Annonce

Annonce

Brev:

Skal tungebåndet klippes eller kan bedre amning løse problemet?


23. januar 2021

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Skal tungebåndet klippes eller kan bedre amning løse problemet?

Kære Helen.

Jeg er meget i tvivl om, om jeg skal få klippet tungebåndet på min dreng på 7 uger (født halvanden uge over termin). Han er i det store hele (så vidt jeg som førstegangsmor kan vurdere) en glad og selskabelig baby, der smiler og pludrer og gerne vil underholdes.

Men. Amningen går ikke fuldstændig glat. Nogle gange niver det en del (der kommer ikke sår), andre gange nærmest ikke. Nogle gange er han meget urolig ved brystet, andre gange rimelig rolig. Nogle gange er det tydeligt, at han får masser ud, andre gange er jeg mere i tvivl. Der er i øvrigt ikke nogen sammenhæng: Han kan godt spise til, selvom det gør ondt. Jeg har været til sundhedsplejens ammevejleder, og det hjalp noget, men har ikke løst problemerne helt. Hun mente i øvrigt, at jeg havde masser af mælk.

Amningerne er typisk meget lange, nogle gange over en time, hvor han småsover ind imellem, bøvser og evt. bliver skiftet. Og om dagen kan der gå meget kort tid imellem amningerne, måske kun en time. Hvis han sover i barnevogn, kan han dog godt sove i 2-3 timer om dagen uden mad. Hans første stræk om natten kan være helt op til 5 timer. Han spiser ca 8 gange i døgnet.

Han havde ikke taget helt nok på ved sidste vejning hos lægen. Hun var ikke meget bekymret, da hans længde ligger over normalkurverne (og stiger lidt stejlere), men syntes, at vi skulle holde øje med det. Og ...


Annonce

... jeg tænker, at det jo godt kan skyldes, at han ikke får nok mad, fordi han nogen gange spiser for ineffektivt, og vi måske af og til stopper for tidligt, fordi det gør ondt på mig.

Vi har nu været hos ørelægen, som sagde, at hans tungebånd var lidt stramt bagtil, og at han gerne ville klippe det. Jeg er lidt bange for indgrebet, så vi takkede nej i første omgang. Men jeg er meget i tvivl. Jeg vil rigtig gerne fortsætte med at amme, men hvis det bliver ved med at være ubehageligt halvdelen af tiden, ved jeg ikke, om jeg kan. Og jeg er selvfølgelig også nervøs for, om han får nok mad, når nu vægten ikke stiger, som den skal.

Jeg ved godt, at du ikke kan vejlede om, hvorvidt han skal have klippet tungebåndet eller ej. Men jeg vil gerne høre, om du tror, at amningen kan komme op at køre smertefrit og mere effektivt (evt. med mere ammevejledning)? Eller kan et stramt tungebånd simpelthen gøre, at han nogen gange bare ikke kan få ordentligt fat, hvis han fx er træt, lige meget hvor dygtig jeg er til at lægge ham til?

Og kan du svare på, om klip af tungebåndet kan give nogen komplikationer? Ørelægen virkede lidt affejende og sagde, at det værste, der kunne ske, var, at klippet ikke løste problemet, hvilket jo nok bare betyder, at det er et rimeligt sikkert indgreb - men jeg følte mig ikke helt informeret nok til bare at få det gjort.

På forhånd tak
A

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Sådan passer du på den sarte hud hos nyfødte

Når et lille barn kommer til verden, fylder bleskift meget - især i den første tid.
Det er helt normalt, at en nyfødt skal have skiftet ble 6 til 8 gange i døgnet. Huden på den nyfødte er sart og sensitiv, og den hyppige kontakt med fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring kan ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

5. april 2021 | Udstyr | 2 mdr.

Stor dreng - små hjælpemidler

Kære Helen, Siden sidst er der kommet et styks smækker lillebror til verden...

Læs hele brevet og Helens svar


25. februar 2021 | Udvikling | 2 mdr.

Baby og fjernsyn

Hej Helen, Helt kort - hvad er anbefalingerne i forhold til baby/børn og...

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2021 | Sovevaner | 2 mdr.

Hjælp til slatspiseri og søvn

Hej Helen, Lige et par spørgsmål herfra vedr. søvn, som jeg ikke rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


8. februar 2021 | Amning | 2 mdr.

Supplering med flaske

Kære Helen Tak for dit meget grundige svar sidst om klipning af tungebånd....

Læs hele brevet og Helens svar


1. februar 2021 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Modermælkserstatning - fortsættelse :-)

Hej igen Helen, Og tusind tak for dit svar på mit forrige spørgsmål omkring...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse hvis maden gemmes eller ved genopvarmning og de kan medvirke til dannelse af nitrit.

'Grønt drys' på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog gerne anvendes i varme retter, hvis de koger grundigt med.

Spædbørn og småbørn må godt få 'grønt drys' på kold mad,...

Læs mere i Babylex

Citrusfrugter

Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.

Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce