Svar: Umulige nætter
Kære D.
Tak for dit brev :) Og dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar :)
I gør bestemt ikke noget forkert, det lyder som om, at I gør det helt fint og gør alt det rigtige, jeres datter er bare stadig så lille og ny, at hun endnu ikke har nogen rytme og ikke kender forskel på nat og dag. Det skal I hjælpe hende med.
Vores døgn er inddelt i lyse og i mørke timer og vores indre ur, det der også kaldes vores cirkadiske rytme hjælper os med at finde ud af, at vi skal være vågne, når det er lyst og vi skal sove, når det er mørkt. Og dette indre ur fungerer upåklageligt hos voksne, men hos små børn skal det fin-tunes lidt...
Du hjælper hende ved at skabe aktivitet omkring hende om dagen, så hun på den måde lærer, at om dagen skal hun være vågen og mere aktiv - og om natten skal du så forsøge at holde aktiviteterne på så lavet et niveu som muligt. Det vil f.eks. være rigtig godt, at I ikke tænder lys om natten, at I ikke skifter hende, med mindre hun har afføring osv.
Det kan være en god idé, at I giver hende mad ca. hver 3 time i løbet af dagen, så hun ikke sover alt for lange søvnstræk i dagtimerne, men i stedet måske kan sove sine lidt længere stræk om natten på sigt...
Naturen gør sit ved at "sænke" lyset om aftenen og rent instinktivt går verden i ...
... et andet gear ud på aftenen. Det er det gearskifte, jeres datter skal lære at kende og tage ind i sin krop. Og det hjælper I hende med ved at stimulere hende om dagen og mindst muligt om natten. På den måde hjælper du hende stille og roligt til på sigt at kende forskel på nat og dag :)
Når det så er sagt, så er hun stadig så lille, at det er helt normalt, at hun kan have flere vågne perioder om natten, og I må naturligvis gerne pludre lidt med hende og give hende den kontakt hun søger og viser behov for netop der. I er lige nu nødt til at følge hendes behov - også når hun er vågen om natten. Derfor må I forsøge at få lidt søvn i løbet af dagen, så I kan hænge sammen.. måske kan I skiftes til at hjælpe hende om natten, det er jo en af fordelene ved, at hun får flaske, at både mor og far kan give hende mælken:)
I vil hele tiden opleve ændringer - også i hendes rytme, hendes lyst til kontakt osv. Og når hun bliver blot 5-6 uger gammel vil det hele se anderledes ud, og når hun bliver 8 uger, vil I kunne skabe lidt flere rutiner og genkendelige putteritualer. Alt er dog stadig så nyt for jer alle sammen, og det I fortæller er helt normalt og helt okay - også selvom det er hårdt og frustrerende, at hun lige nu virker mere vågen om natten:)
Knus og mange julehilsner herfra :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Skråstol
Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.
Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...
Kravle
De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.
Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.