Svar: Vedrørende færdigkøbte produkter
Hej med dig
Tak for dit spørgsmål omkring færdigkøbte produkter, salt- og mælkeindhold.
Med hensyn til mælkeindhold, så skal du kun være opmærksom, hvis din dreng har mælkeallergi og derfor ikke tåler mælk. Hvis han tåler mælk uden problemer, så er det helt okay, at der f.eks. er lidt mælk i frikadellefarsen eller i medisteren :)
Hvis du køber færdig grød og mos, så bør du altid købe produkter, der er særligt beregnet til babyer, og som passer til din drengs alder. Det vil sige, at grød og mosprodukter lavet til babyer, kan du roligt give, selvom der står "skummetmælk" eller "vallepulver" i ingredienslisten. Altså igen - med mindre han har mælkeallergi :)
Med hensyn til salt, så skal du være opmærksom. Det anbefales som udgangspunkt, at børn ikke tilbydes salt. Salt er dog ikke forbudt - det har en række vigtige fordele også for børn, men generelt bør saltindtaget minimeres.
Derfor skal man være opmærksom på, at der ofte tilsættes en del salt til ...
... f.eks. ost, pølser, brød, konserves, ligesom vi bruger salt i frikadellefarsen eller kommer salt i kogevandet, når vi koger grøntsager.
Det anbefales, at vi spiser samme mad i familien, og at vi forsøger at begrænse saltindtaget til barnet. Det betyder, at man i overgangskosten ikke bør tilsætte salt aktivt, men hvis man salter kogevandet lidt, når man koger grøntsager eller spaghetti, så er det okay. Salter I meget, bør I dog bruge bordsalt i stedet.
Når du køber færdige produkter / Industrielt forarbejdede produkter, så bør du gå efter nøglehulsmærket, fordi det er med til at sikre, at saltindholdet ikke bliver for højt. Nøglehulsmærket er et fælles nordisk ernæringsmærke, som sikrer, at der er sparet på fedtet, på sukkeret og på saltet - og at produkterne har en vis mængde kostfibre og fuldkorn. Det anbefales, at saltindholdet i børns kost ikke bør ligge over 0.5 g/MJ.
Håber du kan bruge dette lidt videre :)
Rigtig meget held og lykke - og rigtig god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
RS virus
RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.
RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.
De...
Fladt baghoved
Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.