Annonce

Annonce

Svar: Min datter vil ikke sove til formiddag eller eftermiddag


20. februar 2020

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Tak for dit brev :)

Vi kan godt blive enige om, at hvis din datter ikke sover mere end 12-13 timer i døgnet, så er det for lidt, og så er det naturligt, at hun virker træt og har brug for hjælp til at koble fra, så hun kan få lidt mere søvn.. spørgsmålet er dog, om hun ikke sover mere end dette, jeg får nemlig lidt på fornemmelsen, at hun måske powernapper lidt, når du ammer hende, og at det er forklaringen på, hvorfor hun så ikke rigtig vil sove yderligere.

Du fortæller også, at du har forsøgt at holde hende igang under amningen, og her er hun som regel meget vågen og frisk, når hun er færdig med at amme.. og jeg tænker derfor, at dette netop kan bekræfte, at hun måske spiser mere eller mindre i søvne, når hun ammes...

Det er spørgsmålet, om du kan få hende væk fra dette, eller om du lige nu må acceptere, at hun sover som hun gør. Hun sover jo en rigtig god og lang middagslur. Ofte varer den 2-3 timer og det betyder, at hun her kommer igennem søvnen stadier flere gange og får en rigtig god kvalitet ud af sin lur. Det er super godt! Og så er det okay, hvis hun sover betydeligt kortere formiddag og eftermiddag. Det er dog vigtigt, at du stadig hjælper hende med at få de korte lure, og at du stadig forsøger at holde fast i rytmen med 3 lure dagligt, så hun stadig får de afbræk, som lurene trods alt giver hende.

Det er også rigtig godt, hvis du nogle gange kan planlægge dine ture ud af huset, sådan at hun kan sove i sin barnevogn. Måske kan du putte hende i barnevognen om formiddagen og trille op for at handle, imens hun så får sovet, så du får lidt praktiske ting fra hånden, og samtidig hjælper hende med at sove et lidt længere søvnstræk. Hvis hun bare kan sove 45-60 minutter på den måde om formiddagen, vil det være guld værd, og så må hun naturligvis stadig gerne tage en længere lur midt på dagen.

Det vil også være sådan, ...


Annonce

... at hun i løbet af den næste månedstid til halvanden naturligt nok begynder at få behov for lidt skemad, og det vil sandsynligvis hjælpe jer. Det vil være rigtig godt, at hun tilbydes skemad til frokost og senere til aften, og da skemaden indtages vågen, og hun naturligt begynder at blive mere og mere aktiv, så vil det blive mere naturligt, at hun igen finder roen med brystet. Det vil sige, at hun kan få skemad, og efter 1-1.5 time kan hun så blive ammet og hjulpet til en lur - og hun vil netop på denne måde måske så kunne sove lidt længere søvnstræk igen. Jeg tænker derfor, at tiden også arbejder lidt for jer :)

Du må også meget gerne lægge dig med hende og amme hende i dobbeltsengen, hvis du på den måde kan få hende til at sove lidt længere. Det kan give dig selv lidt mere ro, og du kan holde brystet klar, så når hun efter 20 minutter viser tegn på at ville vågne, så kan du se om du med brystet kan holde hende i søvnen.. det er helt okay at ty til denne løsning en gang imellem f.eks. til eftermidddagsluren. Når hun har svært ved at overgive sig om eftermiddagen, så er det måske fordi hun der er fyldt rigtig godt op med indtryk og hun derfor har ekstra svært ved at koble fra - og her kan det netop nogle gange hjælpe at lægge sig afsides med hende, trække gardinerne for, slukke lyset og ligge helt tæt og så netop bruge amningen... du skal altså amme hende i søvn og ikke være bange for at det giver dårlige vaner lige nu... :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hvordan oplever du, at din amning fungerer? Hvilke tanker gør du dig omkring amning? Nogle gange er meget vågne børn - sultne børn.. så når hun har rigtig svært ved at sove, så kan det nogle gange være tegn på, at hun har brug for lidt mere mælk. Har du prøvet med en flaske og set om det måske får hende til at falde omkuld...? Det er bare en tanke...:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex

Efterfødselsreaktion

Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.

Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annonce