Svar: Svært ved at overgive sig til søvnen
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det lyder rigtig dejligt med flytning og nyt hus, stort tillykke med det - og stort tillykke med 2års fødselsdagen :)
Der er sandsynligvis flere ting, som spiller ind på jeres datters søvn og hendes manglende evne til at overgive sig til søvnen, når hun puttes, og jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig.
du har helt ret i, at flytningen kan spille ind. Jeres datter oplever hele verden med alle sine sanser og for hende er en flytning en meget stor begivenhed og alt er nyt. Det er nye dufte (lugtesans), nye rum og omgivelser (synssans), nye lyde (høresans), et nyt værelse, måske ny seng osv. (følesans).. Hele hendes verden har ændret sig, flytning betyder ofte også skift af vuggestue og en helt ny hverdag og dermed nye voksne, nye børn, nye regler og rutiner at skulle forholde sig til.. og det reagerer hun naturligt på.
Det er naturligt svært for hende at koble fra, slippe dagen og alle de nye oplevelser og derfor svært at finde ro, når hun skal sove.
Derudover spiller hele dagens rytme også ind. Det er vigtigt, at hun kommer op til samme tid hver dag, leger, er aktiv osv. til samme tid, spiser til faste spistetider, sover middagslur osv. til fast tid.. jo mere fast hendes rytme er, jo mere parat til hun være til putning, når I når aften, og jo mere vil du vide, hvornår hendes puttetidspunkt er, så du faktisk rammer det rette tidspunkt og ...
... det ikke trækker ud i timer.
Du skal regne med, at hun har behov for ca. 13 timers søvn i døgnet og det kan f.eks. være fordelt sådan, at hun sover 11 timer om natten og 2 timer til middag. Det vil sige, at hun f.eks. vil kunne have en nattesøvn, som varer fra 20 til 07 og så sove til middag fra kl ca. 12.30-14.30... Sover hun længere middagslur, vil nattesøvnen naturligt være kortere og modsat :)
Derudover så er det også vigtigt at give plads til, at hun måske kan have brug for lidt tid til at koble fra i sin seng. Mange børn nyder at ligge måske 20 minutter, kikke lidt i en bog, lege lidt med bamsen, gumle på sutten osv. Du skriver, at hun bare ligger og snakker, og det er rigtig fint, hun er ikke ked af det, ligger blot og småhygger lidt for sig selv, og det må hun gerne. Og du behøver ikke sidde hos hende og vente på at hun sover, hvis hun har det fint med at ligge lidt alene. I stedet kan du gå ud, lave noget praktisk og så en gang imellem kikke ind til hende, give hende dynen på, som hun har sparket af, kærtegne lidt og derefter gå ud igen, hvis hun er okay med det.
Det vigtigste er, at hun er tryg og glad for at komme i seng og nyder at ligge i sengen og jo mere fast rytme I har i løbet af dagen, jo lettere vil det være at ramme det rette puttetidspunkt, og jo mere vil hendes vågenperiode i sengen afkortes :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
Viden om børn:
Klumpfod (varusfod)
I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.
Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.