Annonce

Annonce

Svar: Putteudfordringer med 3,5 årig


11. maj 2020

Kategori:
Alder:
3 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse - og velkommen til :) Der er sandsynligvis flere ting, som spiller ind hos jer, og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Når børn har svært ved at falde i søvn, så skal man altid se på deres rytme, og hvor meget de egentlig sover. De fleste børn vil i 3års alderen have behov for ca. 12 timers søvn i døgnet, og da jeres datter ikke længere sover middagslur, så lyder det rigtig fint og passende, at hun puttes omkring 19.30-20 og så vågner af sig selv om morgenen omkring kl 07.30, nogle gange måske lidt senere... Det er altså ikke fordi I putter hende hverken for tidligt eller for sent, at hun har svært ved at sove - og ofte kan hun også falde i søvn i løbet af få minutter...

Når hun ikke kan det, så hopper hun dog rundt, griner, leger, og det lyder som om, at hun ser jeres tilstedeværelse som en mulighed for underholdning. Hun har også en alder nu, hvor hun naturligt er helt bevidst om, at når hun ligger i sin seng, så sidder I og hygger i stuen, og det vil hun naturligt gerne være en del af. De gange, hvor hun er steget ud af sin seng og er gået ind i stuen, har hun også fået dette bekræftet - og måske har hun set, at der står en slikskål på bordet, som ikke var der, da hun var der.. Og det er helt naturligt, at hun derfor protesterer mod søvnen, og gør hvad hun kan for at holde på jer.

Det er dog rigtig godt, hvis I kan holde fast, at det er sovetid og ikke legetid, og at I ikke sidder der for leg og underholdning, men at I faktisk mener, at hun skal sove. Jeg vil derfor anbefale jer, at I går tilbage til jeres ritual med at læse en bog - og derefter må I gerne gå kortvarigt fra hende. Det er vigtigt, at I ikke er væk for længe, det er vigtigt, at hun ikke bliver utryg, men at hun hele tiden har en fornemmelse af, at hun trygt kan ligge i sin seng, I er der stadig for hende, blot på afstand.

Hvis hun kalder, bliver ked af det, eller hun begynder at rejse sig og gå efter jer, så går I naturligt ind til hende, beroliger og betrygger - hvis hun rejser sig for at lede efter jer, så er I væk i for lang tid. Det er vigtigt, at I kun går kortvarigt ud, måske bare 3 minutter, så hun fornemmer, at hun roligt kan blive i sin seng. Hun må altså ikke ligge alene så længe, at hun begynder at søge efter jer.

Det vil ofte kun være nødvendigt, at I går fra hende et par gange, herefter kan I gå tilbage, sætte jer og synge en godnatsang, hvorved hun så falder trygt i søvn, og så kan I gå ud igen. I stedet for både at læse og synge, så kan I altså forsøge først at læse, derefter gå kortvarigt, så hun forstår at det er sengetid, sætte jer og synge godnatsang, når hun er parat, og på den måde hjælpe hende med at falde i søvn inden for 10-15 minutter.

Derudover, så har du naturligvis fuldstændig ret i, at hele Corona-situationen lige nu spiller ind, og jeg kan godt høre, at I er noget mere ramt, end vi er i DK. Her kan de mindste børn trods alt komme i institution igen, det er helt okay at gå daglige ture og man behøver ikke mundbind... Der er ingen tvivl om, at jeres ændrede hverdag påvirker jeres datter - både på ...


Annonce

... den måde, at det naturligt er svært for jer at aktivere hende hele dagen. Hun kan ikke komme i gården, må ikke bruge poolområdet, kan ikke komme på legeplads... og hun får naturligt ikke brugt sig selv særlig meget motorisk. Hun har naturligt brug for at kunne bevæge sig, bruge sin krop, brænde noget energi af, og det kan I ikke hjælpe hende med. Og jeg tænker, at det naturligt vil være med til at gøre, at hun ikke føler sig træt på samme måde som før...

Det vil være rigtig godt, hvis I i hverdagen kan forsøge at lave fysiske aktiviter med hende indendøre, så hun får brugt sig selv motorisk.. måske kan I lave en aktivitetsbane/forhindringsbane, lægge nogle store madrasser på gulvet og lignende, som hun kan slå koldbøtter, balancere, hoppe på. En stor bold, som hun kan ligge på maven hen over, eller øve sig i at sidde på uden at røre gulvet, kan være en idé... en hoppebold med håndtag, som hun kan sidde på og hoppe igennem huset/lejligheden på... Et spil som "twister" vil hun måske kunne hjælpes med at finde ud af sammen med jer... Måske kan I sætte en ribbe op på en væg... eller sætte hylder eller lignende op, som er stærke nok til at hun "kan gå armgang" og lignende.. hvad I nu kan finde på, og som er muligt, for at hjælpe hende til nogle aktiviteter i løbet af dagen :)

Samtidig kan det heller ikke udelukkes, at hun mentalt kan reagere på de ændringer der er, og at hun godt kan blive utryg og meget usikker overfor, hvad der egentlig sker. Hun er så lille, at hun ikke forstår det og det er begrænset, hvor meget I kan forklare hende, men hun kan sagens være utryg ved det hele.. og derfor naturligt have svært ved at overgive sig til søvnen, ligesom det også kan forklare, hvorfor hun har haft tendens til at vågne om natten og søge jer om natten...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Mange børn oplever i 3-5 års alderen mareridt, altså drømme som skræmmer dem og er uhyggelige, ligesom vi voksne også kan have. For jeres datter kan det være ekstra skræmmende, fordi hun har meget svært ved at skelne fantasi og virkelighed, ligesom hun er meget konkret tænkende og derfor kan misforstå ting hun hører, og blive bange for ting hun hører, fordi hun ikke helt forstår det. Det er derfor vigtigt, at I er opmærksomme på, hvad I taler om hen over middagsbordet og i løbet af dagen. I skal være opmærksomme på, hvad hun hører, om hun ser nyheder og hører ting, som kan gøre hende unødigt utryg og dermed forklare, hvorfor det er ekstra svært for hende at sove. Hun kan godt være urolig for, om der sker jer forældre noget, om I bliver syge osv. uden at hun kan sætte ord på disse tanker og følelser, fordi hun ikke er ældre end hun er...

Jeg tænker, at det er fint, at I holder fast i de gode søvnrutiner, som I har fået skabt, og det er en god idé at holde fast i, at hun fortsat sover i egen seng, puttes der trygt og dejligt, at I holder fast i at det er sovetid og ikke levetid osv.; men naturligt også giver plads til, at hverdagen lige nu er anderledes, og at det er naturligt og okay, at jeres datter reagerer på dette :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke med hende fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex

Frysning af babymad

Du kan fryse grøntsagsmos, frugt- og bærmos ned i mindre portioner. Rens grøntsager og frugter grundigt, kog sammen med lidt vand i en tykbundet gryde, blend med kogevandet og frys ned.

Mosen bør kommes i små bægre, der er beregnet til frysning af babymad og som er fri for skadelige stoffer.

Når grøntsags- eller frugtmosen skal bruges, bør den optøs direkte i gryden. Derved bevares vitaminer og mineraler bedst.

Grøntsagsmos kan du med fordel fryse...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen..

Jeg er så glad for du ikke er længere end et tryk på powerknappen væk... tak for din brevkasse!!

Jeg har virkelig brug for dine råd og viden.

Hilsen
Thilde, mor til Louie 7 måneder


Annonce