Svar: Forskel på modermælkserstatning 1 og 2
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Modermælkserstatning er betegnelsen for mælk, som kan gives barnet fra fødslen. Det er enten pulver, der skal blandet op i vand, eller det kan købes som drikkeklar erstatning på brik. Der er regler for, hvordan modermælkserstatning skal være sammensat, og der tages udgangspunkt i sammensætningen af modermælk. Der vil dog ofte være et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer i modermælkserstatning, end der er i modermælk, fordi optagelsen af næringsstofferne ikke er helt så god, som når barnet får modermælk - og det ekstra indhold af vitaminer og mineraler i erstatningen sikrer, at barnet stadig får sit behov dækket. Modermælkserstatninger er det man kalder fyldgyldige. Det betyder, at barnet kan leve udelukkende at dette indtil 6 måneders alderen. Modermælkserstatninger er det, du kalder type 1 :)
Tilskudsblandinger - det du kalder type 2 - er ikke en fuldgyldig erstatning. Det betyder, at barnet ikke kan leve af dette alene, det gives som tilskud til anden mad. Det betyder også, at disse produkter tidligst kan anvendes fra barnet er 6 måneder. Tilskudblandinger er lidt anderledes sammensat en modermælkserstatninger. De kan f.eks. have et højere indhold af protein og visse mineraler. Ofte er jernindholdet højere i tilskudsblandinger end i modermælkserstatninger. Det vil sige, at der er mere jern i type 2 end der er i type 1. Og vælling er f.eks. en tilskudsblanding.
Der er ikke ernæringsmæssig grund til, at man skifter til type 2, når barnet bliver 6 måneder. Man kan roligt fortsætte med modermælkserstatningen, hvis barnet trives med og er glad for denne. Nogle forældre vælger dog at gå over til tilskudsblandinger for f.eks. at sikre barnet ekstra jern, men Sundhedsstyrelsen skriver blandt andet i deres anbefalinger for ernæring til spædbørn og småbørn "Der er ingen grund til at anbefale tilskudsblanding frem for modermælkserstatning efter 6-månedersalderen. Her er det ligeså godt at fortsætte med modermælkserstatning, for barnet har ikke behov for det højere indhold af protein og visse mineraler, som tilskudsblandingerne kan indeholde."
Med hensyn til gylp, så bliver dette ofte mindre i takt med, at jeres søn bliver ældre og begynder at indtage mere rigtig mad. Jo fastere føde, jo større sandsynlighed for at maden bliver i maven. Med den alder jeres dreng har nu, så vil det ofte også være relevant at skrue lidt ned for antallet af flasker, og de fleste børn vil i 8-9 måneders alderen trives med 3 flasker i døgnet. Jeg anbefaler, at de tre flasker ligger før middagslur, aften og sen ...
... aften. Hvis jeres dreng endnu ikke er blevet 8 måneder, vil det være rigtig fint med fire flasker og disse kan ligge tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften.
Det er vigtigt, at I giver jeres dreng små hyppige måltider - det er bedre, at han spiser 1 dl. og drikker vand af kop, end at han spiser 2 dl og så ikke kan holde maden i sig. Det er på samme måde bedre, at han drikker 160 ml af sin flaske og holder mælken i sig end at I giver ham 200 ml, og han så gylper mælken op...
Det er vigtigt, at I sikrer jer at hans mave holdes naturligt igang. Hvis han har problemer med forstoppelse, vil hans tendens til at gylpe naturligt også blive større. Der skal være passage, maden skal kunne komme igennem mave- og tarmsystemet uden større problemer og nogle gange kan afføringsmiddel være nødvendigt.
Det er fint med Arlas Baby & Me. Man kan godt købe specielerstatning til børn som gylper meget, men det skal bestilles hjem fra England, og med den alder jeres dreng har, og det I beskriver, så tænker jeg, at det ikke vil være nødvendigt. Man kan også tilsætte aprestagum (johannesbrødkernemel) til hans mælk for at gøre mælken tykkere, men igen lyder det ikke umiddelbart til at være nødvendigt hos jer....
Hvis I skønner, at jeres dreng gylper rigtig meget og altid har gjort det, så vil det være godt, at I drøfter det med lægen. Han bør ikke gylpe så meget, at det påvirker hans trivsel, så han ikke tager tilstrækkeligt på eller f.eks. får sin søvn ødelagt, fordi der kommer mælk retur, når han sover. Hvis det er tilfældet, så bør lægen vurdere, hvad det kan handle om og vurdere, om han bør indlægges til undersøgelse og evt. behandling.
I overgangen mellem spiserør og mavesæk sidder en ringformet lukkemuskel, som åbner, når maden/mælken skal ned i maven, som som ellers er lukket for at sikre, at der ikke løber syge tilbage fra mavesækken til spiserøret. Hos nogle børn er mavemusklen slap, hvilket betyder, at der hele tiden sker lidt tilbageløb af mavesyre op i spiserøret, det man kalder refluks. Det kan gøre ondt, det svier og brænder og ofte vil jeres dreng også kunne smage syren i munden (sure opstød)...
Hvis jeres dreng har problemer med dette, så skal han behandles, fordi den syre, som irriterer slimhinden kan danne små sår. Man kan behandle med syreneutraliserende medicin. Igen er det noget jeres læge skal vurdere.
I forhold til gylp er der ikke forskel på, om I giver ham type 1 eller type 2 - modermælkserstatning eller tilskudsblanding :)
Jeg håber, at du/I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Allergi børn
Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.
Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.
Dagtilbud til børn
Vi har i Danmark kommunale dagtilbud til vores børn.
Dagtilbud omfatter:
- Vuggestuer og dagplejeordninger for ½-3 årige
børn
- Børnehaver for 2-6-årige
- Aldersintegrerede institutioner for flere aldersgrupper
- Fritidshjem
- Skolefritidsordninger (SFO) for børn i skolealderen.
Aldersopdelingen kan variere lidt fra kommune til kommune.
Hvis I ønsker at få jeres barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer