Svar: Opfølgning søvn
Kære mor
Tak for dit brev - og tak for dine søde ord til mig om mine råd og brevkassen:)
Det er meget svært at ændre søvnvaner under en sygdomsperiode. Når jeres dreng har været syg, så har han naturligt haft ekstra meget brug for tæt kontakt og nærhed, brug for at mærke jer tæt på, og hans overskud har været mindre - og dermed også overskuddet til at ligge og falde i søvn.. Derfor er det rigtig godt, at I har sagt "søvntræningen" lidt på stand by :)
Det lyder super dejligt, at du lægger dig med ham i dobbeltsengen, så han får nærhed og tæt kontakt - og samtidig lærer, at han ikke behøver blive vugget og ikke behøver være i bevægelse for at sove. Det er en god måde at lære ham på, at det at overgive sig til søvnen betyder, at man ligger ned og ikke er i favn og ikke skal vugges eller hoppes med. Og det er en god måde gradvist at vænne ham til, at der bliver mere fysisk afstand mellem jer...
Jeg tænker nemlig, at du skal forsøge at øge afstanden mellem jer, så behovet for at "ligge helt oppe i hovedet på dig og nulre dit hår" bliver mindre. Måske kan du starte med at øge afstanden mellem jer lidt, og så begynde at sidde op ved siden af ham, imens han så stadig ligger hos dig, til at han derfra vænnes til at ligge i sin seng, men hvor du så stadig sidder hos ham. Så han ritual skal være det samme, men du ændrer lidt på din stilling og på jeres afstand gradvist.
Da hans ritual lige nu starter med, at du sidder på en pilatesbold og vugger ham i armene for at give ham ro, og derefter lægger dig, så kunne du måske fremadrettet starte med at sidde med ham i armen i dobbeltsengen, kikke lidt i en bog, tale lidt om billederne og på den måde hjælpe ham til ro, og så derefter lægge ham ned ved siden af dig - hvor du som nævnt og som nu starter med at ligge sammen med ham, men begynder at sidde ved siden af ham i stedet.
Det vil også være en god idé at du introducerer en puttebamse, slaskedukke, putteklud - det kan også være en aflagt t-shirt af dine, som han kender og forbinder med dig. Og som han kan bruge som substitut for at nulre i dit hår. Bamsen eller kluden skal følge ham som en fast ven og være der altid - både når han puttes i barnevognen, når han sidder i autostolen, når han er i vuggestue, ...
... når han sover middagslur, når han er træg og er på sofaen, når han er ked af det, når han sidder på dit skød.. Den skal følge ham og være der som en fast følgesvend, en fast ven.
Når han smider kluden på gulvet, så lad den ligge og efter lidt tid, så tag den op og lad den ligge ved siden af jer. Han behøver ikke altid putte med den, men den må stadig gerne være der, så den bare følger med og er en naturlig del af det, der foregår.... Så vidt jeg husker, så bruger han ikke sut, men ellers kan den kobles til kluden.
Nogle gange kan det være en hjælp at koble tremmesengen til dobbeltsengen. Altså fjerne tremmerne fra den ene side og sætte sengene sammen, naturligvis sikre sig, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. På den måde kan han puttes i egen seng og du kan samtidig ligge ved siden af ham, lægge en beroligende hånd på ham, så han kan mærke, at du er der. Det giver ham også mulighed for at kravle ud af sengen og over i din seng, hvis han har behov for det i løbet af natten - og uden at du så skal stå op og hente ham. Det kan I derfor også overveje.
Hvis du ønsker, at han skal på eget værelset hurtigst muligt, så vil det være en god idé at du begynder at sætte dig med ham på en stol ved siden af tremmesengen på værelset. Altså i stedet for at side med ham på pilatesbolden eller lægge dig med ham i dobbeltsengen, så sætter du dig med ham på værelset, hvor han skal sove og lige ved siden af tremmesengen. Du/I kan starte med at putte og samtidig kikke i og læse lidt i en bog, og når han virker parat, så putter du ham over i egen seng, men bliver siddende, læser lidt videre, synger godnatsang, sætter slumremusik på osv. Så han starter i din favn og flyttes over i egen seng, hvor han så skal falde i søvn.
Nogle børn har brug for mange små etaper før de er parate, de har brug for små gradvise ændringer og så går det rigtig fint. andre børn har det bedre med, at man tager en beslutning om, at "nu gør vi sådan" og holder fast i det, det bliver hurtigt genkendeligt for dem og dermed trygt og så fungerer det.. I må derfor prøve at vurdere, hvad der vil være bedst for jeres dreng :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)
Rigtig god jul til jer alle tre! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Akupunktur
Der findes mange former for akupunktur. Oprindeligt er akupunktur en gammel kinesisk behandlingsform, som går ud på, at man ved at sætte nåle ind forskellige steder i kroppen, blandt andet kan bedøve eller lindre smerte.
Behandlingen har været brugt i mange tusinde år. Det er en behandling, der baserer sig på en holistisk opfattelse af kroppen og hvor man med nåle regulerer energiblokeringer i kroppen.
Akupunktur er blevet mere og mere almindeligt at bruge i...
Termin
Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.
Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.
Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.
Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!
Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.
Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!