Annonce

Annonce

Svar: Dreng på 16 mdr. skal vugges flere gange om natten


1. september 2020

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med jer

Tak for jeres brev og velkommen til :) Og tak for den meget fine beskrivelse af jeres dreng og de søvnrutiner og vaner I har haft igennem hans knap 1.5 årige liv :)

Der er ingen tvivl om, at jeres dreng forbinder det at sove med bevægelse - han er blevet vugget, trillet, hoppet med, haft slyngevugge med motor osv. Og det at skulle sove har for ham altid været forbundet med bevægelse.. og det savner han naturligt.

Der er heller ingen tvivl om, at jeres dreng har behov for meget tryghed og nærhed. Han har været vant til at være meget i jeres favn og han søger stadig jeres favn - både når han skal falde i søvn men især også om natten. Det er helt okay, det gør ikke spor, børn er forskellige. Og han lyder til at have rigtig meget brug for at se jer og fornemme jer. Hvis I forsøger at putte ham og går ud at lokalet eller sætter jer på en stol lidt fra ham, så bliver han fuldstændig panisk. I skal være der, helt tæt på.

Jeg tænker dog, at det er for meget for ham både at skulle sove i egen seng uden bevægelse og også at skulle sove uden jeres nærhed. Og jeg vil derfor anbefale, at I lader ham sove sammen med jer eller en af jer.

Det er rigtig fint at I putter ham i egen seng om aftenen, så han forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove. I fortæller, at det ofte tager mellem 15-30 minutter, og det er okay, selvom det kan føles som meget længe. Så længe han falder trygt i søvn og ikke er ked af det, og registrerer, at han ligger i sin seng, så er det fint. Jeg kan dog ikke helt tyde, om I stadig sidder og hopper med ham på en yogabold før han skal sove - hvis I gør det, så bør I stoppe med dette.

Jeg tænker, at det vil være rigtig godt, at I fjerne bevægelse og afhængighed af bevægelse før I fjerner jer selv. Det vil være godt, at han lærer at sove liggende og uden at skulle vugges, men at han stadig kan mærke jer tæt på. Hvis han som sagt kan puttes i sin seng om aftenen, uden bevægelse, så er det fint, så hold faste dette, hvis I hopper med ham, så drop hopperiet og læg jer i stedet med ham.

I kan vælge at have en madras på gulvet i hans værelse, hvor I lægger jer sammen med ham, giver ham den nærhed og tætte kontakt, som han har behov for, for at kunne falde i søvn.På den måde lærer han fortsat at skulle sove på sit værelset, men uden at skulle vugges, hoppes med, bevæges. Han lærer at sove liggende.

Derfra kan skridtet så være, at I sætter jer op, stadig med ham liggende ved siden af jer. I ...


Annonce

... sidder måske og læser i en bog, viser ham billeder, bladrer, læser videre, viser billeder og inddrager ham på den måde lidt i højtlæsningen, og han lærer at falde i søvn liggende med jer siddende ved siden af, men kan stadig mærke jer.

Og næste skridt kan så være, at han puttes i sin tremmseng, og I sidder igen ved siden af, læser, viser billeder osv. Præcis som I plejer at gøre, men den fysiske afstand mellem jer er nu lidt større. Alt er dog i øvrigt som det plejer at være.

Hvis han kan puttes i egen seng og så vågner om natten og skal hjælpes til ro, så kan I her enten lægge jer med ham på en madras på gulvet i hans værelse, så I holder fast i at han fortsat sover på sit værelse, men igen lærer ham at sove videre liggende og at I ikke skal rende rundt, hoppe, gås med i klapvogn og lignende om natten...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

I kan også lade ham komme ind til jer, så i stedet for at hoppe rundt med ham om natten, så tager I ham ind i dobbeltsengen og giver ham den nærhed, som han har behov for, for at kunne sove videre stille og roligt.. Og når pladsen så bliver lidt for trang, når han fylder lidt for meget, så bærer I ham sovende ind i egen seng igen. Det at han puttes i egen seng om aftenen og oplever at vågne i egen seng om morgenen kan på sigt hjælpe jer til at få ham videre i søvnen i egen seng om natten. Så han på den måde gradvist lærer at sove hele natten der.

Og så er der hans angst og skrig opvågninger om natten.. Det lyder faktisk som om, at han kan have natteskræk/nightterror... Det kan godt opstå nu, selvom han ikke er så gammel, og I skal her være opmærksomme på, at det opstår i søvne. Så han er ikke vågen, når det sker og derfor skal I som udgangspunkt ikke aktivere for meget men i stedet hjælpe ham videre i søvnen. Hvis I tager ham op, så risikerer I at få ham vækket og det vil ofte gøre, at der kan gå lang tid - mellem 45 minutter til halvanden time - før han så kan falde i søvn igen, og disse lange vågenperioder om natten, har ingen af jer brug for. Også her kan det være en idé, at I tager ham over og lader ham sove videre sammen med jer, så han mærker jer og måske kan hjælpes til fysisk ro ved lidt håndspålæggelse, men så han ikke skal i klapvogn og lignende om natten. Børn med natteskræk vil ofte afvise deres forældres kærtegn, skubbe jer væk, når I forsøger at trøste, netop fordi de sover - og som udgangspunkt skal I derfor gøre så lidt som muligt.

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sko

Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.

Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...

Læs mere i Babylex

Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI

Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.

Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.

- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annonce