Annonce

Annonce

Svar: Søvnhjul - 7 mdr.


20. august 2020

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Katrine

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring rytme - og dejligt at høre, at du har fået anbefalet at kikke efter mine søvnhjul :)

Det vil være en god idé, hvis I kan starte dagen til nogenlunde samme tid hver dag. Det er jeres stå op tidspunkt, som sætter rytmen for resten af dagen og hvis I f.eks. står op hver dag f.eks. omkring kl 07, så er det med til at sikre, at din dreng når de måltider, som han skal have, kan puttes til sine to lure, og at dagen derfor ikke skrider for jer.

Og ja, selvom børn som udgangspunkt ikke skal vækkes, så kan man godt forsvare at vække dem om morgenen, hvor de har sovet en god lang nattesøvn. Det er ikke et spørgsmål om at fjerne søvn fra ham, men om at hjælpe ham med en rytme, hvor han stadig får sit søvnbehov rigtig fint dækket :)

Det er derfor også ofte en god idé med et nogenlunde fast puttetidspunkt om aftenen. Dette tidspunkt vil naturligt variere efter, hvornår dagen starter, hvornår han sover i løbet af dagen, og hvor lange hans lure er... men de fleste børn vil i 7 måneders alderen trives med en rytme, hvor de sover ca. 14.5 time i døgnet fordelt sådan, at han f.eks. sover en nattesøvn på 10.5-11 timer og 3-3.5 time i løbet af dagen. Det vil sige, at hvis han står op omkring kl 07, så vil hans puttetidspunkt om aftenen ligge omkring kl 19.30-20.

Dagslurene må så gerne variere imellem disse tidspunkter, og det er helt okay, hvis han sover sin længste lur først og sover en kortere lur senere - det er også helt okay, hvis han gør modsat. Da det lyder som om, at han har en rytme, hvor han helst sover sin lange lur om formiddagen, så skal du lade ham gøre dette - og det vil så naturligt adskille sig fra søvnhjulet, hvor jeg har skitseret formiddagsluren som den korteste lur. Det behøver det ikke at være. Så sover han f.eks. 2.5 time om formiddagen, så vil han skulle sove måske 45-60 minutter om eftermiddagen - og naturligvis senere end middagsluren normalt ville ...


Annonce

... ligge, fordi formiddagsluren er længere, og det er vigtigt at eftermiddagen ikke bliver for lang for ham.

Det betyder, at en dagsrytme for et barn på 7 måneder, kunne se således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes eller flaske og sover videre indtil ca 07, hvor dagen starter stille og roligt.

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: FRisk blød frugt i hånden at gumle på selv og tilbydes også lidt frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur - og skal ikke længere ammes eller have flaske før luren - mellemmåltidet erstatter mælken her.

Frokost 12.30: Tilbydes grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Ammes eller flaske, måske omkring kl 14.30 - og puttes til middagslur. Tidspunktet afhænger af, hvor lang formiddagsluren er...

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, vand af kop. Skal ikke længere tilbydes mælk (amning/flaske) eftermiddag, også her erstatter mellemmåltidet mælken.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres også her med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen og lignende. Udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, mad med mere og mere bid. Vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til natten ca. 19.30-20

Sen aften 23-24: Drømmemåltid (amning eller flaske) og sover herefter videre uden yderligere mælk til næste morgen, hvor han tilbydes mælk igen og sover videre...

Hvis det viser sig, at jeres dreng sover to lige lange lure f.eks. 2 x 1.5 time, så må han naturligt også gerne dette - det vil dog rykke frokost og puttetidspunktet for middagsluren lidt frem :)

Jeg håber, at ovenstående giver dig lidt idé om, hvordan dagen kan skrues sammen og mere rytme skabes - og jeg vil også anbefale dig "Helens bog om børn & mad". I den finder du dagsplaner som ovenstående - måned for måned. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (3. udg. 2. oplag. 2019).

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex

Ærter

Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.

Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.

Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.

Ærter indeholder protein, samt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!

Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)

Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.


Annonce