Annonce

Annonce

Svar: Kort nat


16. februar 2019

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Berit

Tak for dit brev og velkommen til - og tak for din fine beskrivelse :)

Det lyder rigtig fint og alderssvarende, hvis jeres dreng sover samlet ca 4.5 time i løbet af dagen fordelt på 3 lure og jeg synes derfor ikke, at det er en god idé at skære i hans dagssøvn :) Jeg kan dog godt forstå, at du synes det er hårdt, når han ofte starter dagen kl 04-05... selvom det er okay at have en tidlig rytme, så er det for de fleste meget tidligt at skulle stå op der og det kunne være ønskeligt, om han blot kunne sove en time mere om natten, så det hele hang bedre sammen for jer alle tre... :)

Du har helt ret i, at det kunne være en løsning at tilbyde ham en 4 lur sidst på dagen, fordi det normalt ville gøre, at hans puttetidspunkt så ville blive lidt senere, uden at han blev overtræt. Men de gange I har forsøgt det, så virker det ikke rigtig for jer... Og det lyder derfor som om, at I skal holde fast i de 3 lure.

Mit forslag vil være, at I forsøger at give ham et bad først på dagen, for på den måde at forlænge hans vågenperiode lidt, og dermed kunne putte ham lidt senere til sin middagslur, og håbe på at denne lur så naturligt bliver en lille smule længere :)

Og derudover vil jeg anbefale, at du begynder at bytte rundt på hans skemad og tilbuddet om flasker. I følge din dagsplan, så får han ofte flaske først og derefter skemad, men det vil være bedre, hvis du kan starte med skemad, når han vågner og så tilbyde ham en flaske, før han skal sove. Det giver for det første ekstra plads i maven til den fastere føde, og samtidig vil flaske før søvn ofte være med til at gøre, at han faktisk kan sove et længere søvnstræk, før han vågner igen :) På den måde kan en ændring/ombytning af jeres skemad/flasker i løbet af dagen faktisk gøre, at hele hans rytme begynder at ændre sig og dermed til jeres fordel...

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser derfor således ud:

Tidlig morgen 04: Flaske og sover lidt videre

Morgen 06: Havregrød, vand af kop.

Flaske og puttes til morgenlur ca ...


Annonce

... 7-7.30...

Formiddag 9: Tilbydes frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos, vand af kop.

Kommer evt. i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv. efter behov. Badet indføres her for at forlænge hans vågenperioder lidt og aktivere ham rigtig godt...

Frokost 11: Tilbydes øllebrød eller grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca. 11.30-12...

Eftermiddag 15: Tilbydes frisk blød frugt i hånden og frugtmos, vand af kop.

Flaske og puttes til dagens 3. lur - mellem kl 16-17 - afhængig af hvor lang middagsluren er, og hvor sent den ligger...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Aften 18-18.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende i hånden. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl 20...

Sen aften 23: Drømmeflaske og sover videre

Begynder at kunne springe flaske kl 01 over og tage et længere søvntræk mellem kl 24-04...

Hvis han vågner, græder og tydeligt har behov for en flaske allerede kl 22, så skal I naturligvis give ham dette, men det vil være en god idé, at I trapper ud af flasken kl 01 og i stedet tilbyder ham flaske kl 04, fordi flasken her så naturligt også kan være med til at gøre, at han sover lidt videre om morgenen. Og det er så mit næste forslag, at I arbejder på at trappe ud af flasken, der ligger klokken 01 og i stedet tilbyder ham en tidlig morgenflaske. Det gør ikke noget, at hans appetit ikke er så stor om morgenen, det må gerne være en lille flaske, så den stadig levner plads til morgengrøden, men lidt mælk at sove videre på vil være godt - og han vil måske acceptere det, hvis han netop også er vænnet til dette om dagen :)

Jeg håber, at ovenstående tanker hjælper jer videre på vej. Du spørger, om I skal ændre hans måltider, og hvordan I gør det bedst, og jeg håber, at dagsplanen viser sig, hvordan dagen skrues sammen med skemad først og flaske før søvn :)

Rigtig meget held og lykke med det projekt :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Cykelstol

De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.

Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.

Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.

Læs mere i Babylex

Bleskift

Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.

Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.

Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce