Annonce

Annonce

Svar: Opfølgning søvn og alt for mange opvågninger


6. december 2020

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mor

Tak for dit brev :)

Det er super dejligt at høre, at det går stille og roligt fremad hos jer og at det har givet betydeligt mere ro og også givet jer mulighed for at komme væk fra slyngevuggen, at du i stedet har prioriteret at sidde med jeres dreng i dobbeltsengen. Når det så er sagt, så lyder det faktisk som en god idé, at du nu forsøger at putte ham på eget værelse i stedet. Både fordi far har brug for roen, men også fordi du jo fortæller, at jeres dreng faktisk ikke er særligt glad for, når I går til soveværelset, og det er tid til at blive puttet. Han græder, protesterer, kaster sig rundt... så det at gå i soveværelset, gør ikke ritualet mere hyggeligt, og der er derfor ikke speciel god grund til at holde fast i dette ritual, så jeg tænker, at I nu skal øve putning på eget værelse. Samtidig vil du ændre fuldstændig på situationen, når putningen skal foregå der, og det kan i sig selv også gøre en forskel.

Derudover så er det meget vigtigt, at du finder det rette puttetidspunkt, og lige nu bliver jeres dreng sandsynligvis puttet for tidligt, hvis han bruger 1 time eller mere på at falde i søvn - og det er sandsynligvis også derfor, at han protesterer så voldsomt, når det er tid til at sove. Hvis du rammer hans puttetidspunkt bedre, så vil han højst sandsynligt også bedre kunne acceptere, at det er sovetid, fordi han vil føle sig parat...

Problemet ved at bruge en time på putning er, at han lærer, at putningen skal tage så lang tid, og at putteritualet består i, at han starter med at protesterer, han kaster sig rundt, du sidder med ham, I læser, lytter til sang og slumremusik osv. Og han skal helst ikke puttes før han med nogenlunde sikkerhed kan sove inden for ca. 15 minutter...

Derfor er det også vigtigt at du, når du putter ham på eget værelse, ikke lader ham gå rundt og lege på værelset for at han skal mærke mere naturlig træthed, men derimod vigtigt, at du aktivere ham godt før putning og ikke putter ham, før han er tydeligt parat. Med mindre han altså har stor glæde af at lege på sit værelse, og det kan være en rolig optage til søvnen for ham - men helst ikke på en måde, hvor du bruger en time eller mere på det.

For at finde det rette puttetidspunkt er du nødt til at se på hele dagens rytme. Det vil sige, at du skal se på, hvornår han står op, hvornår han spiser, hvad han spiser, hvornår han er aktiv, leger osv. og hvornår han sover.

Du skal regne med, at han har brug for 13.5 times søvn i døgnet, og lige nu er han sandsynligvis i en overgangsperiode, hvor han går fra at behøve to lure til at kunne nøjes med en lidt længere lur midt på dagen. Og dette vil naturligt kunne spille ind på hans behov ...


Annonce

... og rytme. Men hvis vi siger, at han f.eks. begynder at kunne nøjes med en enkelt lur, så ville det f.eks. være rigtig fint, hvis han om natten sov ca. 11 timer f.eks. fra kl 20 til 07 og om dagen så sov ca 2.5 time mellem kl 12-14.30... Det vil være rigtig godt, at han står op senest kl 07, så hvis han ikke vågner af sig selv om morgenen, så må du gerne vække ham - og sover han mere end 2.5 time om dagen, så må han gerne det, men så skal han puttes senere om aftenen.

En dagsplan kunne se således ud:

Vækkes k.l 07, hvis han ikke er vågnet af sig selv - det er okay at vække ham om morgenen, efter en god lang nattesøvn :)

Morgen 7.30: Havregrød, vand eller letmælk af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, frugt, frugtmos og vand af kop.

Frokost 11.30: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager, stykker af kød- eller fiskedelle, ½ hårdkogt æg... Må også meget gerne få varm mad til frokost og brug gerne rester fra aftensmaden. Vand af kop.

Puttes til middagslur og sover f.eks. mellem kl 12-14.30


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag 15-15.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion tykmælk med revne æbler, frugtmos, rugbrødsdrys eller lignende. Vand af kop.

Aften 17-17.30: Aftensmad.. spiser almindelig familiemad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Vand eller letmælk af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme, får lidt massage osv. og gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød ca. kl 19.30, vand eller letmælk af kop og får derefter børstet tænder.

Puttes til natten ca. kl 20 med godnatlæsning, godnatsang og slumremusik...

Når du putter ham, må du meget gerne sidde med ham på skødet, så du giver ham nærheden og den tætte kontakt, som han er vant til, og som han tydeligt viser behov for. Læs gerne bogen imens han sidder der - og put ham så over i egen seng, hvor du så kan sætte godnatsangen på og lade ham falde i søvn. Har han en putteklud? Ellers vil det være en god idé at introducere denne nu.

For mig lyder det som om, at tiden er til at blive puttet i egen seng på eget værelse, og det er en god idé at gøre dette nu. Han har en rigtig god alder til dette netop nu. I 13-15 måneders alderen er der ofte en meget urolig periode, hvor han vil have behov for ekstra nærhed og tæt kontakt - og når han bliver 18-20 måneder kommer der en urolig periode igen, hvor det kan være svært at få ham på eget værelse. så at øve det nu vil være en god periode netop at øve det i - og samtidigt virker han faktisk parat, ud fra det du fortæller - det er som sagt tidspunktet som skal være rigtigt :)

Jeg håber, at mine tanker hjælper videre på vej - fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annonce