Svar: Rutine ændring
Kære Mor
Tak for dit brev :)
Det lyder som om, at det er for voldsomt for din datter at blive vækket om morgenen lige nu, det fjerner hendes appetit til den rigtige mad, hun mangler tydeligt overskud og er langt mere pylret - og du er derfor begyndt at give en morgenflaske igen, hvilket naturligt også vil påvirke hendes madindtag... Og det lyder for mig som om, at der simpelthen er for stort et spring mellem det stå op tidspunkt og de spisetider, som din datter normalt har, og den rytme, som hun skal kunne følge i januar.
Som jeg læser dit brev, så plejer hun at stå op 7.45-08, hvor hun også tilbydes morgenmad, men nu vækkes hun kl 06 og skal spisemorgenmad 6.30. Det er altså 1.5-2 timer forskubbet, og det kan hun ikke håndtere. Jeg vil derfor foreslå dig, at du går tilbage til jeres vanlige rytme, men at du i løbet af de næste 4 uger, rykker hendes rytme ca. 15 minutter frem. Ca 15 minutter pr uge. Det vil sige, at ...
... lige nu lader du hende sove til 7.45-08.00, som hun er vant til, men gradvist, så vækkes hun 7.30, 7.15, 7.00, 6.45, 6.30. Og på samme måde rykkes hendes morgenmad frem, så hun lige nu tilbydes morgengrød kl 08, men gradvist bliver det 7.45, 7.30, 07.15, 07.00, 6.45 og 6.30. Så du med små ændringer skaber en ny rytme, hvor din datter har mulighed for at følge med og hendes indre ur stille og roligt indstille sig på, at det nu er sådan det er. Heldigvis har du nogle uger at arbejde med og netop få denne ændring skabt :)
Du har fuldstændig ret i, at det er fordi hun skal til at mærke sult på andre tidspunkter, ligesom hendes søvnrytme og fornemmelse af at have behov for en lur også skal justeres ind. Dette er netop hendes indre ur, hendes cirkadiske rytme, som styrer dette, men din datter kan lige nu slet ikke følge med, og du er derfor nødt til at ændre rytmen med små bitte skridt :)
Rigtig meget held og lykke med det projekt!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
Viden om børn:
Spinat
Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.
Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.
Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad
Tidlig født
Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.
Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.
Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.
Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.