Svar: Vågner altid grædende op fra eftermiddagsluren
Kære S. og C.
Tak for jeres brev, og hvor er det dejligt at høre, at det går så godt med søvnen nu, og at både I og jeres dreng trives godt med den nuværende rytme :) Så dejligt! Krydser fingre for at den gode gænge fortsætter...
Når vi sover, så indeholder vores søvn forskellige stadier, hvor vi sover dybt, sover lettere, og der er også stadier, hvor vi drømmer.
Små børns søvn er sammensat forskelligt sammenlignet med voksnes søvn, men netop med den alder, jeres dreng har nu, så begynder hans søvn i sammensætning at minde lidt mere om den søvn, som større børn og voksne sover. Det vil sige, at der rent fysiologisk sker nogle ændringer med søvnen nu. Der sker udviklingsmæssigt også rigtig meget netop nu, og dette påvirker jeres drengs søvn yderligere. Så nogle gange vil han vågne op - hvor han egentlig har behov for at komme videre i søvnen. Han kan have svært vd at komme fra et søvnstadie til et andet og i stedet for at sove videre, så vågner han altså op og er ofte ked af det.
Det, at han vågner med gråd, skyldes ofte, at han vågner direkte fra det stadie af søvn, som vi kalder for dyb søvn. Vågner han derimod op fra den lette søvn, så vil det være lettere at ...
... vågne, og han vil ikke være ked af det på samme måde. Det ændrer sig i takt med, at han bliver ældre, og det skyldes ikke, at I gør noget forkert. Det er en del af hans indre rytme, hans indre ur, og det skyldes både, at der sker rigtig meget udviklingsmæssigt netop nu, og også ændringer i hans søvnsammensætning.
Det kan nogle gange lykkes at stå parat og hjælpe ham ind i søvnen med det samme, hvis I ved, hvornår han har tendens til at vågne. Hvis han altid vågner efter 25-35 minutter, så kan I altså være hos ham, lægge en beroligende hånd på ham, så han kan mærke jer, I kan trille hans barnevogn lidt eller lignende og på den må være heldig at lulle ham videre til næste søvnstadie, uden at han når at vågne op.
Lykkes det ikke, og ender han med at vågne helt op, så er det okay. Så må I tage ham op, sætte jer med ham, være der for ham og lade ham mærke jeres ro, få lidt ekstra nærhed og på den måde få lov til at vågne stille og roligt, så det gode humør lettere kommer tilbage.
Så selvom det er hårdt, når han vågner og græder, så er det altså normalt i forhold til hans alder og udvikling, og det vil ændre sig med tiden... :)
Håber dette giver lidt ro med på vejen :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
Viden om børn:
Regntøj
Børn der bor i Danmark har brug for regntøj, når de skal være udenfor og lege, og vejret er mildt og vådt.
Regntøjet skal være vandtæt, men uimprægneret. Det er en god idé at vælge regntøj af tekstil, nylon (polyamid) eller plasttypen polyurethan (PUR). Gå derimod uden om regntøj af PVC som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Spørg evt. i forretningen og bed evt. om dokumentation fra producenten.
Regntøjet skal sidde godt uden at stramme. Det...
Sutteflaske
For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.
Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.
Sutteflaske-sutterne findes...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.