Brev:
Skal tungebåndet klippes eller kan bedre amning løse problemet?
Kære Helen.
Jeg er meget i tvivl om, om jeg skal få klippet tungebåndet på min dreng på 7 uger (født halvanden uge over termin). Han er i det store hele (så vidt jeg som førstegangsmor kan vurdere) en glad og selskabelig baby, der smiler og pludrer og gerne vil underholdes.
Men. Amningen går ikke fuldstændig glat. Nogle gange niver det en del (der kommer ikke sår), andre gange nærmest ikke. Nogle gange er han meget urolig ved brystet, andre gange rimelig rolig. Nogle gange er det tydeligt, at han får masser ud, andre gange er jeg mere i tvivl. Der er i øvrigt ikke nogen sammenhæng: Han kan godt spise til, selvom det gør ondt. Jeg har været til sundhedsplejens ammevejleder, og det hjalp noget, men har ikke løst problemerne helt. Hun mente i øvrigt, at jeg havde masser af mælk.
Amningerne er typisk meget lange, nogle gange over en time, hvor han småsover ind imellem, bøvser og evt. bliver skiftet. Og om dagen kan der gå meget kort tid imellem amningerne, måske kun en time. Hvis han sover i barnevogn, kan han dog godt sove i 2-3 timer om dagen uden mad. Hans første stræk om natten kan være helt op til 5 timer. Han spiser ca 8 gange i døgnet.
Han havde ikke taget helt nok på ved sidste vejning hos lægen. Hun var ikke meget bekymret, da hans længde ligger over normalkurverne (og stiger lidt stejlere), men syntes, at vi skulle holde øje med det. Og ...
... jeg tænker, at det jo godt kan skyldes, at han ikke får nok mad, fordi han nogen gange spiser for ineffektivt, og vi måske af og til stopper for tidligt, fordi det gør ondt på mig.
Vi har nu været hos ørelægen, som sagde, at hans tungebånd var lidt stramt bagtil, og at han gerne ville klippe det. Jeg er lidt bange for indgrebet, så vi takkede nej i første omgang. Men jeg er meget i tvivl. Jeg vil rigtig gerne fortsætte med at amme, men hvis det bliver ved med at være ubehageligt halvdelen af tiden, ved jeg ikke, om jeg kan. Og jeg er selvfølgelig også nervøs for, om han får nok mad, når nu vægten ikke stiger, som den skal.
Jeg ved godt, at du ikke kan vejlede om, hvorvidt han skal have klippet tungebåndet eller ej. Men jeg vil gerne høre, om du tror, at amningen kan komme op at køre smertefrit og mere effektivt (evt. med mere ammevejledning)? Eller kan et stramt tungebånd simpelthen gøre, at han nogen gange bare ikke kan få ordentligt fat, hvis han fx er træt, lige meget hvor dygtig jeg er til at lægge ham til?
Og kan du svare på, om klip af tungebåndet kan give nogen komplikationer? Ørelægen virkede lidt affejende og sagde, at det værste, der kunne ske, var, at klippet ikke løste problemet, hvilket jo nok bare betyder, at det er et rimeligt sikkert indgreb - men jeg følte mig ikke helt informeret nok til bare at få det gjort.
På forhånd tak
A
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.
Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
4. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Hej Helen Tak for dit svar til mit brev “Dårlig dagssøvn 2mdr”. Du har...
1. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Kære Helen Jeg har en datter på 11 uger, som har meget svært ved at sove....
Viden om børn:
Moderkage
Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.
Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.
Når moderkagen...
Tvillingefødsel
Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.
En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling, fordi der ved fødsel af to børn er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, og når du er i 36. graviditetsuge, vil du ofte få svar på, hvorvidt du kan føde vaginalt, eller om det anbefales, at du føder ved planlagt kejsersnit.
Man...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!
Mor til Jens på 13 måneder