Annonce

Annonce

Svar: Aldrig været god til at sove


20. januar 2019

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære AKL

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din datter og alle dine tanker - og velkommen til:)

Du har helt ret i, at det er en ond cirkel med alle de flasker - også selvom jeres datter ikke falder i søvn med den i munden, og selvom hun ikke drikker mere end 110-150 ml af gangen... Mælken fylder for meget i maven, og det tager pladsen op for den mere rigtig mad, og det er en forudsætning for at kunne sove igennem om natten, at hun spiser nok hele dagen igennem :) Derfor er du nødt til at skære ned for antallet af flasker og øge indtaget af fastere føde.

Jeg vil anbefale 4 flasker i døgnet, nu hvor hun er 7 måneder gammel og jeg vil anbefale, at disse flasker ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Jeg er helt med på, at du synes, det er rigtig svært at få hende til at sove, hvis ikke du giver hende flaske, men det er netop vigtigt, at du nu forsøger at vænne hende til, at hun i stedet kan få et mellemmåltid, drikke vand af kop og at flasken således helt kan undværes. Det betyder, at hun ikke længere skal tilbydes flaske før formiddagsluren og før dagens 3. lur.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover lidt videre

Morgen 7: Øllebrød, vand af kop.

Formiddag 8.30-9: Frisk blød frugt i hånden og frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur - mellemmåltidet erstatter flasken

Frokost 11: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignede i hånden at gumle på selv. Må også gerne få små rugbrødshapsere, hvis hun er parat til det - men det er vigtigt, at hun også stadig får grøntsagsmos, så hun bliver mæt nok :)

Flaske og puttes til middagslur kl 12-12.30

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød eller havregrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden at gumle på selv og vand af kop.

Puttes til dagens 3. lur - og uden flaske - mellemmåltidet erstatter igen flasken.

Aften 18: udgangspunktet mere og mere familiemaden - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris. Maden skal være moset men får gradvist mere og mere bid, der suppleres med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende, som hun selv kan sidde og gumle på ved siden af mosen. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23.30: Drømmeflaske og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor hun så får sin tidlige morgenflaske og sover videre igen...

Hvis du synes, det er svært at vænne hende fra flasken, når du triller hende i barnevognen til lur, så vil det være en god idé, at du tilbyder hende lidt bløde frugtbåde eller evt. ...


Annonce

... lader hende sidde med en baby-feeder (lille net, hvori du kan komme lidt frugt og kogte grøntsager) og lader hende sidde og sutte på dette. På den måde anderkender du hendes lyst til at sutte og hendes vane med at skulle have noget i munden før hun sover. Det er dog ikke noget hun skal have - og bedst vil det naturligt være, hvis hun kan få sit mellemmåltid, drikke vand af kop og så lærer at sove uden at hun behøver yderligere for at finde ro.

Det er vigtigt, at du stadig giver hende grød og mos i løbet af dagen, så hun fyldes ekstra op den vej igennem. Det kan være hjemmelavet og også færdiglavede retter. Det vigtigste er, at du får hende til at spise lidt mere i takt med at mælkeindtaget skrues ned.

Flasken midt nat kl 02 bør du gradvist trappe ud af, så hun får mindre og mindre mælk der og tilsidst helt kan undvære den. I takt med at hunøges i madindtag om dagen og aftenen skulle det gerne blive lidt lettere at undvære flasken midt nat. Samtidig kan det, at hun begynder at få færre flasker også nogle gange gøre, at hun øger sit indtag af mælk lidt i hver flaske og måske vil nyde den lidt mere, fordi hun ikke får den så tit :) Det vil dog være rigtig fint, hvis hun drikker ca. 110-150 ml 4 gange dagligt - det dækker fint hendes behov for mælk :) Derudover får hun jo også mme i grød og mos, og så skal hendes væskeindtag dækkes via vand af kop... :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er en rigtig god idé, at du vælger at trille hende en tur, når hun skal sove om dagen, så du på den måde hjælper hende med at overgive sig til søvnen, og du må gerne gå en længere tur til middag, for på den måde at holde hende sovende. Det er netop med til at påvirke hendes indre ur, så hun begynder at fornemme behov for en længere middagslur og dermed begynder selv at sove dette.. så du fremadrettet ikke behøver vandre gade op og gade ned, men hun bliver i stand til selv at komme videre i søvnen.

Det kan dog nogle gange være en god idé, at du forsøger at minimere behovet for bevægelse. Du skriver, at I pt. øver at stille barnevognen lige før hun lukker øjnene, så hun registrerer, at barnevognen står stille - og det er rigtig godt. Du kan dog også forsøge at gøre det, at du triller vognen, når hun siger noget, men lige så snart hun ligger og bare kikker, så holder du vognen stille. Når hun igen begynder at sige noget, så triller du igen, og så snart hun er stille, så holdes vognen stille. På den måde kan hun gradvist vænnes til, at hun ikke behøver være i bevægelse hele tiden, men at det kan være okay blot at ligge og kikke i sin vogn og finde roen på denne måde :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkælelse - forkælede børn

Små børn kan kun fortælle dig, at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde give udtryk for, at det har behov for at blive taget op, blive skiftet, få mad, blive pludret med, krammet osv.

Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne, at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt, at man forkæler et barn ved at reagere på dets gråd, tværtimod.

Små børn kan ikke...

Læs mere i Babylex

Vaner og børn

Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.

Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.

Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annonce