Annonce

Annonce

Svar: Ingen lange lure


11. april 2020

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære I.

Tak for dit brev og fine beskrivelse :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Der kan være flere grunde til, at din dreng er begyndt at sove 20 minutters lure og ofte vågner, selvom han tydeligt virker til at have behov for mere søvn...

Det kan handle om, at hans søvn ændrer sig rent fysiologisk nu. Det betyder, at den i sammensætning begynder at minde mere og mere om den søvn, som større børn og voksne sover. Hvor spædbørn sover skiftevis let og dyb søvn, så vil søvnen i 4 måneders alderen begynde at have flere stadier - og mange børn har rigtig svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet. Det betyder, at de vågner op efter 20 til 40 minutter, og at de derfor begynder at powernappe, sove flere små lure dagen igennem.

Det kan i forhold til jeres dreng sagtens være forklaringen, og det vil være rigtig godt, hvis du kan hjælpe ham med at sove et lidt længere søvnstræk. Det vil være rigtig godt, hvis mindst en af hans lure kan vare mindst 1.5 time. Når han sover mindst 1.5 time så sikrer du ham en bedre søvn, fordi han kommer igennem søvnens forskellige stadier.

Det vil være rigtig godt, hvis du f.eks. kan hjælpe ham til en længere middagslur, som du selv er inde på. Det kan du gøre ved at trille ham i barnevognen, når det er sovetid og holde vognen igang, indtil du passerer det tidspunkt, hvor han normalt ville vågne. Det vil altså være en god idé, hvis du kan gøre det til en vane at gå en længere tur med barnevognen midt på dagen for på den måde at holde ham sovende.

Derudover er det vigtigt, som du også er opmærksom på, at han tilbydes flaske før putning. Når han nogle gange drikker sin mælk en time før han puttes, så vil han naturligt ikke kunne sove særligt længe, før han vågner og har brug for mælk igen. Han er endnu ikke så gammel, så det vil på sigt naturligt blive lettere for jer at få indført denne rytme. I ...


Annonce

... takt med at han bliver ældre og skal have skemad flere gange dagligt vil det være rigtig godt, at skemaden netop tilbydes, når han vågner og mælken før han skal sove. Det er altså svært at skabe denne rytme helt lige nu, men her vil tiden hjælpe jer på vej :)

Derudover så kan det ikke udelukkes, at hans lange nattesøvn hos jer kan spille ind. Du skriver, at han ikke tilbydes flaske mellem kl 23 og 09, da du føler, at han ikke har behov for dette og sover fint uden.. Og det er et meget langt søvnstræk, når man kun er 4 måneder gammel. Da han får flaske så ved du naturligt, hvor meget han drikker og kender hans udregnede behov, og derfor kan du naturligt med god samvittighed til en vis grad holde fast i, at han ikke har brug for mælk om natten.. men - så længe han er så lille, så vil de fleste børn trives med, at mælken fordeles over hele døgnet. Og samtidig så vil den eller de to flasker, som han springer over om natten (kl 03 og 06) skulle indtages på et andet tidspunkt - og han vil derfor om dagen skulle sove kortere tid for også at kunne spise hyppigere...

Jeg vil derfor anbefale dig, at du springer flasken kl 03 over, men at du giver ham flaske kl 06 og så giver flaske igen kl ca 9.30-10, når han puttes til formiddagslur... og flasken her vil så kunne hjælpe ham til også at sove lidt længere lur på dette tidspunkt. Ved at give flaske kl 06, så sikrer du også, at han netop kan få flaske før han puttes til lur og ikke får den kl 09 og først puttes kl 10. En flaske ekstra i døgnet (kl 06) og flaske direkte før putning kan altså have god effekt hos jer :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og så vil det som sagt være rigtig godt, hvis du kan give ham flaske og trille ham en lidt længere tur, når det så er tid til at sove til middag for på den måde at holde ham sovende i lidt længere tid her :)

Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Rigtig god påske :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.

Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...

Læs mere i Babylex

Seng

Mange babyer har ikke brug for tremmeseng i begyndelsen, da sengen vil være for stor og dermed for utryg for barnet. I begyndelsen kan man derfor stille liften i tremmesengen, hvis man ønsker at barnet skal sove i sengen der.

Et barn vil ofte kunne bruge tremmesengen til det er ca 2.5-3 år gammelt og det er vigtigt at vælge en god seng. Her er lidt overvejelser og gode råd:

- Vælg en seng, som måler ca 110 cm x 55 cm. Den størrelse passer til de fleste børn indtil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusinde tak for en informationsrig hjemmeside og nogle virkelig fantastiske bøger om børn! Jeg har erhvervet mig hele din bog-serie og efter at have læst dem, bruger jeg dem stadig ofte som opslagsværk. Tak for dem!

Venlig hilsen
Cecilie


Annonce