Svar: Dagsrytme, efterspørger ekstra flaske
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Ja, det er helt normalt, at børn i jeres drengs alder kan have behov for en ekstra flaske, og det skal I endelig give ham.
Nogle børn - især børn der får flaske - kan ret hurtigt få en rytme, hvor de sover deres længste søvnsstræk om aftenen feks. mellem kl 20-02, og det må de gerne. I takt med at de begynder med skemad, så kan deres rytme dog godt ændre sig - det sker ikke altid, men af og til. Det betyder, at de nogle gange får behov for en drømmeflaske omkring midnat.
I takt med at skemaden kommer til at fylde mere og mere, altså i takt med at antallet af skemåltider sættes op hele dagen igennem, så vil det ofte være flasken på ydertidspunkterne, som fylder, og gradvist trappes ned i mælken om dagen og også midt nat. Det er ikke endnu, men på sigt f.eks. når han er 7 måneder, vil det sandsynligvis passe rigtig godt med 4 flasker, som ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det vil sige, at den rytme, som han begynder at vise nu, hvor han netop viser behov for en drømmeflaske sen aften, vil passe rigtig fint til hans behov på det tidspunkt. I stedet kan han så til den tid sove 5-6 timer mellem midnat og tidlig morgen, hvor han så tilbydes flaske igen.
At han søger mælken en ekstra gang kan også hænge sammen med, at han nu er fysisk så stor, at han begynder at vise behov for mere mælk/mad. Derfor er det også rigtig godt, at du er begyndt med skemad og nu øger ham til to gange dagligt.
Når han bliver 6 måneder og tilbydes skemad flere gange dagligt, drikker vand af kop osv. så vil det være fint at trappe ud af flasken midt nat, men bibeholde flasken sen ...
... aften....
Med hensyn til gråd kl 04 og opvågning på netop dette tidspunkt, så er det helt korrekt, at vi i vores cirkadiske rytme har dette "dyk" og "peak", som du nævner også voksne har. Hos børn hænger det dog sammen med dagsrytmen, og hvornår de sover der - og da jeres dreng ofte sover sin 3. lur mellem kl 16-16.30, så kan der altså godt være en sammenhæng med, at han vågner kl 04-04.30 om natten...
Han er dog stadig så lille, at det er meget begrænset, hvad du kan gøre ved det - og han trives med sin dagsrytme, og man skal som udgangpunkt ikke ændre noget, som fungerer. Når det er sagt, så har han dog en meget tidlig rytme, han starter ofte dagen kl 05-05.30, sover første lur kl 07 og går i seng om aftenen kl 19... er I selv morgenmennesker eller? Hvis I trives med den tidlige rytme, så lad det være for nu, er det derimod problematisk for jer, så skriv igen, og jeg vil prøve at komme med lidt forslag til, hvordan I måske kan ændre lidt på rytmen...
Det er okay at bruge slyngevuggen om morgenen, hvis det kan gøre, at han så sover længere og får bedre nattesøvn og står lidt senere op :)
Der sker rigtig meget med jeres søns søvn lige nu og de næste måneder frem, søvnen ændrer sig rent fysiologisk, og også udviklingsmæssigt sker der meget, som naturligt vil påvirke hans rytme, søvn, puttetidspunkter osv. Det kan derfor godt være en idé at se hvad tiden bringer, for nogle gange vil ændringer ske mere eller mindre af sig selv... men drømmeflasken er ikke så tosset, hverken nu eller i tiden frem :)
Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen - fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Orlov
Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.
I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...
Renlighed
Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.
De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.
At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.
Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...
Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.
Tak!!