Annonce

Annonce

Svar: Fra natflaske til putteritual


7. januar 2020

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor til T

Tak for dit brev - og stort tillykke med 1års dagen, som er lige om hjørnet - og tak for dine søde ord om mine svar til dig :)

Det er super fint med de to flasker dagligt, og det du fortæller lyder bare så godt. Jeres dreng falder fint i søvn, og han har et trygt og godt putteritual, det fungerer bare som det skal :) Derfor er det naturligt også lidt svært pludselig at skulle lave noget om, og jeg tænker, at du skal gøre det så gradvist som muligt, så forandringen ikke bliver for stor og for hurtig.

Det er helt perfekt med musik osv som nu. Det må du gerne beholde. Det er super godt med badet om aftenen, du kan gå over til at afslutte dette med et godnatmåltid, før han kommer i seng. Det kan være med til at sikre, at han ikke længere har behov for at få en flaske, før han skal sove. Du kan derfor overveje, om han kunne tænkes, at ville have glæde af dette. Et godnatmåltid kan være lidt rester fra aftensmaden eller det kan være en portion grød eller måske blot en banan, evt. sammen med lidt mælk - MME eller letmælk af en kop. Derefter kan han så få børstet tænder og blive puttet. Badet er samtidig med til at adskille aftensmad og godnatmåltid, så han ikke pludselig lærer, at han kan afvise aftensmaden og få grød i stedet... :)

Har han en putteklud, bamse eller lignende? De fleste børn er mellem 12-18 måneder, når de begynder at bruge en sådan bevidst, og det kan derfor være en god idé at introducerer dette nu. I begyndelsen sammen med flasken, så det bliver en naturlig del af det at skulle sove og finde ro på egen hånd. En klud eller bamse kan også fungerer som mellemled mellem dig og dagplejen, og dermed også følge ham om dagen.

Godnathistorie kan også indføres, de fleste børn er dog lidt ældre før de helt ...


Annonce

... forstår konceptet med at skulle ligge ned og lytte til en historie, som bliver læst op. Men du må meget gerne gøre det.

Imens du indføre de nye ritualer, som du gerne vil have fremover, så skruer du mængden af mælk ned i flasken, så han får mindre og mindre. Det vil sige, at i stedet for at få 180 ml, så får han 160, 140, 120, 100 ml og til sidst kan han helt undvære. Grød og mælk før putning går som sagt ind og erstatter her, og det samme gør det nye ritual.

Det vil ofte være flasken om dagen, som fjernes først. Også her kan du i en periode erstatte med lidt frugt, lidt mælk eller vand af en kop. Du kan tale med dagplejer om dette, og hvor meget mme hun giver. Det vil være godt også at skrue mængden gradvist ned her, så han vænnes til at skulle drikke mindre og mindre.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er også bedst at stoppe flasken i en periode, hvor det generelt går godt. Det vil sige, når han trives i dagsplejen, når der ikke sker nogle større skift i hans liv, når han ikke er inde i en sygdomsperiode osv. Jo mere ro der er på hverdagen, jo lettere vil det være at vænne ham fra flasken.

De fleste børn stopper helt med flasken omkring 15 måneders alderen, så når han bliver et år, så kan du fjerne den ene flaske f.eks. den om dagen og stille og roligt kan du så begynde at trappe ud af flasken om aftenen. Hvis han om dagen puttes med en putteklud, bamse osv. så lader du naturligt dette ritual følge ham om aftenen også.

Når du fjerner flasken er det således en god idé, at du lader alt omkring ham være som det plejer, samme rolige putning, samme ritual, alt er som han kender og er tryg ved og er det, som han forbinder med at sove - eneste forskel er at flasken gradvist forsvinder:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Høj stol til baby

Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.

Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.

De...

Læs mere i Babylex

Udvikling - børn

Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:

1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven

2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.

4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.

5 mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet i fin...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce