Annonce

Annonce

Svar: Ændring i søvnrytme, part III


11. september 2020

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mia

Tak for dit brev og tilbagemelding :)

Hvorvidt der er tale om en "indkøringsperiode" afhænger lidt af, hvad opvågningerne hos jeres datter skyldes. Hvis det skyldes, at hun plejer at blive ammet omkring kl 01/02 og derfor vågner, fordi hun har en erfaring med sig om at skulle vågne og spise her - så ja, så vil det godt kunne tage lidt tid før hun finder ud af, at hun måske ikke længere behøver vågne der, fordi hun faktisk er ammet sen aften og derfor stadig har mælk i maven...

Hvis det derimod skyldes, at hun fysisk er ved at være så stor, at hendes behov for mælk skal sættes op - så vil hun netop vågne hyppigere, søge brystet hyppigere, fordi den hyppige amning gør, at din mælkeproduktion øges. Eller hvis det skyldes, at hun på grund af alder og udvikling er begyndt at "slatspise" om dagen og derfor er nødt til at søge brystet ekstra om natten for at få sit behov tilstrækkeligt dækket, så er løsningen ikke "kun" et drømmemåltid om aftenen, men at du er opmærksom på hendes indtag hele dagen igennem.

Og når dette er sagt - så er det faktisk helt normalt, at børn i 3-4 måneders alderen spiser hver 3-4 time, I har været ret priviligeret, at hun har kunne undvære mælk i op til 6 timer tidligere... måske er hun bare ved at "normalisere sig" her ;) Så ja, du har helt ret i, at de to amninger egentlig er fine i forhold til tidspunkterne, for hun melder sig jo 3 timer efter sidste amning, hvilket lyder som et reelt behov...

De fleste børn vil - i takt med at de bliver ældre og ...


Annonce

... begynder at spise skemad om dagen, drikker vand af kop og stadig ammes mere eller mindre, som de plejer - gradvist begynde at kunne sove uden mælk om natten. Det er en forudsætning for dette, at indtaget hele dagen igennem er tilstrækkeligt, og derfor er det ofte først i 6 måneders alderen, at man kan forvente og begynde at arbejde på et søvnstræk på 5-6 timer f.eks. fra kl 23.30 til 05.. På den måde tænker jeg, at tiden også arbejder lidt for jer :)

Og så er der alle de tidspunkter, hvor hun vågner op, små klynker, virker urolig osv. som sagtens kan hænge sammen med alder og udvikling, og som også sagtens kan hænge sammen med, at hendes søvn ændrer sig fysiologisk nu og begynder at indeholde flere stadier. Der vil kunne være en masse lyde fra hende om natten, og det er ikke alle lyde, som du skal reagere på. Nogle gange vil det være rigtig fint lige at trække tiden lidt og se, om hun kan finde videre i søvnen på egen hånd. Andre gange vil I være nødt til at tage hende op, men som udgangspunkt er det godt, hvis I kan hjælpe med beroligende hænder, beroligende ord som "sshh-ssshh" og lignende, så hun mærker og hører, at I er der og lulles i søvn igen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Har hun brug for mælk, skal hun naturligvis have det, og har hun brug for en sut en gang imellem for at finde ro med den, så er det også helt okay. Generelt skal I dog forsøge at hjælpe hende med så lidt aktivitet fra jeres side som muligt, fordi det også vil hjælpe både jer og hende på sigt :)

Jeg håber, at du kan bruge min uddybning lidt videre... :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex

Fordøjelse baby

Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.

Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.

Babyer, der både får brystmælk...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce