Annonce

Annonce

Brev:

Søvnproblemer hos en urolig præmatur


27. maj 2019

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Søvnproblemer hos en urolig præmatur

Kære Helen,

Tusind tak for en rigtig god brevkasse!

Jeg er mor til en for tidligt født dreng (9 uger før tid), som nu er 9 måneder (korrigeret 7 måneder). Han har altid sovet uroligt og skullet have megen hjælp til at holdes i søvnen. Han er blevet båret meget i vikle, sovet på os, og det har altid været svært at lægge ham over i vuggen. Han har desuden haft svært ved at ligge selv på gulvet og virket meget frustreret – særligt indtil han begyndte at krybe. Vi ved nu, at disse ting er normale for en præmatur.

De sidste 3 måneder har søvnen særligt været et problem om natten. Vi er her udfordret på tre punkter

1) Han vågner ofte adskillige gange om aftenen med et skrig og græder halvsovende. Han kan ikke trøstes liggende i tremmesengen (som står op ad vores seng), men må tages op og gåes med. Der har været lidt færre opvågninger på det sidste.

2) Derudover vågner han typisk helt op 1 – 2 gange om natten ad 30 – 90 minutters varighed. Han græder højlydt og må gåes med på armen, til han falder i søvn. Så vidt muligt lægges han i tremmesengen, før han sover helt og vugges med bed rockers. Forsøger vi at sætte os med ham på sengekanten, kaster han sig bagover og bliver meget frustreret. Han kan ikke slappe af i armene på os.

3) Desuden vågner han konsekvent mellem 5.00 og 5.40. Mens han ligger i sengen, virker han veloplagt og frisk. Efter ca. 10 minutter bliver han urolig og begynder at brokke sig – nok fordi han keder sig. De fleste dage bliver han træt meget ...


Annonce

... hurtigt igen og kommer ud i barnevognen mellem 6.45 og 8, hvor han ofte sover i et par timer. Han er dog ikke træt på en rolig måde, men bliver pylret, vil bæres og er svær at få ro på.

Det bør nævnes, at han den sidste 1,5 måneder har været ramt af forkølelse, lettere ondt i ørerne, fået tænder og haft dårlig mave på skift. Dog fornemmer vi, at det langt fra er alle opvågninger, der skyldes smerte og ubehag, om end nogle gør. Derudover begyndte han at krybe allerede i en alder af 5,5 måneder (korrigeret), og det er muligvis også med til at gøre ham urolig i søvnen. Han er generelt meget urolig, kører i et meget højt gear det meste af dagen og er svær at få til at slappe af.

Far har taget over om natten nu. Jeg sover i et andet rum og kommer kun ind, når der skal ammes omkring kl. 24.00-1.00. Det har givet lidt færre opvågninger. Han spiser i øvrigt godt i dagtimerne.
Hans rytme ser nogen lune sådan ud. Dog svinger den noget fra dag til dag. Nogle gange får han en tidlig morgenlur, og så skubbes det hele.

5.20: Står op
6.00: Grød
8-10.30: Morgenlur – ammes nogle gange inden
11.00: Brød med pålæg, lidt frugt
12.30: Lidt ekstra brød/grød, hvis han er sulten
13.30-15/15.30: Middagslur – ammes inden
16.00: Grød med frugt
18.00: Aftensmad, fx kartofler og kødsovs
19.00: Aftengrød, hvis han stadig er sulten
19.30: I seng

Jeg håber meget, du har nogle gode råd til, hvordan hans søvn kan blive bedre. Vi er nogle meget trætte forældre.

Med venlig hilsen
Mor til en præmatur

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst så tusind tak for din fantastiske brevkasse. Jeg har fulgt den på sidelinjen i et par måneder og er meget imponerede over dine gode råd og vejledninger

Mor til Sille 7 måneder


Annonce