Annonce

Annonce

Svar: Søvnhjul - 7 mdr.


20. august 2020

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Katrine

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring rytme - og dejligt at høre, at du har fået anbefalet at kikke efter mine søvnhjul :)

Det vil være en god idé, hvis I kan starte dagen til nogenlunde samme tid hver dag. Det er jeres stå op tidspunkt, som sætter rytmen for resten af dagen og hvis I f.eks. står op hver dag f.eks. omkring kl 07, så er det med til at sikre, at din dreng når de måltider, som han skal have, kan puttes til sine to lure, og at dagen derfor ikke skrider for jer.

Og ja, selvom børn som udgangspunkt ikke skal vækkes, så kan man godt forsvare at vække dem om morgenen, hvor de har sovet en god lang nattesøvn. Det er ikke et spørgsmål om at fjerne søvn fra ham, men om at hjælpe ham med en rytme, hvor han stadig får sit søvnbehov rigtig fint dækket :)

Det er derfor også ofte en god idé med et nogenlunde fast puttetidspunkt om aftenen. Dette tidspunkt vil naturligt variere efter, hvornår dagen starter, hvornår han sover i løbet af dagen, og hvor lange hans lure er... men de fleste børn vil i 7 måneders alderen trives med en rytme, hvor de sover ca. 14.5 time i døgnet fordelt sådan, at han f.eks. sover en nattesøvn på 10.5-11 timer og 3-3.5 time i løbet af dagen. Det vil sige, at hvis han står op omkring kl 07, så vil hans puttetidspunkt om aftenen ligge omkring kl 19.30-20.

Dagslurene må så gerne variere imellem disse tidspunkter, og det er helt okay, hvis han sover sin længste lur først og sover en kortere lur senere - det er også helt okay, hvis han gør modsat. Da det lyder som om, at han har en rytme, hvor han helst sover sin lange lur om formiddagen, så skal du lade ham gøre dette - og det vil så naturligt adskille sig fra søvnhjulet, hvor jeg har skitseret formiddagsluren som den korteste lur. Det behøver det ikke at være. Så sover han f.eks. 2.5 time om formiddagen, så vil han skulle sove måske 45-60 minutter om eftermiddagen - og naturligvis senere end middagsluren normalt ville ...


Annonce

... ligge, fordi formiddagsluren er længere, og det er vigtigt at eftermiddagen ikke bliver for lang for ham.

Det betyder, at en dagsrytme for et barn på 7 måneder, kunne se således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes eller flaske og sover videre indtil ca 07, hvor dagen starter stille og roligt.

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: FRisk blød frugt i hånden at gumle på selv og tilbydes også lidt frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur - og skal ikke længere ammes eller have flaske før luren - mellemmåltidet erstatter mælken her.

Frokost 12.30: Tilbydes grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Ammes eller flaske, måske omkring kl 14.30 - og puttes til middagslur. Tidspunktet afhænger af, hvor lang formiddagsluren er...

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, vand af kop. Skal ikke længere tilbydes mælk (amning/flaske) eftermiddag, også her erstatter mellemmåltidet mælken.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres også her med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen og lignende. Udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, mad med mere og mere bid. Vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til natten ca. 19.30-20

Sen aften 23-24: Drømmemåltid (amning eller flaske) og sover herefter videre uden yderligere mælk til næste morgen, hvor han tilbydes mælk igen og sover videre...

Hvis det viser sig, at jeres dreng sover to lige lange lure f.eks. 2 x 1.5 time, så må han naturligt også gerne dette - det vil dog rykke frokost og puttetidspunktet for middagsluren lidt frem :)

Jeg håber, at ovenstående giver dig lidt idé om, hvordan dagen kan skrues sammen og mere rytme skabes - og jeg vil også anbefale dig "Helens bog om børn & mad". I den finder du dagsplaner som ovenstående - måned for måned. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (3. udg. 2. oplag. 2019).

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annonce