Brev:
Natlige opvågninger og klynk
Hej Helen,
Min datter er nu knap 7 måneder. Vi har fået en rigtig god dag rytme med to lure om dagen som hver er mellem 1,5 - 2 timer. Dog er hendes søvn nu blevet forringet i den grad om natten. Min kæreste og jeg er inde hos hende samlet set ca. 10 gange for at give sut. Nogle gange kan vi nøjes med bare at give sut, andre gange skal vi berolige med en hånd på maven, dynen af hvis hun er varm, vende i sideleje mm.
Hun har sovet sådan i 1,5 måneds tid. Hun er for 2 måneder siden kommet i tremmeseng. Til start ved siden af mig, for en uge siden kom hun i eget værelse. Det virker ikke til at hun har haft en reaktion på at komme på eget værelse.
Mad: Søvn og mad hænger jo unægtelig sammen, og jeg kører efter din plan i din mad-bog. Dog har vi for nogle uger siden været ude for at hun nægtede at få sin flaske (hun har ikke været vild med sin flaske i lang tid, så vi begyndte allerede på grød da hun var 4 måneder, for at tilbyde lidt variation).
Da vi oplevede at hun nægtede flasken skruede vi ned for hendes skemad, slog hovedmåltider og frugt sammen og skiftede mme. Hun er nu begyndt at ville have flaske igen. Faktisk åbner hun selv munden når den er der. Det er aldrig sket før hen.Det skal sige at hun er MEGET glad for skemad. Så det er en kunst at begrænse hendes portioner.
Jeg har dog svært ved at finde ud af hvor meget mælk hun skal have i dagtimerne, for at være ordentlig mæt til natten. Og hendes mange natlige opvågninger, kan jeg ikke helt finde ud af om det skyldes sult eller ubehag.
Hun har afføring dagligt. Nogle gange 1 ble, andre dage 3 bleer.
Vores skema ser således ud:
Kl. 6: står op
Kl. 7: havregrød rørt op med smør og mme
Kl. 8.45: Flaske (90 til 120 ml alt efter hvor meget morgenmad hun har spist)
Kl. 9: lægges til lur
Kl. 10.30-11: vågner
Kl. 11.30: rester fra aftensmaden maks 1 dl + lidt ...
... bondebrød med pålæg + grønt og frugt i hånden
Kl. 13.45: Flaske (90 til 120 ml alt efter hvor meget flaske og frokost hun har spist tidligere)
Kl. 14: lægges til lur
Kl. 15.30-16: vågner
Kl. 17: Flaske (så meget hun kan tage. Oftest 150 ml)
Kl.18.15: Aftensmad + grønt og frugt i hånden
Kl. 19.30: lægges i seng (hvis hun virker sulten tilbydes hun lidt mælk)
Kl. 24: Drømmeflaske 210 ml - ikke altid hun spiser op (forud for denne har vi været inde hos hende 4-5 gange for at give sut oftest efter 60 til 90 minutters søvn)
Kl. 4/5: Flaske 120 ml - spiser som regel op. Ikke altid jeg tilbyder denne flaske, hvis klokken er for tæt på at vi skal stå op. Måske en fejl?
Tænder: Hun fik sine to tænder i undermunden samtidig, da hun var 5,5 måned. Har mistanke om at overmunden er på vej, men det har kun stået på i 2 uger. Så tænker ikke det er derfor hun i så lang tid har så mange opvågninger.
Night Terror: Da vi begyndte at bruge tremmesengen, sov hun med sin babynest i tremmesengen, for at give tryghed og genkendelighed. Den prøvede vi at fjerne for nogle uger siden, og erstatte med en slange rundt i kanten (ud over en sengerand som vi altid har brugt). Det virkede til at nætterne blev endnu værre. Hun havde kæmpe tudeture og helt febrilsk. Ved ikke om det havde direkte relation til fjernelse af babynest, men vi gik tilbage til babynest og tog forbi kiropraktor, som tidligere har hjulpet os med hendes nakkespændinger. Noget har hjulpet, for nu er vi tilbage til klynk. Fremskridt.
Brug af sut: Min kæreste og jeg har talt om en idé måske kan være at prøve at få hende til at sove uden sut, så hun ikke vågner af at have mistet den. Men den er så stor en del af hendes putteritual, at der er lidt svært.
Håber du kan finde hoved og hale i det hele og har et tip til hvordan vi kan hjælpe vores datter til at få en bedre nattesøvn.
Hilsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
Viden om børn:
Indeklima
Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:
1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.
2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...
Gylp
Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.
Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.
För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!
Tack
/Erika