Annonce

Annonce

Svar: Søvn (eller mangel på samme) i vuggestue


11. marts 2019

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære frustrerede mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lille dreng :)

Du slutter af med at skrive, at I efterhånden er der, hvor I overveje at skifte vuggestue, selvom I godt ved at der ikke er nogen garanti for, at det løser noget... Og det er naturligvis en overvejelse værd.

Du fortæller, at I samarbejde med vuggestuen har forsøgt forskellige tiltag, for at hjælpe jeres dreng til længere lure. Og det har også haft en vis effekt, indtil juleferie og sygdom ændrede på dette - og det er svært at komme tilbage til samme rytme igen. Det lyder dog som om, at vuggestuens personale forsøger at hjælpe jeres dreng til mere søvn, og det er rigtig godt, at de aktivt gerne vil hjælpe - men det lyder også som om, at nogle af de udfordringer der er, er noget de ikke kan ændre på - at der ikke er noget kryberum og at børnene derfor må sove tæt på legepladsen... De gør hvad de kan med de rammer og muligheder der er, men de kan ikke ændre på institutionens indretning og nedlæggelse af motorikrum mv...

Jeg kan godt forstå, at du bliver bekymret, når din dreng ikke sover mere end 30 minutter i løbet af en hel dag, og du skal naturligvis gøre op med dig selv, hvad der er vigtigt, hvad du vil prioritere. Du kunne naturligvis undersøge mulighederne i en anden vuggestue, men du kunne også overveje dagpleje. Dagplejen er jo generelt et mindre miljø - der er ikke nær så mange børn og dermed ikke nær så meget støj og uro. Dagplejer har mulighed for at skabe lidt rammer, som minder om det I gør derhjemme og jeres dreng kan evt. have sin barnevogn med og sove i den, som han også gør derhjemme. Han vil med den alder han har kunne have 1.5 år i dagpleje, som måske vil være godt for ham, netop på grund af roen, og så kan han starte i børnehave, når han bliver 3 ...


Annonce

... år...

Når dette er sagt, så er der dog ingen tvivl om at øreproblemer spiller ind. Og selvom jeres dreng har fået lagt dræn, så kan der sagtens gå tid før disse virker på nattesøvnen. De fleste forældre regner med, at når drænene først er lagt, så sover barnet igen, men sådan er det desværre ikke altid - og det handler om, at han jo igennem flere måneder er blevet vækket af smertejag fra ørerne og derfor har en erfaringe med sig om at sove afbrudt, og at det kan gøre ondt at sove.... Og det tager tid at få en ny erfaring ind i kroppen.... I skal også være opmærksomme på, at han måske har brug for lidt smertestillende i en periode, det kan I tale med lægen om :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Du nævner, at det skifter en del, hvornår de putter jeres dreng i vuggestuen og det hænger sandsynligvis sammen med, at de i håb om at få ham til at sove, forsøger at putte ham, når han viser træthed.. Og det forstår jeg godt. Det kan dog være en god idé, hvis de (og I) forsøger at skabe så ens en rytme sm muligt. Det vil sige fast stå op tidspunkt, faste spisetider, faste tidspunkter for søvn.. fordi det vil være med til at påvirke hans indre ur og dermed hans fornemmelse for behov for søvn.

Det betyder også, at det i en periode kan være en god idé, hvis du afleverer ham på samme tid om morgenen - og på samme måde - så han ikke nogle dage afleveres imens han sover og andre dage afleveres vågen. Så hver dag ligner hinanden så meget som muligt, fordi det alt sammen påvirker hans indre rytme, hans indre ur. Derudover er det også vigtigt for hans søvn, at han puttes af pædagogerne - og ikke puttes af dig og vågner op et andet sted, det kan gøre ham ekstra utryg ved at sove på sigt :) Også en tanke, som er værd at tage med... :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst så tusind tak for din fantastiske brevkasse. Jeg har fulgt den på sidelinjen i et par måneder og er meget imponerede over dine gode råd og vejledninger

Mor til Sille 7 måneder


Annonce