Annonce

Annonce

Svar: Baby sover ikke om natten


19. september 2019

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sanne

Tak for dit brev og velkommen til :)

Der kan være flere ting, som spiller ind hos jer, og da du ikke har skrevet til mig før, så kender jeg jo ikke jeres lille familie. Derfor vil jeg give dig lidt af mine tanker med på vejen og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker kan passe på jeres situation.

Du nævner, at din dreng ofte smider sutten om natten og det er ikke altid, at han vil have den igen. Det er vigtigt, at du her er opmærksom på, at selvom han falder i søvn med sut i munden, så skal han ikke have den i munden, hver gang han vågner. Det er naturligt sådan, at når han sover dybt, og slapper af i alle sine muskler, så falder sutten ud af munden på ham - og hvis du giver ham sut i munden igen og igen, når du forsøger at hjælpe ham videre i søvnen, så kan han faktisk begynde at vågne, fordi han taber sin sut - det jeg også kalder vanebetinget afbrudt søvn. Det er derfor helt okay, at han får sutten, når han skal sove og han må også gerne få den et par gange i løbet af natten, men helst ikke en gang i timen eller mere :)

Derudover så er det vigtigt, at du medtænker, hvordan han falder i søvn. Det er vigtigt, at han ikke falder i søvn i jeres arme, men falder i søvn i sin seng, så han forbinder sin seng med stedet ,hvor han sover. Hvis han er faldet i søvn et andet sted og flyttes når han sover, så vil han vågne op og opleve at være et andet sted, og det vil være utrygt for ham - og derfor gøre det svært for ham at sove trygt videre. Derfor er det vigtigt, at du putter ham der, hvor du gerne vil have at han skal sove.

Du næver tandfrembrud, ører osv. som forklaringer - og det har du naturligvis ret i. Det kan ikke udelukkes, at han også vågner af smertejag og utilpashed, og det er derfor rigtig godt, at I har fået ham tjekket igennem ved lægen :)

Alder og udvikling spiller også ind. Han er en fysisk stor dreng og lyder til at være motorisk godt igang, og han vil naturligt kunne få sig lagt i stillinger om natten, som han endnu ikke selv mestrer at komme væk fra og derfor får vækket sig selv. Derfor er det godt, hvis I om natten kan hjælpe ham med stillingskift - uden at I behøver tage ham op, vugge ham, give ham sut, mælk eller andet.. netop blot hjælpe ham med at blive lagt i en rar stilling, så han kan sove videre :)

Og så nævner du også, at han ofte drikker 3 slurke mælk, når han vågner, ligesom du fortæller, at han faktisk er begyndt at sove meget uroligt i forbindelse med hans opstart af skemad. Du fortæller, at han spiser tre måltider dagligt, og det er rigtig fint. Jeg kan dog ikke lade være med at tænke, ...


Annonce

... at jeres udfordringer måske ligger her...

Det er vigtigt, at mælk stadig udgør størstedelen af jeres drengs indtag og da han er en fysisk stor dreng, har han naturligt behov for rigtig meget væske/mælk. Det er derfor vigtigt, at du holder mængden af skemad nede, så han stadig har plads til mælk i maven. Hvis han ikke drikker nok om dagen, så vil han naturligt søge det om natten. Det er derfor bedre, at han spiser ¾-1 d. grød af gangen, 3 gange dagligt, end at han spiser måske 1.5 dl. grød eller mos af gangen. Fordi det netop giver plads til mælken efterfølgende. Det er altså bedre, at han spiser ¾ dl. skemad og derefter drikker sin mælk (bryst eller flaske) end at han spiser 1.5 dl. og ikke drikker mælk nok eller måske helt afviser mælken om dagen.

Jeg kan ikke ud af dit brev helt tyde om du ammer eller giver flaske, men en dagsplan kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes eller flaske og sover lidt videre

Morgen 8: Tilbydes ¾-1 dl. grød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Ammes eller flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11-11.30: Tilbydes ¾-1 dl. grød eller grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes til middagslur - måske omkring kl 13 - afhængig af, hvornår han er stået op af sin formiddagslur og hvor lang den er


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag 16-16.30: Ammes eller flaske

Puttes til dagens 3 lur, som ofte er den korteste lur

Aften 18: Tilbydes ¾-1 dl. grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes til natten ca. kl 20 som nu

Sen aften 23-24: Ammes eller flaske - det der også kaldes et drømmemåltid

Midt nat: Ammes eller flaske. Hvis han får flaske vil han måske trives med en rytme, hvor han sover et længere søvnstræk først på natten, så han f.eks. får flaske kl 20, sover til 02 og får flaske der, og derefter sover til 06, hvor han så får sin morgenflaske. Bliver han ammet vil han sandsynligvis have behov for et ekstra mælkemåltid og derfor have behov for bryst både sen aften, midt nat og tidlig morgen.

Hans pylren i løbet af dagen kan sagtens hænge sammen med, at han har brug for mere rytme jf. dagsplanen - så han får lidt skemad og vand af kop, når han vågner og altid ammes eller tilbydes flaske, før han puttes til lur... Der kan altså også godt være en sammenhæng her :)

Hvordan natten forløber hænger naturligt sammen med hele dagens forløb, og jeg tænker at dagsplanen kan vise jer, hvordan døgnet bedst muligt skrues sammen nu, og hvad der vil være forventeligt i forhold til jeres drengs alder :)

Jeg håber, at dette hjælper jer lidt videre - rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tvillingefødsel

Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.

En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling, fordi der ved fødsel af to børn er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, og når du er i 36. graviditetsuge, vil du ofte få svar på, hvorvidt du kan føde vaginalt, eller om det anbefales, at du føder ved planlagt kejsersnit.

Man...

Læs mere i Babylex

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce