Svar: Putning - næste skridt?
Hej med dig
Tak for dit brev og dejligt at høre, at det er gået bedre med at putte jeres datter end I lige umiddelbart havde forventet :)
I fortæller, at I ofte putter jeres datter omkring kl 19.45, og at hun ofte bruger 1-1.5 time på at falde i søvn.. det betyder, at hun ofte først sover omkring kl 21 - og faktisk lyder det som om, at I lige nu nok putter hende lidt for tidligt. Hvis hun sover fra kl 21 til 07 og ca 2 timer til middag, så får hun samlet ca. 12 timers søvn i døgnet - og det er faktisk okay. Det gennemsnitlige søvnbehov for et barn på godt 2 år er 12.5-13 timers søvn i døgnet, så jeres datter ligger naturligt i underkanten af dette, men ikke meget... Når er er tale om gennemsnitlige tal, så betyder det jo, at nogle sover mere og andre mindre :)
Samtidig så bliver hun jo mere og mere bevidst med den alder hun har. Hun er udmærket klar over, at når hun ligger i sin seng, så sidder mor og far og hygger i stuen, og det vil hun naturligvis være en del af :) Hun synes ikke det er sjovt at ligge på værelset alene og bliver derfor ked af det og protesterer, så snart I går ud. Og lige nu lærer hun, at putningen skal trække ud og at hendes putteritual består af at komme i seng, ligge og lege, pjatte, mor eller far går, hun bliver ked af det, I kommer tilbage og trøster, hun pjatter og leger igen, I synger en sang, forsøger måske igen at gå og komme tilbage, hun hopper rundt...
For at vænne hende til et noget kortere ritual, er det nødvendigt, at I putter hende så sent, at I med sikkerhed ved, at hun vil kunne sove inden for ca 15 minutter. Og det betyder, at hun lige nu måske ikke skal puttes før kl er 21... I skal bibeholde jeres nuværende rutiner med bad, godnatmåltid, få børstet tænder, læse historie i stuen og derefter gå til værelset, hvor hun så puttes i sin seng, beroliges og betrygges, I synger e godnatsang ...
... og hun falder så i søvn.. så hun på den måde får en erfaringe med sig om, at det er sådan det foregår.
Og gradvist skal I så arbejde på at rykke hendes puttetidspunkt frem, så hun ikke længere puttes kl 21, men kl 20.45, 20.30, 20.15, 20.00.. altså så hendes puttetispunkt gradvist flyttes frem med ca 15 minutter. Hun kender ikke klokken men følger rutinerne og finder tryghed i at jeres ritualer er de samme og gradvist kan I derved vænne hende til at komme i seng lidt før og stadig være parat til så at sove.
Og ja, det tager tid. I kan ikke flytte hendes puttetidspunkt frem aften efter aften. Det vil ofte tage flere uger, fordi I flere aftener i træk er nødt til at holde fast i samme puttetidspunkt, før I kan flytte hendes rytme igen. Det vil sige, at I måske 4 aftener i træk skal putte hende kl 21, og den 5 aften, kan I så måske pludselig mærke, at hun er træt og parat til at blive puttet kl 20.30, men den 6 aften, er hun så klar ca 20.45...
Og det er vigtigt, at I stadig holder fast i hendes stå op tidspunkt og varigheden af hendes middagslur, så hun ikke forlænger søvnen om morgenen eller om dagen, men netop begynder at fornemme et indre behov for at komme i seng og føle sig træt og parat til at sove, når hun så puttes :)
Hvis hun bliver lidt småforkølet, så kan I roligt holde fast i rytmen, som den er og dermed holde fast i den rytme, som I forsøger at hjælpe hende til at have nu. Men hvis hun bliver rigtigt syg, får mellemørebetændelse, høj feber og lignende, så skal I naturligvis lade hende sove og spise, som hun viser behov for og tage hensyn til hendes sygdom og almene tilstand... Og så må I starte forfra, når hun så atter er frisk og virker til at kunne klare det :)
I er allerede kommet rigtig langt hos jer, og det er super dejligt at høre - så fortsæt endelig den gode gænge! Rigtig meget held og lykke herfra :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Renlighed
Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.
De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.
At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...
Appetit
Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.
Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.
Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.