Annonce

Annonce

Svar: Søvn og dagslure


17. november 2020

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Nicoline

Tak for dit brev og velkommen til :) Dejligt at høre, at du har haft glæde af brevkassen og de svar jeg har givet til andre og nu selv har fået lyst til at skrive :)

Og tillykke med den lille dreng - det lyder rigtig fint med en rytme, hvor han får 3 lure dagligt, og det er helt okay og faktisk en rigtig god idé, at du forsøger at arbejde på at hans 2. lur er dagens længste lur. Det vil være en rytme, som vil fungere rigtig godt for jer alle fremover og ikke bare nu. Og det er helt okay, at du ikke triller gaderne tynde, hver gang han skal sove.

Når det så er sagt, så er det også begrænset, hvor lange dagslure jeres dreng kan tage, da han sover en ret lang nattesøvn. Ofte sover han fra 18.30-19 og til næste morgen kl 6-6.30 - det vil sige, at han ofte sover ca 12 timer om natten - og det er sådan, at han samlet set har behov for ca 15 timers søvn i døgnet. Det gør altså, at han om dagen ikke kan sove mere end 3 timer - og altså fordelt på 3 lure. Og hvordan søvnen om dagen ligger fordelt kan variere - nogle gange er det 1 time x 3, andre gange kan det f.eks. være 1 time + 2.5 time + ½ time.. atter andre gange ser det anerledes ud. Og det gør ikke så meget, det vigtigste er, at du netop arbejder på en 3-lure-dagligt-rytme, fordi det vil være med til at give ham de afbræk i løbet af dagen, som han har behov for.

Da han starter dagen tidligt og har så få timer at fordele sin dagssøvn på, så er det naturligt svært for jer at holde ham vågen meget mere end du gør - men det du gør lyder super fint! Hvis du vil hjælpe ham med en længere vågenperiode midt på dagen, så kan det være en god idé at lægge et bad ind her. På den måde kan du forlænge hans vågenperiode lidt og derefter kan han så blive puttet til dagens 3. lur. Det kan nogle gange være med til at gøre en forskel, så det kan være et forsøg værd.

Ellers har jeg det sådan, at man aldrig skal ændre på noget, som fungerer. Og lige nu lyder det som om, at det fungerer ...


Annonce

... godt for både jeres dreng og jer. I nyder, at han sover så lang en nattesøvn og da storesøster sove noget kortere om dagen, så er det en klar fremgang for jer, at lillebror sover som han gør - og det er super dejligt. I skal derfor ikke ændre noget lige nu.

Tiden kan dog godt ændre noget for jer. I takt med at han bliver ældre, vil begynde at kunne være vågen i længere tid, så hans vågne perioder bliver længere, i takt med at han begynder at bruge sig selv mere og mere både motorisk og mentalt, stille og roligt også starter med skemad osv. så vil hele dagens rytme naturligt ændre sig. Mange børn vil i 4 måneders alderen (nogle gange lidt før) også begynde at få en rytme, hvor de pludselig har en længere vågenperiode om aftenen og derfor går sent i seng. Om det sker hos jer er ikke til at vide, det må tiden vise, det er mere for at sige, at de næste måneder vil der højst sandsynligt ske ændringer - og det skal I naturligvis være forberedt på og også vide, at det er helt okay. Det kan vi tage til den tid :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og så skal du naturligvis også altid holde øje med, hvordan din dreng virker til at trives. Når ma skal vurdere, hvordan børn sover og om de trives med deres søvn, så skal man ikke kun kikke på timer og minutter, men også se på, hvordan han har det - og du beskriver en dreng, som umiddelbart er god til at vise, når han er træt og har brug for at blive puttet, og som vågner glad, virker veludhvilet, smiler, pludrer osv. Naturligvis kan han sidst på dagen veksle mellem glæde og gråd, men han er jo også stadig en lille dreng, som ikke sover så meget om dagen - og det er okay. Generelt lyder det som om, at han har det rigtig godt og I er gode til at lytte til hans signaler. Derfor skal du også prøve at glemme lidt, hvordan de andre børn i f.eks. mødregruppen sover og forsøge ikke at sammenligne :)

Jeg håber, at ovenstående hjælper lidt videre og også giver lidt ro med på vejen :)

Jeg glæder mig til at følge jeres lille familie videre frem :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Menstruation - efter fødsel

Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.

Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...

Læs mere i Babylex

Udvikling - børn

Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:

1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven

2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.

4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.

5 mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet i fin...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce