Brev:
Faste rammer for et barn på 1 år
Hej Helen
Man hører jo, at børn har behov for faste rutiner. Vi er i tvivl om hvor detaljeret det skal være?
Vi har en fast rutine for morgenens første 1 time, Nogenlunde faste tidspunkter for måltider, som dog kan forskubbe sig lidt med hans søvn, som vi lader ham bestemme helt selv. nogenlunde faste tidspunkter for søvn (på nær lige nu hvor han er ved at ændre det selv), og et fast putteritual.
Men vi bader ham fx. kun een til to gange om ugen - lørdag eller søndag, og kun midt på ugen hvis han er beskidt, og det på et vilkårligt tidspunkt på dagen, så det er ikke fast og aldrig noget han som sådan kan forudse vil ske. Vi lader ham se badekaret med sine badedyr inden, og så har vi et overgangsritual med at vaske fødderne med sæbe i håndvasken, inden han kommer ned i vandet som er uden sæbe.
Udeturene kan både falde morgen, middag, eftermiddag eller aften. Nogle gange alle fire, andre ...
... dage kun en enkelt tur.
Læsning, sanglege, lytte til musik, tumling, og alle andre former for aktiviteter kan ligeledes ske anytime i løbet af dagen, mens jeg ved at dagplejemoren har en fast rutine for at fx. udeturen sker formiddag og læsning om eftermiddagen, og så har hun fokusområder fx. en periode med fokus på hund og kat. Der er vi nok lidt mere 'all over the place'.
Der er ikke noget fast program hen over ugen, udover dagpleje mandag til fredag. Vi kan finde på at tage i svømmehallen, cafe eller bibliotek, på en hvilken som helst dag på ugen. (før corona-nedlukningen vel at bemærke)
Måltidernes indhold har lidt rutine. Fx. får han altid havregrød m frugt til morgenmad, familiens mad til aftensmad, ofte men ikke altid rugbrød til frokost, mens mellemmåltiderne kan være næsten hvad som helst fra bolle til tykmælk.
Bør vi indføre endnu mere forudsigelighed i hans hverdag?
Hilsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Ærter
Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.
Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.
Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.
Ærter indeholder protein, samt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.