 2021

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Karlas mor og far

Tak for jeres spørgsmål - og dejligt at høre, at I kunne bruge mit sidste svar, og at det nu fungerer godt med en 3-lure-om-dagen-rytme :)

Mange børn er afhængige af bevægelse, når de skal sove. Det er helt naturligt, at det lille barn har brug for at blive vugget - de vuggende bevægelser er genkendelige og dermed trygge. Når den lille har ligget i livmoderen og mor har bevæget sig rundt, så er den lille naturligt blevet vugget. Derfor er det dejligt og trygt...

Samtidig er det at bilve vugget faktisk vigtigt for små børn. Ud over at virke beroligende, så sætter det også lidt gang i vestibulære sansen også kaldet labyrintsansen, som har med balancen at gør. I øret sidder en "snegl", som indeholder væske. Når vi bevæger os, så sættes der gang i disse væsker, og det styrker vores balance. Det er vigtigt, at få sat gang i de væsker, fordi det har betydning for vores motorik og derfor skal børn vugges, drejes, rulles med, vendes på hovedet, gynges osv. fordi de derved får styrket deres balance...

Når det så er sagt, så er det godt, hvis barnet kan vænnes til at blive vugget mindre og mindre. Det er godt, hvis barnet kan lære at sove i en stillestående seng, fordi det trods ...


Annonce

... alt er begrænset hvor længe vi kan hjælpe barnet med at sove ved at vugge. Børn bliver jo større, tungere og på sigt vil det være godt at man ikke behøver konstant bevægelse for at falde i søvn eller for at kunne komme fra et søvnstadie til et andet...

Og måden man kommer væk fra bevægelse på er ved gradvist at gøre det mindre og mindre. Det vil sige, at når I putter jeres datter, så skal I forsøge ikke at trille med sengen og ikke at vugge hende med jeres hænder på hendes krop - det er kun, hvis hun siger noget, at I vugger hende lidt. Lige så snart hun er stille, bare ligger og kikker, så holder I hendes stille og siger hun noget, så vugger I lidt igen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det samme, når I putter hende i barnevognen om dagen, - tril/vug hende kun, når hun giver lyd fra sig. Når hun ligger stille, så holder I hende stille, siger hun noget, så triller/vugger I lidt igen og så snart hun er stille, så holder I hende stille.

På den måde kan jeres datter lære, at det er okay blot at ligge stille og kikke. Hun behøver ikke være i bevægelse hele tiden, og hun vil kunne ligge stille i længere og længere tid, så på den måde vil I gradvist kunne trappe behovet for bevægelse ud :)

Rigtig meget held og lykke med det projekt :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnevaccinationsprogram

I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:

3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1

5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2

12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3

15 mdr.: MFR 1

4 år.: MFR 2

5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...

Læs mere i Babylex

Barselsorlov

I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce