Svar: Motorisk udvikling - pige 9,5 måned
Kære Mor
Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring motorisk udvikling, kravle og sidde :)
Jeres datter lyder til at være rigtig god til at krybe og kan som en "lille soldat" bevæge sig hen over gulvet, det der kan kaldes for initial kravlestilling. Hun er også rigtig godt igang med at finde ud af at kravle, hun formår at lægge sig op i kravlestilling, hvor hun ligger og rokker frem og tilbage - men hun har endnu ikke helt knækket koden.. det kommer :)
I må dog meget gerne hjælpe hende med at rokke, når hun ligger på alle fire. Det er netop fra den rokkende/vippende stilling, at hun stille og roligt finder ud af at flytte arme og ben fremad, finder styrken og pludselig finder ud af teknikken. I kan med fordel sætte jer bag ved hende, så hun presser sine fodsåler mod jeres knæ, og I kan så støtte hende i livet og hjælpe hende med at rokke/vippe :)
Hvis I har glatte gulve, og det er svært for hende at stå fast, så kan I forsøge med knæbeskyttere eller strømpebukser med skridsikre dutter - se f.eks. gobabygo som er et dansk firma, der laver skridsikre kravlestrømper :)
Med hensyn til at sidde, så må jeres datter gerne sidde i høj stol, når hun spiser, eller når hun skal følge med i, hvad I laver, når I f.eks. er igang med at tilberede mad. Hun må også gerne sidde op i sin barnevogn, når I triller ture, og det vil være rigtig dejligt for hende, at hun på den måde kan følge med, og I kan småsludre om ting, som I triller forbi, så I deler disse oplevelser og får sat lidt sprog på :) I kan elevere ryglænet, så hun kan læne sig tilbage, når hun bliver træt i ryggen, og hun må også gerne sidde og holde fast i siden af barnevognen, hvis hun gerne vil det :)
I må også gerne sidde med hende på gulvet imellem jeres ben og kan på den måde trille ...
... bold til hinanden. Hun skal sidde med benene bøjet og knæene ud til siden (og ikke strakte ben), så hun på den måde har en lidt større flade at sidde på, og så vil hun netop øve balancen (som du selv nævner) ved at bruge sine hænder og arme.
Hun må også gerne sidde i en babygynge af den slags, hvor hun sidder trygt i et sæde, og I gynger frem og tilbage - hoppegynge anbefales ikke. Og hun vil sandsynligvis elske at kunne blive gynget udenfor...
Det kan være lidt for koldt at sidde i en sandkasse og på jorden, selvom hun har flyverdragt på.. og hun vil sandsynligvis stadig kunne tilte let, så her vil det være bedre at lade hende sidde, når hun bliver lidt ældre og varmen får lidt mere magt :)
Så.. hun må med den alder hun har gerne sættes op og vil kunne sidde alene uden støtte - kortvarigt i starten og efterhånden i længere tid. I begyndelsen bruger hun den ene eller begge arme til at holde balancen, men stille og roligt får hun større og større styrke i ryg, mave og ben, så hun kan sidde og lege med forskelligt legetøj på gulvet, dreje sig omkring, kigge bagud osv. uden at miste balancen.
Der går dog lang tid før hun kan begynde at rejse sig fra liggende stilling eller kan komme fra liggende stilling til siddende stilling... disse bevægelser kræver tid og stor styrke i både underkrop og ben. Fra at være "placeret siddende" kommer hun til "autonom siddende" og altså i stand til selv at placere sig i siddende stilling fra andre stillinger, men det er ikke endnu. Og du behøver således ikke vente på, at hun selv kan komme op i siddende stilling, før du f.eks. sætter hende i barnevognen, når I kører tur :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - og ønsker jer rigtig mange gode siddeture i barnevognen - udnyt endelig det gode vejr til det :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Kolik
Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.
Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......
Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.
Endnu engang tusind tak.