Annonce

Annonce

Svar: Baby græder, når hun bliver lagt


13. marts 2019

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :) Dejligt at høre, at flytningen er gået godt for jer alle tre, og det lyder som om, at I har haft nogle hyggelige dage sammen med bedsteforældrene - kan forestille mig, at de synes det er rigtig dejligt, at I er kommet lidt tættere på :)

I 3-4 måneders alderen oplever mange forældre, at søvnen giver lidt udfordringer. Mange børn begynder i denne alder at have sværere ved at sove længere lure, så de powernapper mere i løbet af dagen og mange børn har også svært ved at overgive sig til søvnen, har svært ved at koble fra og finde ro... og det lyder faktisk til at være dette, som I oplever hos jer lige nu...

Søvnen ændrer sig fysiologisk i denne alder, hvilket betyder, at søvnen begynder at indeholde flere stadier - og mange børn har svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet, og vågner derfor op. Der hvor de skal videre i søvnen, sove et længere søvnstræk, vågner de op og kan ikke sove mere, selvom de tydeligt har behov for det. Mange børn har i denne alder også en aktiv moro-refleks, faldrefleks. Det betyder, at jeres datter kan give et spjæt, når hun er ved at falde i søvn - og på den måde får hun vækket sig selv. Derfor hjælper det nogle gange at sove i din favn, fordi du holder fysisk sammen på hende, så hun ikke vågner for meget op, men lulles videre ind i søvnen.

Hun er langt mere opmærksom nu, følger mere og mere med og er nu langt mere bevidst om, hvor I er. Hun skelner mere og mere imellem om det er mor eller mama, om hun er hjemme eller ude, om der er andre i rummet, om hun er i favn hos jer eller bedsteforældre eller ander. Hun bruger også sig selv mere fysisk - begynder at kunne holde sit hoved og dreje det mere bevidst efter lys og lyd - og hun lader sig f.eks. ofte også forstyrre, når hun ammes. Hun begynder at die, slipper så brystet, smiler til dig, tager fat og dier igen, slipper atter og pludrer lidt og dier så igen, for atter at slippe og kikke efter mama, hvilket er langt mere spændende end at spise. Det betyder, at børn i denne alder nogle gange får tendens til at "slatspise" lidt hele dagen igennem og derfor søger brystet ekstra hyppigt aften og nat. Det er derfor også vigtigt, at du hjælper hende med at spise godt hos dig i løbet af dagen, så du er sikker på at hun får taget godt fra, hver gang hun ammes :)

Mælk skal naturligt indgå som en fast del af hendes putteritual og du kan enten gøre det, at du ...


Annonce

... ammer hende i din seng - og lader hende falde i søvn ved siden af dig, og så lader hende ligge, men stille og roligt selv fjerner dig. Du skal her naturligvis sikre dig, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt, så hun ikke kan trille ned af sengen og komme til skade. Men nogle gange kan det hjælpe hende til at blive sovende, at hun ikke flyttes, men får lov til at ligge, hvor hun er faldet i søvn.

Du kan også forsøge at putte hende over i egen seng efter amning. Her er det vigtigt, at hun ikke puttes sovende fra din favn, men heller ikke puttes vågen. Hun skal flyttes fra din favn lige der, hvor hun næsten sover, men dog er vågen nok til at registrer, at hun puttes fra dig og er træt nok til at hun kan lulles ind i søvnen med dine hænder, kærtegn osv.

Du kan prøve at svøbe hende eller putte hende i en sovepose. Det vil give hende følelsen af at være holdt, og hun vil føle sig omsluttet - men det vil være af et klæde og ikke af dine arme. Det betyder, at skiftet fra favn og ned, hvor hun skal sove, bliver mindre voldsomt for hende, så hun på den måde gradvist kan lære at blive puttet lidt på afstand af dig. Nogle gange kan det være en god idé, at du starter med at skifte hende og gøre hende klar til putning - svøber hende eller putter hende i sovepose - og først derefter ammer hende - og så flytter hende stille og roligt fra dig.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Du nævner, at I ofte bruger lang tid på at få hende til at sove, og du skal være opmærksom på, at hun ikke altid gaber, fordi hun er træt, men i denne alder godt kan gabe, fordi hun keder sig. Derfor skal hun ikke altid puttes med det samme hun viser træthedstegn, men i stedet skal hun måske aktiveres måske 20-30 minutter mere, hvorefter hun så kan få mælk og så blive puttet til en lur. Du/I må gerne med den alder hun har nu, forsøge at hjælpe hende til at have længere og mere aktive perioder, og så være parat til så at sove og også sove en længere lur, når hun puttes.

Det er helt okay at mama nogle gange tager over, hun dufter ikke af mælk, men har samme beroligende arme og det kan nogle gange hjælpe jeres lille datter med bedre at koble fra overfor dagen og dermed finde ro :)

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre, og at det giver lidt idé om, hvad der måske sker hos jer netop nu og de næste uger frem... I kan læse mere i "Helens bog om børn og søvn", og "Helens bog om dit barns udvikling" :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det kan ikke siges for mange gange. Din bog om barnets søvn er helt fantastisk og hver gang jeg læser i den giver den mig ro i stedet for at stresse over at mit barn ikke nødvendigvis sover 16-20 timer i døgnet i en alder af 3 mdr, som man læser mange andre steder.

Hilsen mor til pige på 3 måneder


Annonce