Annonce

Annonce

Svar: Pludselig svært ved at falde i søvn


10. januar 2021

Kategori:
Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Anna Katrine

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at din datter har lidt svært ved at koble fra dagen og finde ro, når hun skal sove. I har haft en dejlig juleferie og nu er hverdagen i vuggestuen startet igen og med den ekstra mange stimuli og oplevelser :)

Jeres datter kommer meget tidligt i seng, når hun ofte puttes allerede 18.30, men hun står også meget tidligt op, og hun sover en fin middagslur, og samlet set lyder det fint. Det kan dog godt være en god idé at putte hende lidt senere, så hendes indsovningsperiode bliver kortere. Nu hvor hun er 2 år gammel, så er hun naturligt mere og mere bevidst og hvis hun lærer, at putningen skal vare en time eller mere, så vil hun naturligt tage denne rytme med sig - og det kan på sigt godt give lidt udfordringer. Når det så er sagt, så er der dog heller ikke noget i vejen for, at hun ligger i sin seng og kobler fra. Hun er jo glad, hun ligger og pludrer, leger med sine bamser, hygger sig, ligger og synger - og det lyder som om, at det er ret hyggeligt for hende og så længe det fungerer behøver I således ikke ændre noget her.

Det I så kan ændre på er, hvor meget I behøver sidde hos hende, for det er naturligvis svært for jer at bruge en time eller mere hver aften på at sidde ved sengekanten. Derfor synes jeg, at det er en god idé, at I efter putning, godnatlæsning, snak om dagen osv. - hvilket også vil hjælpe hende med at koble fra - rejser jer og går ud af værelset. I behøver ikke sidde og vente på, at hun sover, hun må meget gerne ligge og pludre og hygge for sig selv. I skal naturligvis gå ind til hende jævnligt, putte med dynen, kysse og kærtegne, sige godnat og gå igen - med mindre, at hun har brug ...


Annonce

... for at I der lige sætter jer ned, holder i hånden, og hun så overgiver sig til søvnen.

I fortæller, at i altid har siddet hos hende til hun faldt i søvn, nogle gange hånd i hånd, andre gange nogle meter væk fra sengen, men det lyder som om, at I tænker, at det kan være et forsøg at gå ud af rummet nu, og det synes jeg bestemt er et forsøg værd :) Det kan naturligvis ikke undgås, at hun kan se jeres tilstedeværelse som hygge og mulighed for at pludre og snakke og at det at I sidder hos hende derfor kan være med til at holde hende vågen, så hvis I går vil hun måske bedre kunne overgive sig til søvnen :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er vigtigt, at I kommer tilbage, kikker til hende osv. Hu skal ikke blive ked af det og må ikke begynde at opleve sin seng og putningen som noget, der ikke er rart. Det skal stadig være rart at falde i søvn.

Det er også helt rigtigt, at I lige nu nok er nødt til at acceptere, at det tager lidt længere tid for hende at falde i søvn. Det er dog samtidig vigtigt, at I holder fast i dagsrytmen. Det er rigtig fint med 2.5 times middagslur og hendes søvn skal ikke forlænges her. Og hvis jeres hverdag er skruet sådan sammen, at dagen helst skal starte kl 05.30, så er det vigtigt, at I holder fast i dette. Passer det dog ind i hverdagen, at hun f.eks. først står op kl 06.30, så må hun gerne få den times ekstra søvn om morgenen, men det vil naturligt gøre, at hendes nattesøvn så også kommer til at ligge senere om aftenen. Afhængig af, hvordan jeres dag er skruet sammen kan det altså godt være, at hun nu vil trives med en lidt senere rytme, og det er naturligvis helt okay :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babynest

En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.

En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...

Læs mere i Babylex

Kostfibre og børn

Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.

Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annonce