Annonce

Annonce

Svar: Mad - 18 mdr.


8. december 2019

Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og din beskrivelse af jeres datter og hendes indtag af mad i løbet af en dag. Det er en fin beskrivelser du sender, og jeg ved fra et af jeres tidligere breve, at I har lidt udfordringer med lillepigen - hun har temperament, og bliver hurtigt frustreret og ked af det - og det kan faktisk godt hænge sammen med hendes indtag af mad eller mangel på samme...

Det er sådan, at hendes overskud til at lege, opleve, udvikle sig - og generelt være glad og i godt humør - hænger meget sammen med, hvad hun spiser, og hvornår hun spiser. Det er vigtigt, at hun spiser mange måltider hele dagen igennem, fordi hun naturligt ikke kan spise ret stor mængder af gangen og hendes energiforbrug er stort. Ved at tilbyde hende hyppige måltider, så sikrer I at hun "ikke løber tør for energi".

Det er også meget vigtigt, at hun får sund mad og varieret mad. Det vil f.eks. være rigtig godt, hvis I kan få hende til at spise f.eks. brød, pasta, fede fisk som makrel og laks, kylling og kalkun, kartofler og forskellige grøntsager og også f.eks. banan. Fødevarer som disse vil være med til at holde hendes humør stabilt. Derudover er det vigtigt, at give hende protein og fiberrig kost, fordi det får blodsukkeret til at stabilisere sig over flere timer, og det giver også vedvarende energi og stabiliserer hendes humør.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider og som vil passe til en pige på 18 måneder, ser således ud:

Morgen 06: Havregrød, letmælk af kop.

Afleveres i vuggestue, de dage hvor hun skal dette

Formiddag 8.30-9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos. Vand af kop.

Frokost 11: Rugbrød med forskellige pålæg, eller varm mad til frokost. Må meget gerne få kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Det kan være rester fra aftensmaden eller det kan være det I andre spiser. Hun må gerne pillet pålægget af brødet og spise det adskilt, I må også gerne give hende f.eks. makrelsalat på brødet, hvis hun så spiser det. Vand af kop.

Puttes til middagslur - hvis hun virker sulten, kan hun tilbydes en banan. Skal ikke længere tilbydes flaske før lur.

Eftermiddag 14.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Vand af kop.

Sen eftermiddag - når I kommer hjem - tilbydes som nu rester fra madpakken, eller her lidt yoghurt med cornflakes... Vand af kop.

Aften 17: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig gerne lidt moset. F.eks. kan ...


Annonce

... kartofler moses med sovs og frikadellen spises i stykker. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lid creme eller lignende efter behov.

Ca. kl 19, tilbydes hun en godnatgrød f.eks. en havregrød, flerkornsgrød, mysligrød. Det kan også være en portion havregryn med lidt letmælk på. Vand eller letmælk af kop.

Får børstet tænder

Puttes til natten uden flaske ca. kl 19.30.

Som du kan se, så indgår der i denne dagsplan rigtig mange måltider, og de måltider I giver jeres datter nu ligger således ikke for tæt. Det er præcis, som det skal være. Det er dog vigtigt, at hun nu tilbydes mere variation, rugbrød eller fuldkornsbrød og også mere kød, fisk, grøntsager...

Vær opmærksom på, at hvis hun ikke er glad for rugbrød, så kan hun godt få lysere brødtyper, som stadig indeholder fuldkorn, selvom du ikke kan se de hele kerner. Gå efter fuldkornsmærket, når du vælger brød og boller til hende.

Skru ned for indtaget af yoghurt og cornflaskes og giv i stedet havregryn og forskellige slags grød i stedet. Prøv også med minifras i stedet for cornflaskes...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Flasken skal væk nu. Så i stedet for flaske før middagsluren i weekenden, så kan hun blive tilbudt en banan, og i stedet for flaske om aftenen, så skal hun nu tilbydes et godnatmåltid - f.eks. en godnatgrød og så kan hun få lidt letmælk af en kop. Det er vigtigt, at hun lærer at sove uden flaske og at hun tilbydes et alternativ, som stadig mætter hende og sikrer, at hun ikke går sulten i seng :)

Undgå saft og unødigt søde fødevarer. Vand er den bedste tørstslukker. Frisk frugt er at foretrække fremfor tørret frugt. Hvis hun får 350 ml mælk eller yoghurt dagligt, så er hendes behov for mælk/kalk dækket og du sikrer at der også er plads i maven til anden og bedre mad for hende :)

Kan du lide at bage? Du kan evt. bage nogle havregrynsboller, som I alle kan spise. De er gode at bruge som mellemmåltid.

Opskriften kommer her:

150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.

50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.

Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Hvis du synes den er for klistret, så tilsætter du bare mere mel. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.

Håber du kan bruge dette lidt videre - fortsat god appetit!

Rigtig god jul til jer :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex

Menstruation - efter fødsel

Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.

Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce