Annonce

Annonce

Svar: Anna og søvn


15. juli 2019

Kategori:
Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Annas mor

Tak for dit brev og velkommen til - dejligt at høre, at du har fulgt med på sidelinjen og nu selv har fået lyst til at skrive til mig :) Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig.

Der er sandsynligvis flere ting, som spiller ind hos jer - og det er vigtigt, at I sikrer jer, at jeres datter ikke har ondt. Når børn pludselig begynder at protestere mod søvnen, mod at ligge ned, når de græder, skriger osv. så kan det være tegn på smerter - det kunne f.eks. være øreproblemer...

Alder og udvikling spiller ind. Netop i 18-20 måneders alderen, hvor problemerne er opstået hos jer, gennemgår børn en stor udvikling - og begynder at få lidt farefornemmelse. Det gør, at de pludselig kan blive bange for at lægge sig til at sove, og når de endelig sover, så sover de ofte meget uroligt, ligesom de kan vågne med voldsom gråd om natten. Anfald af natteskræk opstår f.eks. ofte også i denne alder. Jeg tænker dog ikke, at der er tale om dette hos jer.

Erfaring og utryghed spiller ind - hvis jeres datter igennem de sidste 3 måneder har grædt og protesteret over at sove og allerede græder, når I nærmer jer hendes seng og værelse, så kan dette blive forstærket hos hende, så hun pludselig har en erfaring med sig om, at det er sådan det foregår, når hun skal sove. Derfor er det vigtigt, at I forsøger at ændre vaner og skabe nogle helt nye ritualer, som gør hende tryg ved at sove igen.

En mulighed er at I tager hende ind i soveværelset og lader hende sove sammen med jer. Udfordringen ved dette er, at hun jo nu er meget bevidst og hurtigt får nye vaner - og derfor let kan lære, at hun fremadrettet skal sove hos jer... Og det vil hun naturligt søge og efterspørge. Det kan derfor være svært at få hende tilbage i eget værelse igen, men nogle gange kan det være nødvendigt for netop at give hende den ekstra tryghed og nærhed.

En anden mulighed er, at I tager en madras ind på børneværelset, så I en periode sover sammen på madrassen på værelset. Det kan nogle gange give hende den ekstra tryghed og nærhed, som hun har behov for. Det kan vænne hende til fortsat at være på eget værelse og dermed undgå, at hun vænnes til at skulle sove hos jer i soveværelset - ikke fordi jeg har noget imod, at hun sover sammen med jer, men mere fordi I siden 1 års alderen har prioriteret at hun sove alene... Det er altså en måde at komme tilbage ...


Annonce

... til dette igen.

Det vil være rigtig godt, hvis I kan forsøge at sikre en nogenlunde fast dagsrytme. Det betyder, at hun skal op til samme tid hver dag uanset om det er hverdag eller weekend og uanset om hun er faldet i søvn kl 20 eller 22... Stå op tidspunktet sætter rytmen for resten af dagen og det er netop vigtigt, at hendes middagslur, spise- og aktivitettidspunkter ligger fast - fordi det også gør, at hun er parat til at sove til nogenlunde fast tid, når hun puttes om aftenen.

I skal gå ud fra, at hun har brug for ca 13 timers søvn i døgnet f.eks. fordelt sådan, at hun sover ca 11 timer om natten og 2 timers middagslur. Og en dagsplan kunne se således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, letmælk af kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær, evt. lidt frugtmos. Vand af kop.

Frokost 11.30-12: Rugbrød med forskelligt pålæg, suppleret med kogte grøntsager, rester fra aftensmaden, pasta, kød, fisk.. Må også gerne få varm mad til frokost. Vand af kop.

Puttes til middagslur måske ca kl 13... og sover måske et par timer...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær. Tilbydes lidt tykmælk eller lignende surmælksprodukt, evt med lidt ymerdrys eller lignende. Vand af kop.

Aften 18: Familiemad - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Vand eller letmælk af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, gøres klar til natten.

Tilbydes godnatgrød eller godnatmåltid, måske ca 19.30 og får derefter børstet tænder.

Puttes til natten ca. kl 20 med godnatlæsning, puttebamse, sutteklud, kærtegn, godnatsang og lignende...

Jeg tænker ikke, at I skal bruge stryge-tøj-metoden - jeres datter er for ked af det og bliver for frustreret og ulykkelig. Lige nu lyder det som om, at I skal lægge jer med hende og give hende den nærhed, som hun viser behov for, for at kunne overgive sig til søvnen, så hun atter bliver tryg ved at sove. Præcis som I beskriver at i f.eks. har gjort en dag "puttede hende hos far med det samme, det var uden skrig og hun brugte ca 30 minutter på at falde i søvn". sådan er I nødt til at gøre i øjeblikket og når hun atter er blevet tryg ved at sove og når rytmen kører og I kender hendes puttetidspunkt og ved at hun er træt og parat til at sove, så kan I forsøge med egen seng igen...

Jeg håber, at du/I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.

Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...

Læs mere i Babylex

Modermælkserstatning

Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.

Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce