Annonce

Annonce

Svar: Søvn og dagsrytme


24. marts 2020

Kategori:
Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med jer

Dejligt at høre fra jer igen og dejligt at høre, at Laura stortrives på alle måder :)

Det gennemsnitlige søvnbehov for en pige på ca. 2 år vil være 13 timer i døgnet, nogle børn sover lidt mere og andre lidt mindre. Det betyder, at jeres datter sandsynligvis vil trives rigtig godt med ca. 11 timers nattesøvn og 2 timers middagslur, og det lyder derfor rigtig fint, hvis hun sover fra ca. 20 til 07 og middagslur fra 12-14 - og sover hun så nogle dage lidt mindre, fordi hun falder senere søvn eller står tidligere op, - hvilket det lyder som om - så er det også helt okay og helt inden for normalområdet :)

I skal være sikre på, at hun ikke vågner kl 06, fordi hun reelt er sulten. Det kan være en god idé, at hun stadig tilbydes et godnatmåltid om aftenen, som en fast del af hendes putteritual. Dette måltid bør ligge adskilt fra aftensmaden, da hun naturligt er meget mere bevist nu og ikke skal lære, at hun kan afvise aftensmaden og få grød eller lignende i stedet. Det er derfor en god idé at lægge f.eks. et bad ind mellem de to måltider.

Det kan også vær een god idé nogle gange at bruge rester fra aftensmaden som godnatmåltid. Har I f.eks. spist frikadeller, så kan hun godt få en kold frikadelle sammen med et stykke rugbrød, før hun skal sove...

Det er også en god idé, at I holder fast i hendes spisetider om dagen, så hun ikke vænnes til at skulle spise morgenmad kl 06, når hun pludselig vågner der. Hvis hun vænnes til dette så kan det gøre, at hun pludselig vil vågne igen og igen fordi hun netop er sulten på dette tidspunkt. Når det så er sagt, så har nogle børn dog brug for at få lidt at drikke og nogle gange måske også mulighed for at få lidt at spise efter en længere nattesøvn.. men i givet fald kan I stille en drypfri kop med vand og måske lidt knækbrød eller frugt til hende ved sengen, som hun så selv kan tage, når hun vågner og har behov for det. Derefter falder hun ...


Annonce

... måske i søvn igen eller ligger og hygger sig, indtil I så er parate til at starte dagen... allerbedst er det dog, hvis hun kan undvære mad kl 06:)

Det kan også sagtens tænkes, at hun vågner, fordi hun drømmer, og at det er drømmene som vækker hende. I givet fald må hun gerne komme ind til jer og sove videre med jeres nærhed tidlig morgen. Det ka også være en måde at hjælpe hende til at sove lidt længere på og sikre, at hun ikke står for tidligt op...

Mørklægningsgardiner på værelset vil også være godt. Det vil være med til at holde dagslyset ude, så hun ikke vågner fordi hun bliver vækket af solens stråler. I øjeblikket står solen netop op omkring kl 06, og det kan derfor godt være forklaringen på, hvorfor hun vågner her....


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det kan naturligvis heller ikke udelukkes, at hun måske har brug for lidt mindre søvn i øjeblikket - I er alle hjemme, og det betyder ofte et lidt lavere aktivitetsniveau og færre stimuli end hun er vant til i vuggestue eller dagpleje.. Selvom I forsøger at være aktive sammen med hende, så er det ofte lidt mere afslappende for hende at være derhjemme, og hun skal ikke forholde sig til flere børn, andre voksne osv. og kan derfor koble lidt mere fra og slappe lidt mere af... og er måske derfor ikke så træt, så hun sover lidt mindre...

Jeres nuværende rutiner, hvor hun puttes, og I læser, synger sange osv. og derefter kan gå ud, og hun falder så selv i søvn i løbet af 10-15 minutter, lyder så fint. I skal endelig ikke ændre på dette men forsøge at bibeholde den gode rytme. Det er meget fint for hendes alder, og det ved jeg, at rigtig mange familier vil misunde jer :)

I kan ikke gøre så meget andet, end I gør lige nu, og I skal endelig holde fast i den gode rytme, som I har fået skabt. Prøv om mine forslag med lidt ekstra mad, drikke og mørklægningsgardiner kan hjælpe til lidt senere stå op tidspunkt - krydser fingre :)

Rigtig meget held og lykke med hende fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Honning

Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.

Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.

Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...

Læs mere i Babylex

Udstyr til nyfødt - tjekliste

Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.

En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:

- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annonce