Annonce

Annonce

Svar: Gider ikke skemad efter opstart


24. januar 2020

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Ditte

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at I er begyndt lidt for tidligt med skemaden, og at det derfor har været lidt for voldsomt for jeres datter, som nu græder og protesterer, så snart du kommer med hagesmæk og ske... Jeg vil derfor anbefale dig, at du holder pause i 1-2 uger, før du begynder igen.

Mange børn vil i 3-4 måneders alderen begynde at søge brystet hyppigt og ofte tolkes dette som behov for mere mad. Det kan også godt være forklaringen, men ikke altid. Det kan også handle om, at hun begynder at spise mere ukoncentreret ved brystet og derfor ikke helt spiser nok, når hun lægges til - hvorfor hun naturligt må søge brystet ekstra for at få sit behov dækket. Samtidig kan hun også være så fysisk stor nu, at hun har behov for at få sat mælkeproduktionen op - og derfor melder sig hyppigere.

I første omgang er det derfor altid en god idé at forsøge at øge mælkeproduktionen ved at lade hende spise hyppigt. Det giver mere mælk, at du ammer hende hver 2. time i stedet for hver 4. time - og det giver også mere mælk, at du ammer hende om natten, da du her producerer mere af det mælkestimulerende hormon.

Derudover så er det vigtigt, at du hjælper hende med at spise koncentreret ved brystet om dagen. Når du ammer hende, så oplever du sandsynligvis at hun nogle gange tager fat, dier, slipper brystet, kikker på dig, tager fat og dier lidt igen, atter slipper og smiler til dig, tager fat og dier, slipper og pludrer med dig, tager fat - slipper igen - fordi far kommer ind i stuen og det er mere spændende at kikke efter ham. her er det vigtigt, at du hjælper hende med at spise effektivt og ikke komme ind i en rytme, hvor hun mere eller mindre "slatspiser" dagen igennem :)

Hvis du allerede har lagt hende hyppigere til brystet og er opmærksom på at hjælpe hende med at tage godt fra, når hun spiser hos dig osv. - og du fornemmer, at hun stadig virker til at have behov for mere, så kan det være tid til at begynde med lidt skemad. Det anbefales, at man tidligst starter ved 17 uger...

Nogle gange kan det fungere bedre med lidt mme på en flaske. Der er naturligt altid den udfordring, ...


Annonce

... at jo mere flaske man giver, jo mindre mælk vil mor ofte producere og jo større risiko er der for at amningen stopper. Det skal derfor også medtænkes, hvad jeres planer er fremover. Hvis I f.eks. ønsker at far skal overtage en del af barselsperioden, så kan det være en fordel, at jeres datter lærer at tage imod en flaske. Ønsker du at amme hende til hun er 12 måneder, så behøver du ikke give flaske nu, men kan så starte med lidt skemad, når hun atter er parat til dette.

Det er rigtig fint med skemaden imens hun sidder på dit skød. Det vil gøre hende tryg at hun netop sidder i din favn. I kan dog også prøve at lade hende sidde hos den ene af jer, imens den anden tilbyder lidt på en ske. Fordelen ved at sidde foran hende er, at det giver hende mulighed for at spejle sig i jer og i jeres mimik. I kan med jeres smil og ansigt signalerer, at det her er hyggeligt, dejligt, smager godt. Når du åbner munden så kan hun også åbne munden osv. Så du på den måde hjælper hende med at finde ud af, hvad det drejer sig om.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det kan nogle gange være en god idé at malke lidt modermælk ud og lave skemaden med dette, fordi det så ikke smager helt så fremmed for hende. Det er også rigtig fint, at du har forsøgt med lidt frugtmos for at se om hun ville blive tryg ved netop den søde smag.. Det er fint at du forsøger med lidt forskelligt, så du også finder ud af, hvad hun bedst kan lide og på den måde får hende startet lidt op igen. Men som sagt fint at holde pause i 1-2 uger og i stedet være obs på at få øget hendes mælkeindtag lidt mere, hver gang hun spiser :)

Nogle gange kan det også være en god idé at du starter med at amme hende, så hun har fået mælk i maven og følger sig helt tryg, glad og rolig - og derefter så tilbyder du lidt på en ske. Det kan gøre hende mere modtagelige for skemaden at det foregår på denne måde og hun kan så stadig blive ammet, før hun skal puttes igen. Samtidig hjælper mælk i maven både før og efter skemad også på at nedbryde den faste føde, så I måske kan undgå maveproblemer, hvis dette skulle være tilfældet...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex

Regnslag

Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.

Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.

Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.

Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce