Brev:
Kan man opdrage en 1-årig
Hej Helen,
Vores søn er nu blevet et år. Han fortsat hverken går eller kravler, men møver sig frem. Han spiser godt (5 måltider om dagen), sover to lure (typisk sammenlagt 2-3 timer hver dag), og sover 11-12 timer hver nat med enkelte opvågninger. Han får 180 ml mme når han bliver puttet til nat - og det er det.
Han går pt. hjemme med far, men er så småt ved at blive introduceret til vuggestue, hvor det går lidt blandet.
Grunden til jeg skriver til dig er hans temperament og utålmodighed, hvor jeg vil høre, hvad man kan og bør gøre, når han er et år.
Vi er inde i en fase nu, hvor vi stort set ikke kan gøre ham tilfreds. Han sidder ikke på skødet, han vil ikke side i højstol og kigge på, og vil til nøds lege med os på gulvet, hvis vi anstrenger os for at gøre legen rigtig sjov. Han vil til gengæld godt spise (helst selv og kun de madvarer han finder interessante på dagen), være i bad, gå tur i klapvogn (hvis der er noget at se på) og generelt være ud af døren.
Hans utålmodighed og utilfredshed kommer til udtryk ved at han siger brokkelyde og skriger. Og med mindre at vi gør nogen af ovennævnte ting, som han godt ...
... kan lide, så brokker han siger og skriger (uden tårer) hele dagen.
Vi skal dog engang i mellem tømme en opvaskemaskine, sætte en vask over og lave mad til ham, hvorfor han ikke kan hænge på os konstant. Sætter vi ham i en højstol for at se os lave mad f.eks., vil han kun sidde der, hvis han får mad imens, ellers bliver han også utilfreds.
Mit spørgsmål er derfor, kan man godt “opdrage” lidt på en et årig, når han ikke er ked af det og i så fald, hvordan? Han skriger og brokker sig 70% af hans vågne tid hvis ikke vi “gør som han vil”. Jeg er sådan i tvivl om han er så lille, at vi stadig skal rette ind efter ham, eller om mor og far godt må begynde at vise, at man ikke kan skrige sig igennem sin dag på den måde?
Det skal lige siges, at han er forsigtig og siden han blev født, har han altid været i den mere urolige ende, hvorfor jeg selvfølgelig også gerne vil møde ham i det. Men han har også et imponerende temperament.
Så kort og godt: Skal vi lære ham, at han ikke kan sidde på arm hele dagen, men at alt er okay og at han altså hele tiden kan se os, eller er det først senere, at man kan det?
1000 tak på forhånd!
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
Viden om børn:
Uld til børn
En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.
Uld har mange fordele:
- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.
- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...
Vaccination
De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:
- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1
- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2
- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3
- 15 mdr.: MFR 1
- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)
- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.
Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.
Tak fordi du har skrevet den!
Hilsen de glade forældre