Svar: Amning før eller efter lur
Kære Ida
Tak for dit brev og fine spørgsmål om amning - og velkommen til :)
Jeg vil anbefale dig, at du lige nu ammer din dreng to gange mellem hver lur - altså både, når han vågner og igen, før han skal sove :) Sover han kun en kort lur på 45 minutter, og er ammet før han bliver puttet, så vil han sandsynligvis ikke være så sulten, at han har brug for brystet, når han vågner, men vil så i stedet skulle tilbydes brystet, før han skal sove næste lur.
Jeg tænker, at han er ved at være så fysisk stor, at han har behov for at få din mælkeproduktion sat op. Det viser han nu ved at melde sig hyppigere, og derfor vil der nogle gange ikke gå mere end 1-1.5 time imellem hans amninger. Det er altså helt naturligt, at han kan virke søgende og vise ekstra behov for brystet, selvom du ikke synes, at det er så lang tid siden, at han har diet sidst.
Det er netop hyppigheden af amning, som øger din mælkeproduktion. Det giver derfor mere mælk, at du ammer hver 1.5 time end at der går 3 timer imellem hver amning. Det giver ikke tilsvarende mere mælk, at du ammer i 40 minutter i stedet for i 20 minutter, så når han søger brystet hyppigere, så er det højst sandsynligt et reelt behov, og det er vigtigt, at du lader ham styre dette selv.
Hvis han sover en længere lur, vågner op og bliver ammet, så vil du f.eks. amme ham fra højre bryst der, og før næste lur, så ammer du ham fra venstre bryst. Når han så vågner og skal ...
... ammes igen, så tilbyder du ham venstre bryst igen, så han får spist dette bryst godt i bund, og før han så puttes til næste lur så tilbyder du ham toppen af højre bryst. På den måde sikrer du både, at han kommer ind til den "federe" mælk og får dit bryst godt tømt, samtidig med at du også får stimuleret til mere mælk, fordi hvert bryst bliver stimuleret hyppigere :)
Som sagt, så vil han sandsynligvis ikke have behov for mælk, når han vågner, hvis han kun har taget en kort lur - og her vil det være rigtig godt, at du ammer ham godt før næste lur. Generelt er det en god ide, hvis du kan begynde at arbejde på en rytme, hvor han tilbydes mælk, når han skal sove, og ikke når han vågner. Det vil være med til at sikre, at han kan sove et længere søvnstræk, før han naturligt vågner fordi han er sulten igen.
Samtidig vil mælk før hver lur hjælpe ham til at finde ro og koble fra og falde i søvn, og så vil det også give plads til skemaden, når han i 4-6 måneders alderen skal igang med det. Det vil på sigt være rigtig godt med en rytme, hvor han tilbydes skemad og vand af kop, når han vågner - og så tilbydes brystet ,før han skal sove. Så på den måde giver det også god mening, at du begynder at amme ham, før han skal puttes nu :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og det lyder som om, at både du og din dreng trives rigtig godt :)
Rigtig meget held og lykke, glæder mig til at følge jeres lille familie :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
K-vitamin til baby
Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.
Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.
Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.
Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder