Svar: Hud til hud
Kære mor
Tak for dit brev og fine spørgsmål - som jeg ikke tror, at jeg har fået før :)
Hud mod hud anbefales især de første uger efter fødslen, det vil sige så længe barnet er nyfødt, og man taler om et lille spædbarn. Nu hvor jeres datter er 12 uger, så er spædbarnsperioden ved at være overstået, og dermed har hun ikke på samme måde brug for at ligge hud mod hud mere. Som du skriver, så vil det forstyrre hende, hvis hun falder i søvn hos dig og derefter skal flyttes, ligesom hun let kommer til at fryse, når hun så flyttes over, hvor hun i stedet skal sove.
Hud mod hud er særlig vigtigt de første timer og dage efter fødslen, og det er også særlig vigtigt for børn, der er født for tidligt. Når barnet ligger hud mod hud med sin mor (eller far) så reguleres barnets hjerterytme, vejrtrækning og temperatur - og mors/fars kropstemperatur regulerer sig ind efter barnet. Hud mod hud giver roligere børn, det nedsætter barnets stressniveu, det gør at barnet sover bedre, og det fremmer amningen. Når barnet ligger på mors brystkasse kan det naturligt dufte mors mælk og også søge brystet efter behov. Har man haft en dårlig ammestart, har mor og barn f.eks. været adskilt efter fødslen, så kan man "starte forfra" ved at lægge barnet hud mod hud, lade barnet selv kravle mod brystet og finde brystet.
Hvis din datter lige har været i bad, og I begge nyder at sidde tæt sammen hud mod hud, eller du f.eks. om morgenen nyder, at I kan ligge sammen på denne måde i sengen, så må du naturligvis meget gerne gøre dette. Men det vil også være rigtig godt, at du giver din datter tøj på og sidder med hende i din favn, pludrer og kommunikerer med hende. Selvom hun stadig har behov for at blive holdt tæt, og det fremmer båndet mellem jer at være fysisk tætte, så vil det at hun nu er ældre gøre, at hendes behov for at se dig, pludre med dig, efterligne dig og dine lyde, din mimik osv. nu er større. Derfor vil kontakten mellem jer udvides mere og mere på denne måde og behovet for at ligge mave mod mave hos mor, bliver gradvist nedsat og erstattet af en anden form for kontakt :) Og det er vigtigt, at du lytter til hende ...
... og hendes behov, så når du kan mærke at hun "ikke gider ligge hud mod hud", så skal du naturligvis ikke gøre dette, men i stedet give hende det, som hun nu viser behov for :)
Det er helt naturligt, at hun kan protesterer mod at blive flyttet fra din favn, ligesom hun godt kan vågne op af det skift der er mellem din favn og stedet, hvor hun skal sove, og derfor blive ked af det, få afbrudt sin søvn og få svært ved egentlig at sove... Derfor vil det være rigtig godt, at du nu hjælper hende med at komme fra favn og ned i seng/barnevogn - og gerne før hun sover helt.
Det vil være rigtig godt, hvis du kan amme hende, før hun sover. Så mælk altid indgår som en fast del af hendes putteritual. Du kan f.eks. amme hende, skifte hende og evt. svøbe hende i forbindelse med skiftning - og så amme hende igen og derefter putte hende fra dig. Det at være svøbt vil gøre, at hun føler sig omsluttet og holdt, men det vil være af et klæde og ikke af dine arme. Du skal naturligvis sikre dig, at hun ikke får det for varmt.
Når du ammer hende, så læg mærke til hendes signaler på, at hun er ved at være mæt og er parat til at sove. Se på hendes øjne, lyt til hende vejrtrækning, prøv at lægge hende fra dig, før hun sover helt. Prøv at flytte hende der, hvor øjnene kører rundt i hovedet og hvor hun tydeligt har svært ved at holde sig vågen, men stadig kan registrere, hvor hun lægges. Tilbyd evt en sut, så du erstatter brystet med sutten og læg hende så fra dig stille og roligt, hun er stadig svøbt. Læg hende stille, stå med dine hænder på hendes krop, så hun stadig kan mærke, at du er der. Ligger hun i liften, så vip denne lidt, er hun i barnevognen så trilles denne lidt, puttes hun i tremmesengen, så lul hende ind i søvnen med dine hænder og kærtegn.
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og jeg vil også anbefale dig min bog "Helens bog om dit barns udvikling", hvor du kan læse om de første timer, uger, måneder og til din datter er 3 år gammel. Den vil kunne give dig et indblik i, hvordan hun tænker og føler fra nu, hvor hun er ganske lille, går fra at være en baby til en aktiv tumling til et barn... :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
Viden om børn:
Vegetar og veganer
Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.
Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...
Røgede fisk og børn
Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.
Til børn er det en god idé at følge disse råd:
- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.
- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.
- Vær opmærksom på at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S