Svar: Ammestop 12 mdr
Kære M
Tak for dit brev og tillykke med 1 års fødselsdagen :)
Det går bedst med at stoppe amning, hvis både mor og barn er enige om det, og det lyder som om, at Gustav ikke er helt parat. Det betyder dog ikke, at du ikke gradvist kan trappe ud af amning, og det er faktisk, hvad jeg vil anbefale dig at gøre.
Fordelen ved at trappe gradvist ud er blandt andet, at din mælkemængde vil justere sig ned. Jo færre gange du ammer, jo mindre mælk vil du producere - og jo mindre interessant vil brystet ofte være, så det kan være med til at gøre, at Gustav selv begynder at sige fra. Samtidig er det lidt mere humant at skrue gradvist ned, fremfor at fjerne brystet fra den ene dag til den anden. Det vil være svært for Gustav at forstå, hvorfor han pludselig ikke længere må ammes, og han vil naturligt blive rigtigt ked af det.
Med den alder han har, så ved han godt, at mor og brystet er to forskellige ting. Han ved godt, at han kan få en reaktion fra dig, hvis han f.eks. bider dig eller leger med brystet, ligesom han kan gøre mere og mere bevidst opmærksom på, at det netop er brystet, som han vil have. Du kan ikke regne med, at han selv vil sige fra med den alder han har men du kan gøre lidt forskellige ting, for at hjælpe det på vej :)
Som jeg læser dit brev, så ammer du ikke længere om dagen, men ammer kun sen aften og i løbet af natten og tidlig morgen. Det er rigtig fint, at du ikke ammer ham i dagtimerne, og at du putter ham til natten uden amning, fordi han så ikke er afhængig af brystet for at kunne sove. Dette skal du derfor holde fast i.
Derudover, så er det vigtigt, at du sikrer ham tilstrækkeligt med både mad og vand hele dagen igennem, så han ikke behøver søge brystet om natten, fordi han reelt er sulten eller tørstig. Du skal derfor lige nu være ekstra opmærksom på at øge hans indtag i dag- og aftentimerne, så han kan undvære det om natten.
Da det er amningen kl 21.30 og 04.30, som han lige nu har sværest ved at undvære, så vil jeg anbefale dig, at du bibeholder disse to. Men hvis han vågner og melder sig i løbet af natten, så vil det være rigtig godt, at du her forsøger at hjælpe ham videre uden brystet. Det vil sige, at du hjælper ham med stillingskift, beroligende hænder, putter dynen om ham, som han har sparket af, kærtegner ham, putter ham med dukken osv. Så han hjælpes videre i søvnen men uden at blive tilbudt bryst.
Hvis du fornemmer, at det kun er brystet, som kan få ham videre i søvnen, så kan det være nødvendigt at du giver ham det, men det er vigtigt, at du afkorter amningerne, så han ikke fylder sig med mælk, men netop blot trøstes og hjælpes til ro - og derefter lirker du brystet ud af munden på ham ...
... igen. Samtidig med dette, så skal du berolige ham med dine hænder, kærtegn, puttedukken osv., så dette tager mere og mere over og brystet kan undværes helt.
Det er vigtigt, når du ammer ham sen aften, at du putter ham fra dig og over i egen seng, før han sover helt, så han ikke forbinder dit bryst og favn med at sove her, men så du holder fast i, at han fortsætter sin søvn i egen seng, hvor han fra starten er puttet.
Og det vil være rigtig godt, hvis du tidlig morgen kan forsøge at afkorte amningen mere og mere, så han lige nu stadig tilbydes brystet, men efter amning puttes tilbage i egen seng og ikke længere ligger og dier hos dig og styrer det selv indtil I står op. Han kan få en beroligende trøstetår, men skal ikke længere ligge og spise frit af mælkebaren... måske skal du tage en t-shirt på, så han ikke længere selv kan søge brystet, men det er dig der styrer, hvornår og hvor længe han ammes.
Og så vil det være rigtig godt, hvis du på sigt også kan afkorte amningen om aftenen, så denne også bliver kortere og kortere. Jeg tænker, at det vil være denne amning som trappes ud sidst. Når det er godt at bibeholde denne længst, så er det fordi den vil være med til at gøre, at din dreng kan undvære mælken i løbet af natten, og samtidig påvirker den ikke hans appetit om dagen. Amningen tidlig morgen vil naturligt tage pladsen lidt væk fra morgenmaden, og det er netop vigtigt, at han spiser godt hele dagen igennem, for at kunne undvære mælken om natten. Derfor er det godt at fjerne morgenamningen før aftenamningen...
Det gør ikke spor, at du bruger et par uger på at trappe ud af amningerne og tager det stille og roligt, så både du og din dreng kan følge med. Hvis du synes, det er helt umuligt, så er der naturligvis også den mulighed, at du lader far tage over om natten, og du så sover et andet sted. Far kan give jeres lille Gustav masser af nærhed, de kan putte tæt, være sammen, far kan give masser af tryghed, men kan af gode grunde ikke amme, og når amningen på den måde er udelukket, så vil Gustav jo vænnes til at det er slut. Det er dog hårdt for både far og søn, så derfor tænker jeg, at du i første omgang skal forsøge med gradvis nedtrapning, og se om det kan gå :)
Med hensyn til puttedukken, så er de fleste børn mellem 12-18 måneder før de bevidst begynder at bruge en sådan og før den kan erstatte brystet og fungere som substitut for mor. Så det er helt normalt, at jeres dreng ikke har taget den til sig endnu. Sørg for at den er en fast del af hans hverdag og følger ham tæt - uanset om han er i barnevognen, i favn, I sidder i sofaen, kører i bilen osv. så følger den med.
Rigtig meget held og lykke med projekt ammestop :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
Viden om børn:
Appetit
Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.
Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.
Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.