Annonce

Annonce

Svar: Vågner stadig tidligt


8. april 2019

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Trine

Tak for dit brev :) Det er rigtig fint, at du skriver tilbage :)

Det lyder som en god idé at lade jeres datter få to lure dagligt - så hun for en formiddagslur og en middagslur. Du fortæller, at dagplejer oplever hende meget træt og til at have behov for luren først på dagen og jeg tænker, at det er vigtigt at lytte til dette.

Samtidig har du fuldstændig ret i, at jo tidligere hun står op, jo længere tid vil hun have glæde af også at få en formiddagslur - det kan være for svært for hende at holde sig vågen og hun ender med at blive overtræt og kan derfor få sværere ved at sove.

Jeg tænker også, at hvis hun får to lure dagligt, så hun tilbydes en formiddagslur, så vil hendes middagslur naturligt komme til at ligge lidt senere. Og når hun står senere op af sin middagslur, så vil hun måske også bedre kunne holde sig vågen om eftermiddagen og aftenen og vil måske begynde at gå lidt senere i seng - hvorved hendes nattesøvn så rykker sig. Det kan i sig selv ikke lykkes at få hende til at sove længere om morgenen, ved at putte hende en time senere, men hvis hele dagens rytme flyttes f.eks. en time, så kan det faktisk gøre, at hun kan begynde at sove en time længere om morgenen. Det vil sige, at i stedet for at hun som nu sover fra kl 19.30-05, så kunne hun måske begynde at sove fra kl 20.30 til 06 - hvilket måske vil hænge bedre sammen for jer som familie.

Dagssøvnen er vigtig for hende. De to dagslure vil give hende noget ekstra, som nattesøvnen ikke kan tilbyde hende. Der kan derfor være noget rigtig fornuftigt i at lade hende få de ekstra afbræk i løbet af dagen som to lure vil give hende, fremfor at hun sover en længere nattesøvn og sover mindre om dagen. ...


Annonce

... Dagssøvn kan reparere på dårlig nattesøvn, det modsatte er desværre ikke tilfældet.

Så din eller dagsplejers tanke om at give hende en formiddagslur og en middagslur i stedet for en længere lur midt på dagen, synes jeg lyder som en rigtig god idé :)

Med hensyn til opvågningerne om morgenen, så kan du godt forsøge at lægge hende igen, men hvis hun bliver for ked af det, så dur det naturligvis ikke. Du skriver, at hun virker træt, når hun vågner, så måske kan det hjælpe, hvis du tager en madras ind på gulvet i børneværelset, og lægger dig med hende på den. På den måde bliver i på værelset, så hun lærer at hun fortsat skal sove der, men får måske hjælp til at sove videre med din nærhed og tætte kontakt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Alternativt kan du tage hende ind til dig i dobbeltsengen tidlig morgen, det er naturligvis også helt okay at gøre dette, hvis du og far så signalerer, at det er sovetid og hun netop kan spejle sig i dette. Du skal dog være opmærksom på, at hun bliver mere og mere bevidst, og derfor godt kan begynde at vågne tidligere og tidligere for at komme ind til jer. Det kan nogle gange gøre, at hun så vågner kl 03, 02, 01, 22 og tilsidst ender med at starte natten i jeres seng. Derfor skal I være opmærksomme på, hvordan hendes rytme evt. ændrer sig.

Så giv hende den nærhed, som hun viser behov for. Hun har en alder netop nu, hvor hun begynder at have lidt farefornemmelse og godt kan vågne med gråd og utryghed om natten og hvor hun naturligt har behov for at mærke jer. Men vær samtidig opmærksom på at bibeholde de gode vaner hun har med at sove i egen seng og forbinde sin seng med stedet, hvor hun skal sove :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex

Insemination

Hvis man har problemer med at blive gravide, så kan man blive behandlet med Insemination.

Insemination er den enkleste fertilitetsbehandling og den kan hjælpe, hvis manden har lettere nedsat sædkvalitet.

Behandlingen foregår ved at man fører en portion sæd direkte ind i livmoderen. På den måde springes sædcellerne den første del af vejen til ægget over og chancen for graviditet er dermed større. Derudover bruger man en 'oprenset' portion sæd, det vil sige en mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dine fantastiske sider - det er dejligt at kunne skrive til dig, når man bor i Italien hvor der ikke findes sundhedsplejerske ;o)

Kærlig hilsner
Tanya fra Italien


Annonce