Annonce

Annonce

Svar: Putteritual og søvn 2 år


5. maj 2020

Kategori:
Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære begge

Tak for jeres brev og fine beskrivelse af jeres dreng - og velkommen til :)

Det lyder faktisk som om, at I har et fint ritual, og det lyder også som om, at jeres dreng er glad for at sove. Når han hos bedsteforældre kan sove uden problemer inden for få minutter, så er det netop tegn på, at han er tryg ved søvnen - prøv derfor at se om I kan fjerne følelsen af utilstrækkelighed. Det er ikke fordi, I gør noget forkert :)

Det lyder for mig som om, at jeres dreng lige nu skal puttes lidt senere end I forsøger. Det gennemsnitlige søvnbehov for et barn på 2 år er 13 timer i døgnet, og det betyder, at hvis jeres dreng sover f.eks. 3 timer til middag og står op kl 06, så skal han sove om aftenen kl ca. 20, hvilket faktisk er der, hvor han ofte falder i søvn. Tidspunktet kan naturligvis variere efter, hvor lang middagsluren har været, så nogle gange passer det at putte ham tidligere, fordi han kun har sovet 2 timers middagslur, andre gange senere, fordi han faktisk har sovet 3.5 time... den fleksibilitet må der være :)

Det er vigtigt, at I ikke putter ham allerede kl 19, hvis han ikke er parat til at sove allerede der. Det vil nemlig gøre, at han begynder at få et ritual, hvor han tror putningen skal vare en time og bestå i at I putter, render frem og tilbage, og han hopper rundt, leger, og I bliver mere og mere frustrerede. Han lærer, at det er sådan putning skal foregå og at det skal tage så lang tid. Derfor er det vigtigt, at I først putter ham så sent, at I med sikkerhed ved, at han vil kunne sove inden for ca. 15 minutter, og at I her så bruger det ritual, som I gerne vil lære ham - f.eks. putter ham, sætter jer ved sengen og læser en historier eller taler lidt om dagen og herefter siger godnat og går ud...

Det er langt bedre at putte ham f.eks. kl ...


Annonce

... 20-20.30, og han så falder i søvn inden for 10-15 minutter ved at I sidder der, beroliger og betrygger - og han føler sig parat. End at I putter for tidligt, og bruger en time eller mere på at få ham til at sove :)

Jeg vil også anbefale jer, at I forsøger med et godnatmåltid om aftenen. Det kan være rester fra aftenmaden eller en portion havregrød, eller havregryn med lidt mælk. Og det kan med fordel lægges ind efter et bad, eller jeres "ansigt-hænder-fodvask" :)

Det vil sige, at en aftenrytme kunne se således ud:

Aften 18: Familiemad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Almindelige børnevenlige retter. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Kommer i bad, eller får "ansigt-hænder-fodvask", som nu og gøres klar til natten.

Tilbydes et godnatmåltid omkring kl 19.30 - rester fra aftensmaden, grød eller lignende, og vand eller letmælk/minimælk af kop. Får børstet tænder.

Puttes til natten ca. kl 20 med godnatbamse, godnathistorie og snak om dagen.. puttes når han virker parat og I fornemmer, at han vil kunne sove inden for ca. 10-15 minutter...

Det er rigtig godt, at I holder fast i, at han skal puttes i egen seng om aftenen, og at han forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove. Det er super. Det er på samme måde rigtig godt, at I lader ham komme ind til jer om natten, når han vågner og søger jer. Det er rigtig fint, at han selv kommer ind til jer og får den tryghed, som han her viser behov for. Det kan være en god ide med en madras på gulvet i soveværelset, som han kan ligge på - det gør det lettere at komme tilbage til eget værelse igen og samtidig påvirker det jer ikke så meget, hvis han sover meget uroligt. I kan bedre sove videre, samtidig med at han stadig får trygheden ved at kunne søge jer...

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Præmature allergidisponerede spædbørn

Hos meget små præmature allergidisponerede børn kan der være mere væsentlige ernæringsproblemer end allergiforebyggelse at tage højde for. Derfor må man altid tage individuelle hensyn, hvor det vigtigste er, at barnet kommer i trivsel.

Et præmaturt barn tilbydes samme allergiforebyggende diæt som mature allergidisponerede spædbørn. Modermælk er den bedste ernæring, og hvis dette ikke er muligt tilbydes barnet en special erstatning.

Det vides ikke, hvor længe det er...

Læs mere i Babylex

Frugtmos og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.

Starter dit barn med skemad i 4-5 måneders alderen, er det dog helt okay, at du giver lidt frugtmos i denne alder. Det anbefales, at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også, at du tilbyder frugtmos som topping på en grød, eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, da det har en mild smag,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce