Annonce

Annonce

Svar: 15 mdr. nægter at falde i søvn selv - 15 mdr.


26. august 2020

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Anne

Tak for dit brev, det er fint, at du skriver tilbage :)

Hvis jeres datter på ingen måde virker rolig og bare hopper rundt, leger og virker til at skulle brænde lidt krudt af før sengetid - så er det måske fordi I putter hende på det forkerte tidspunkt...

Rent søvnteoretisk taler man om et søvntog, som kommer kørende med vores søvnhormoner, og det er vigtigt at springe på toget, når det holder ved perron. Hvis I kommer for tidligt til toget, så er hun ikke parat til at sove, og I må vente på, at toget når frem.. kommer I for sent til toget, så kan hun heller ikke sove, men må vente på at næste tog kommer. Og disse søvntog kører ofte efter 20 eller 40 minutters køreplaner, hvorfor det kan være en god idé at rykke tidspunktet frem eller tilbage i forhold til dette. Hos jer tænker jeg, at hun måske skal puttes lidt senere, end I forsøger lige nu.

Derudover vil det være rigtig godt at indføre nogle rutiner om aftenen, som hjælper hende med at koble fra, finde roen, slappe af i kroppen. Det vil være en rigtig god idé at indføre et bad om aftenen, som afsluttes med god frottering med håndklædet, blive smurt med lidt creme, få lidt babymassage osv. Og badet skal ligge ca. en time før putning, for at have effekt.

Det vil også være rigtig godt, hvis I kan tilbyde hende en godnatgrød, som en fast del af putteritualet, så hun med lidt mad i maven bliver ektra mæt og naturligt føler behov for at ligge og slappe af. Grøden skal gives efter badet og lige før putning.

Det betyder, at en aftenrytme f.eks. kan se ...


Annonce

... således ud:

Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs... Vand eller letmælk af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov, får lidt babymassage og hjælpes på den måde til at slappe lidt af i kroppen, finde ro - og forberede sig på, at det snart er sengetid.

Tilbydes en godnatgrød ca 19.15-19.30 - og får derefter børstet tænder...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Puttes til natten ca 19.45 med godnatlæsning, putteklud, bamse osv.

Det vil som nævnt i mit tidligere brev, være en rigtig god idé at indføre f.eks. putteklud, bamse eller lignende, som på sigt kan fungere som substitut for jer. Og den skal følge hende hele dagen, så det bliver en fast følgesvend. Det vil være lettere for hende på sigt at putte sig alene, hvis hun har en bamse eller lignende hos sig som kan give tryghed og erstatte behovet for jer... Og de fleste børn er mellem 12-18 måneder, når de begynder at bruge en sådan substitut bevidst, så det er en god idé, hvis I kan forsøge at introducere dette netop nu med den alder, jeres datter har.

Jeg tænker, at hvis puttetidspunktet bliver mere rigtigt, så hun er mere parat til at sove og hun har fået hjælpe til at koble fra og finde ro i kroppen med mad, massage og grød, så vil hun forhåbentlig bedre kunne lægge sig til at sove, når det er sovetid... Og har hun tilmed en bamse, putteklud eller lignende hos sig, som hun kan putte sig med, så vil det være super godt.

Håber dette hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lattergas ved fødsel

Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.

Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.

Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...

Læs mere i Babylex

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

1000 tak for din brevkasse ... og tak for alle dine gode, hjertelige og ærlige svar.

Thilde, mor til Louie på 5 mdr.


Annonce