Svar: Blendet og grovere mad
Kære Zadeh
Tak for dit fine spørgsmål :)
Det kunne godt lyde som om, at maden måske stadig er lidt for grov, så du skal forsøge at finde en mellemvej - så den grød og mos du giver din dreng ikke er for fast og kræver for meget tyggemodstand, men dog stadig sikrer din dreng lidt bid... altså måske en mellemting mellem at blende det og give den grovere mad :)
Det kan også nogle gange være en god idé, at du giver ham små brødhapsere, små bidder af grøntsager, kød, fisk osv. direkte i munden med dine fingre, ligesom du kan lade ham selv øve sig i at spise med pincetgreb - så han hjælpes til at se forskel på maden. Den mad han får med fingrene kræver mere tyggemodstand, og den mad han så får på ske, har du stadig blendet eller most meget fint.
Når du giver ham små brødhapsere og lignende, kan det være en god idé at give ham disse ind i siden af munden, så han med det samme kan tygge sammen på dem. Så er det lettere for ham at spise dem, hvor det er sværere hvis han først med tungen skal finde ud af at placere maden rigtigt, derefter tygge og synke.
Når det så er sagt, så kan det dog sagtens tænkes, at han lige nu spiser mindre, fordi det kræver ekstra koncentration at spise mad i stykker. Det tager tid, når han skal føre maden op til munden, placere den rigtigt, tygge og synke, tage ny mad og spise den - og derfor vil mange børn i denne alder ikke altid spise helt nok, fordi de når at blive for trætte. Derfor er det vigtigt, at du stadig tilbyder ham grøntsagsmos ved siden af brødhapserne, ligesom det kan være en god idé at indføre en godnatgrød som en fast del af hans putteritual om aftenen. Det sikrer, at han ikke går sulten i seng, fordi han måske ikke spiser helt så meget aftensmad, som han tidligere har gjort.
En dagsplan kan se således ud:
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af ...
... kop.
Formiddag 9-9.30: Små bidder af en ½ bolle med smør, frisk frugt i hånden og du supplerer med lidt frugtmos ved siden af. Vand af kop.
Puttes til formiddagslur
Frokost 11.30: Små rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, små bidder af lidt farsbrød, godt kogte pastaskruer, lidt hårdkogt æg og lignende. Gerne rester fra aftensmaden. Og du supplerer med grøntsagsmos. Vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: Små bidder af en ½ bolle med smør, frisk frugt i hånden og igen supplerer du med lidt frugtmos ved siden af. Vand af kop.
Aften 18: Udgangspunktet er familiemaden - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i små stykker, og også stadig moset mad. Du kan f.eks. give ham små bidder fisk eller kød i munden og så mose kartoflerne fint med lidt sovs og give dette på en ske eller gaffel. Vand af kop.
Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.
Ca. 19.30 tilbydes en godnatgrød, som sikrer at han ikke går sulten i seng, får børstet tænder.
Flaske og puttes til natten ca kl 20
Sen aften 23-24: Drømmeflaske
Som du kan se, så består dagen af mange små måltider og maden er sammensat sådan, at der både er mad i stykker, som han kan øve sig i at spise med pincetgreb og som også styrker ham mundmotorisk og styrker hans øje-hånd-koordination. Og ved siden af er der stadig moset mad og grød, som du hjælper ham med at spise af en ske - og som mere eller mindre blot skal synkes :)
Det vil være fint med 3 flasker nu, og jeg anbefaler, at du lægger disse før middagslur, aften og sen aften. På den måde sikrer de også, at der er plads til mere rigtig mad og at hans nedsatte indtag ikke skyldes, at han drikker for meget mælk :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Tisser i sengen
Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.
Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.
Langt de fleste børn vokser...
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)
Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!