Annonce

Annonce

Svar: Bør man sætte babyer op?


16. april 2019

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mor

Tak for dit brev og fine spørgsmål om at sætte babyer op :)

De mindste børn - det vil sige børn under 6 måneder - bør ikke sættes op, før de selv er i stand til at sidde. Det vil sige, at man ikke bør støtte barnet med puder eller lignende og på den måde lade barnet sidde selv. Det lille barn må dog gerne sidde på skødet eller sidde i favnen af forældrene.

Når børn er omkring 6 måneder gamle, vil de fleste børn være stærke nok i ryggen til at kunne sidde lidt. Barnet kan i denne alder kortvarigt sidde og holde hoved og krop i en vikle på ca. 90 grader fra underlaget. Det vil sige, at de her f.eks. kan begynde at sidde i høj stol, når de tilbydes skemad. I begyndelsen vil barnet sidde tungt på numsen og vil ikke kunne bevæge sig i denne stilling, men vil let miste balancen. Barnet sidder ofte sidder med rank ryg til at begynde med, men når barnet bliver træt i ryggen, så falder det ofte til siden eller fremover, og det er så tegn på, at barnet har brug for at komme væk fra siddende stilling og igen helst skal ned at ligge, gerne på maven.

Når børn helst skal ligge på maven, så er det fordi at det især er fra maveliggende stilling at barnets rygmuskler styrkes, ligesom barnets hovedløft bliver stærkere, arme og ben kommer med i løftearbejdet, og barnets evne til generelt at bevæge sig - trille, krybe, kravle - styrkes fra maveliggende stilling. Jo mere barnet strækker sig, sparker fra, drejer sig omkring, triller osv. når det ligger på maven og også på ryggen, jo mere barnet øver sig i at bevæge sig og vende sig omkring, jo bedre træning er det for at komme til at sidde godt.

I takt med at barnet bliver stærkere i ryggen, vil det naturligt kunne sidde i længere tid, og de fleste børn vil i 7-8 måneders alderen kunne sidde i længere tid og vil således i denne alder kunne sidde med i høj stol ved spisebordet, eller kan sidde på gulvet sammen med mor og far, trille med bold og lignende. I begyndelsen sidder barnet måske imellem forældrenes ben, så der er støtte omkring barnet, men stille og roligt i takt med at barnet får mere styrke, lærer barnet også at finde balancen og bruger ofte sine hænder og arme til at styre netop balancen med. Stadig har barnet naturligt behov for pauser, hvor det ligger og tumler rundt på maven :)

I 9 måneders alderen begynder nogle børn at rejse sig fra ligge- til siddestilling via kravlestilling, og her ...


Annonce

... behersker barnet det at sidde og bevæge sig i siddestilling. Ofte sidder barnet med benene strakt fremefter eller i det man kalder ringstilling, hvor benene er let bøjet, ryggen strakt og der er bevægelse i lænden - og barnet vil ofte foretage forskellige små bevægelser, som hele tiden styrker og udvikler barnets evne til at sidde, holde balancen og i det hele taget bevæge sig rundt. Barnet sidder altså ikke bom-stille, men er hele tiden lidt i bevægelse, hvor krop og ben hele tiden samarbejder for netop at styrke muligheden for og lære forskellige bevægelser.

I denne alder vil mange børn også forsøge at rejse sig op. Ofte ved at trække i møbler eller andet, som de kan få fat i - det vil sige, at barnet forsøger at rejse sig ved hjælp af ting. Ofte starter barnet med at komme op på knæ og øver netop det at hive sig op, være på knæ lidt og sætte sig ned igen. Og stille og roligt finder barnet ud af at komme op på fødderne at stå. Det er armene og overkroppen der udfører arbejdet og ben og underkrop følger så med. I starten står barnet og hen af vejen lærer det så også at flytte på benene - det tager ofte lidt tid :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Din dreng er nu 11 måneder, og det lyder derfor helt naturligt og alderssvarende, at han sidder op - det kan være når han spiser, når I triller ture i barnevognen, når han leger på gulvet, og det lyder helt naturligt, at vuggestuen sætter ham op i løbet af dagen. Han skal dog stadig også være på gulvet og have mulighed for at lege, trille omkring, øve sig motorisk og stille og roligt finde ud af at han f.eks. kan komme fra liggende til siddende stilling, ligesom han vil begynde at rejse sig ved f.eks. møbler, hive sig selv op at stå osv.

De normale rammer er meget vide, så nogle børn er naturligt hurtigere motorisk end andre børn, og det er helt okay. Det vigtigste er, at man kan fornemme, at der hele tiden sker en udvikling :) Det er super fint, at du fornemmer, at din dreng ikke ligger stille, men forsøger at krybe og nu bevæger sig hen over gulvet. Det skal du endelig støtte ham i - jo mere jo bedre :) Han må dog også gerne sidde - det lyder som om, at han er stærk nok i ryggen til dette, og pædagogerne er opmærksomme her. Sørg for at variere hans mulighed for bevægelse og leg i løbet af dagen, som han viser behov for og virker parat til :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Jordemoder

En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.

Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...

Læs mere i Babylex

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce