Annonce

Annonce

Brev:

Balance mellem amning og søvn


28. august 2020

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Balance mellem amning og søvn

Hej Helen

Jeg har en dreng på 6,5 uge. Han blev født 37+0, fik gulsot og var meget sløv ved brystet, hvor han hurtigt faldt i søvn og ikke havde kræfter nok til at spise sig mæt.

Vi var indlagt en uges tid fra han var en uge gammel, hvor han blev suppleret med sonde og siden udskrivelsen har vi haft suppleret ham med forskellige metoder såsom kop, sprøjte, SNS-system og flaske.

Han har i al den tid fået min udmalkede mælk. Fra på hospitalet at malke ud otte gange i døgnet, gør jeg det nu to gange - morgen og aften. Jeg kan her malke 90-100 ml ud, efter min søn har spist. Så længe han har fået supplering ved siden af amningen (100-120 ml dagligt), har han fulgt sin vægtkurve fint.

Lige nu er jeg med hjælp fra vores sundhedsplejerske ved at prøve at komme ud af ekstramad og udpumpning, da hun mener, at jeg godt vil kunne fuldamme ham. Jeg ammer fra begge bryster, da jeg ikke føler, jeg har mælk nok til at mætte ham fra et - og så har jeg generelt mere mælk i højre end venstre bryst. Og så giver vi en flaske 1-2 gange i døgnet, når vi føler, der er behov (hvilket jeg synes kan være svært at vurdere). Han har taget alt fra 10-80 ml, når vi har tilbudt den.

Vi har fået at vide, at vi bare skal lade ham sove det, han vil. Jeg synes dog, at hans lure bliver meget lange - 3,5-4 timer - i dagtimerne - og der derfor går lang tid mellem at mine bryster bliver stimuleret.

Han vågner typisk og begynder at græde, indtil han lægges til brystet. Når han har spist 30-45 min., skifter vi hans ble og har lidt vågentid, inden vi prøver at lægge ham. Han kan tit være svær at få til at falde i søvn - både dag og ...


Annonce

... nat. Med amning, vågentid, lang putning og lange lure kan der derfor godt gå 4-5-6 timer fra start af amning til start af amning.

Om aftenen efter kl. 17-18 er han nærmest umulig at få til at sove og vil typisk ikke falde til ro før kl. 22-23. Jeg tænker, at det ikke er godt for ham at være vågen så længe.

Det jeg godt kunne bruge lidt råd til er:

- Bør jeg prøve at skemalægge vores dag lidt mere, så jeg f.eks. vækker ham, så han kan komme til brystet hver tredje time? Eller skal jeg i hans alder bare lade ham sove og stole på, at han melder sig, når tid er?

Jeg tænker både ift. at holde gang i min mælkeproduktion i gang, da den virker lidt svingende, hvor jeg på samme dag har perioder, hvor mine bryster føles “tomme”, men stadig kan malke 2 x 100 ml ud, men også så der ikke går så lang tid mellem min søns måltider, da hans mave vel egentlig burde være tom efter tre timer eller deromkring.

- De her flasker, vi indimellem giver ham, har du nogle gode råd til, hvornår det er godt at give dem? Bør vi fast tilbyde dem f.eks. middag og aften?

- Har du nogle råd til, hvorvidt vi kan optimere hans amme-/vågentid, så han f.eks. bliver lettere at putte efterfølgende?

I nat vågnede han, da der var gået seks timer siden seneste start på amning. Jeg ammede ham i 25 minutter, hvor han stadig skulle stimuleres lidt for at holde sig i gang, til han faldt i søvn. Da jeg så lagde ham i sin seng, vågnede han, og det tog derefter en time før han faldt i søvn. Han var der næsten flere gange undervejs, men begynder så at spjætte med arme og ben og vækker sig selv. Det er et typisk scenarium.

Med venlig hilsen
C.

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

4. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.

Gråd i barnevogn - 2 mdr.

Hej Helen Tak for dit svar til mit brev “Dårlig dagssøvn 2mdr”. Du har...

Læs hele brevet og Helens svar


1. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.

Dårlig dagssøvn 2mdr

Kære Helen Jeg har en datter på 11 uger, som har meget svært ved at sove....

Læs hele brevet og Helens svar


22. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.

Natfest

Kære Helen. Uanset hvornår vi lægger vores søn, vågner han HVER nat mellem 3...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.

Lang eftermiddagslur - kortere søvnstræk om natten

Hej Helen. Vores søn på 2 måneder sover i løbet af dagen lure på 1-2 timer,...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kostfibre og børn

Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.

Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...

Læs mere i Babylex

Drikkevarer til børn

Små børn bør drikke mælk og vand.

½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce