Annonce

Annonce

Svar: Sove på eget værelse og blive der hele natten


8. september 2020

Kategori:
Alder:
2 år, 9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og stort tillykke med at I venter en lillebror, hvor dejligt! :)

Der er sandsynligvis flere ting, som spiller ind hos jer, og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Der er nok ingen tvivl om, at storesøster mærker den voksende mave, og at lillebror snart er på vej. Hun forstår godt ordet "baby" og har hørt jer tale om det, så hun ved, at der skal ske noget. Hun mærker også forandringen hos dig - du løfter og bærer hende ikke som tidligere, pladsen på dit skød bliver mere og mere trang, måske ligger du lidt mere på sofaen og kommer ikke med det samme hun kalder. Du begynder måske også at kræve lidt mere selvhjulpenhed, hun skal selv finde sin sko, hun skal gå selv, selv forsøge at tage tøj af og på, alt sammen helt naturligt og helt okay, men hun mærker de øgede krav, hun mærker ændringen og det kan godt gøre hende ekstra tryghedsøgende og gøre, at hun især om aftenen og natten, har behov for ekstra kontakt og nærhed.

Putteritualet lyder fint. Du putter, læser bog og taler om dagen, I synger to godnatsange, du siger godnat og går - og imens kan hun ligge og lytte til et par vuggeviser. Du bekræfter hele tiden, at du er der, passer på hende, forsikrer hende om at hun trygt kan ligge sig til at sove, du forsvinder ikke, men er i stuen - og hun accepterer det, men skal igen og igen se dig for at være sikker på, at du ikke forsvinder. Hun lyder ikke til at være ked af det, men har en del overspringshandlinger, hun protesterer mod søvnen.

Derfor skal man også altid se på tidspunkterne og det samlede søvnbehov. Og de fleste børn vil i 2.5-3 års alderen have behov for ca. 12.5 times søvn i døgnet. Jeres datter falder ofte i søvn kl 21-21.30 og vågner så mellem 05.30-06.30. Det vil sige, at hendes nattesøvn varer ca. 9 timer (+/-) og hun sover ofte 2 timer til middag. Hun sover altså ikke for meget, og det lyder passende, hvis I putter hende omkring kl 20.

Du skal naturligvis overveje, om det kan hjælpe hende til ro, hvis du bliver siddende. Du fortæller, at hun ofte siger "du må ikke gå fra mig", og det er naturligvis en overvejelse værd, om hun kan falde i søvn inden for 15 minutter, hvis du sidder hos hende. Det kan være godt givet ud i forhold til at gå, og hun så ligger vågen i 1-1.5 time...

Nogle gange kan det også være en idé at bruge det jeg kalder "stryge-tøj-metoden", som går ud på at du stiller dig på værelset eller lige uden for døren. Hun skal kunne se dig fra sin seng og skal ikke rejse sig for at sikre sig, at du er der. Du kan stå og stryge tøj eller lægge vasketøj sammen og du må gerne tale lidt med hende imens. Det er med til at signalerer, at når hun skal sove, ...


Annonce

... så sker der ikke noget spændende. Der er ikke noget, som hun går glip af, og hun kan lige så godt lægge sig til at sove. Samtidig imødekommer du hendes ønske om, at du bliver der - men uden at du sidder og venter på at hun skal falde i søvn, du får lavet lidt praktisk imens. Og det sender også nogle andre signaler til din datter, end hvis du blot sidder og venter.

Og så er der hele problematikke omkring, at hun kommer ind til jer kl 22-23. Det vil sige, at hun i princippet ofte kun sover 1-2 timer i egen seng, så kommer hun ind i dobbeltsengen. Det tænker jeg, at hun er bevidst om, og det kan naturligt godt gøre hendes protester mod søvnen i egen seng større og også være en del af forklaringen på, hvorfor putteritualet trækker unødigt ud.

Der er to måneder til lillebror kommer til verden og det betyder, at I godt kan nå at ændre på dette nu, men det skal også være nu, for når først han er der, så vil hun naturligt blive ulykkelig, hvis han må være i soveværelset, og hun ikke må.

Når hun vågner kl 22-23, så vil det være godt ,hvis I kan forsøge at forklare hende, at det er for tidligt at komme ind til jer, og at hun stadig skal sove i egen seng. Men det er ikke sikkert, at hun vil acceptere det...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Nogle gange kan det være en idé at have en madras på gulvet i børneværelset, fordi det giver mulighed for at du eller far kan være på madrassen og på den måde stadig giver jeres datter nærhed og tryghed - men holder fast i, at hun skal sove på værelset og ikke skal ind i soveværelset om natten.

Nogle gange kan løsningen også være, at hun kommer ind til jer kl 22-23, men når pladsen bliver for trang og hun fylder for meget, så følger I hende tilbage i egen seng igen. Det at hun puttes i egen seng om aftenen og vågner i egen seng om morgenen kan på sigt være med til at gøre, at hun også vil være lettere at få til at sove videre i egen seng om natten.

Er hun begyndt at vise tegn på renlighed og lyst til at forsøge toilettet? Det er ikke sikkert, det kan godt være for tidligt, men hvis hun er, så kan man nogle gange udnytte opvågningen kl 22-23 til at følge hende på toilettet, lade hende tisse af og så følge hende tilbage i egen seng igen. Det er dog nok lidt for tidligt hos jer...

Nogle gange kan løsning også være at have lidt vand stående ved sengen (drypfri kop), evt. sammen med lidt frugt, knækbrød eller lignende, så hun får lidt at spise og drikke og derefter lægges ned og sover videre.. På sigt kan hun selv tage dette og derefter lægge sig og sove videre...

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre - og rigtig meget held og lykke med projekt "storesøsters søvn" og den forestående fødsel af lillebror :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lus hos børn

Rigtig mange familier oplever, at deres børn kommer hjem med lus, og det bedste du kan gøre er at kæmme dit barn. Kæmning gør du bedst således:

1. Først vasker du barnets hår almindeligt. Helt våde lus sidder stille, men hvis lusene er tørre eller kun let fugtige, så bevæger de sig rundt. Våde lus er derfor lettere at få fat i. Sæt barnet på en stol foran dig, så du sikrer dig en god arbejdsstilling. Det tager tid at kæmme hår.

2. Så kommer du en god portion balsam...

Læs mere i Babylex

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce