Annonce

Annonce

Brev:

Skal tungebåndet klippes eller kan bedre amning løse problemet?


23. januar 2021

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Skal tungebåndet klippes eller kan bedre amning løse problemet?

Kære Helen.

Jeg er meget i tvivl om, om jeg skal få klippet tungebåndet på min dreng på 7 uger (født halvanden uge over termin). Han er i det store hele (så vidt jeg som førstegangsmor kan vurdere) en glad og selskabelig baby, der smiler og pludrer og gerne vil underholdes.

Men. Amningen går ikke fuldstændig glat. Nogle gange niver det en del (der kommer ikke sår), andre gange nærmest ikke. Nogle gange er han meget urolig ved brystet, andre gange rimelig rolig. Nogle gange er det tydeligt, at han får masser ud, andre gange er jeg mere i tvivl. Der er i øvrigt ikke nogen sammenhæng: Han kan godt spise til, selvom det gør ondt. Jeg har været til sundhedsplejens ammevejleder, og det hjalp noget, men har ikke løst problemerne helt. Hun mente i øvrigt, at jeg havde masser af mælk.

Amningerne er typisk meget lange, nogle gange over en time, hvor han småsover ind imellem, bøvser og evt. bliver skiftet. Og om dagen kan der gå meget kort tid imellem amningerne, måske kun en time. Hvis han sover i barnevogn, kan han dog godt sove i 2-3 timer om dagen uden mad. Hans første stræk om natten kan være helt op til 5 timer. Han spiser ca 8 gange i døgnet.

Han havde ikke taget helt nok på ved sidste vejning hos lægen. Hun var ikke meget bekymret, da hans længde ligger over normalkurverne (og stiger lidt stejlere), men syntes, at vi skulle holde øje med det. Og ...


Annonce

... jeg tænker, at det jo godt kan skyldes, at han ikke får nok mad, fordi han nogen gange spiser for ineffektivt, og vi måske af og til stopper for tidligt, fordi det gør ondt på mig.

Vi har nu været hos ørelægen, som sagde, at hans tungebånd var lidt stramt bagtil, og at han gerne ville klippe det. Jeg er lidt bange for indgrebet, så vi takkede nej i første omgang. Men jeg er meget i tvivl. Jeg vil rigtig gerne fortsætte med at amme, men hvis det bliver ved med at være ubehageligt halvdelen af tiden, ved jeg ikke, om jeg kan. Og jeg er selvfølgelig også nervøs for, om han får nok mad, når nu vægten ikke stiger, som den skal.

Jeg ved godt, at du ikke kan vejlede om, hvorvidt han skal have klippet tungebåndet eller ej. Men jeg vil gerne høre, om du tror, at amningen kan komme op at køre smertefrit og mere effektivt (evt. med mere ammevejledning)? Eller kan et stramt tungebånd simpelthen gøre, at han nogen gange bare ikke kan få ordentligt fat, hvis han fx er træt, lige meget hvor dygtig jeg er til at lægge ham til?

Og kan du svare på, om klip af tungebåndet kan give nogen komplikationer? Ørelægen virkede lidt affejende og sagde, at det værste, der kunne ske, var, at klippet ikke løste problemet, hvilket jo nok bare betyder, at det er et rimeligt sikkert indgreb - men jeg følte mig ikke helt informeret nok til bare at få det gjort.

På forhånd tak
A

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

Den trygge måde at prøve nye produkter af på

Som nybagt forælder vil du naturligvis det bedste for dit barn. Men hvad for legetøj og hvilke mad- og plejeprodukter kan du være tryg ved at købe. Og hvordan er de for barnet at lege med, spise eller bruge i praksis? Det kan du få hjælp til at finde ud af med boxene fra LittleUnBox på ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

1. august 2021 | Sygdom | 2 mdr.

Danskvand med citrus

Kære Helen, Min søn på 2 måneder har døjet med trøske i noget tid, og jeg er...

Læs hele brevet og Helens svar


15. juni 2021 | Diverse | 2 mdr.

Alternativer til Lactulose?

Hej Helen. Tusind tak for dit fine brev fra sidst, det har hjulpet mig meget...

Læs hele brevet og Helens svar


14. juni 2021 | Udstyr | 2 mdr.

Sut til barn med høj gane og klippet tungebånd - en dårlig idé?

Kære Helen, Jeg har en dejlig dreng på godt 2 måneder, som jeg godt kunne...

Læs hele brevet og Helens svar


27. maj 2021 | Sovevaner | 2 mdr.

Manglende søvn om dagen

Hej Helen, Tusinde tak for et fyldestgørende svar sidst. Jeg skriver til...

Læs hele brevet og Helens svar


18. maj 2021 | Diverse | 2 mdr.

Adfærdændring (søvn, gråd og flaskeindtag)

Kære Helen, Først og fremmest tusinde tak for en god brevkasse. Den er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere.

De første tegn på fødsel er plukveer, som kommer mere regelmæssigt - livmoderen øver sig, gør sig klar. De fleste kvinder beskriver at de de sidste døgn inden fødslen har haft uro i kroppen og et højere aktivitetsniveau. Nogle begynder at gøre rent, andre rydde op eller flytte rundt på møblerne.

Nogle kvinder oplever at vandet går. Det er...

Læs mere i Babylex

Klapvogn

Når I vil købe en klapvogn skal I overveje hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne som hver har deres fordele.

Til brug for lange ture, vil det være hensigtsmæssigt med en vogne med sædde der kan ligges ned, store hjul og kaleche. Er behovet mest til indendørs brug eller kort transport med bus er en paraplyklapvogn en mulighed.

Sikkerhedskravene for klapvogne er i Danmark det samme som til barnevogne. Afstanden fra sæde til hjul...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: VIND 1 Safe Multi Crib by BabyDan

værdi kr.1.599,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce