Annonce

Annonce

Svar: Lang putning og flytte til eget værelse


5. januar 2019

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære forældre

Tak for jeres brev og fine beskrivelse :) Hvor er det dejligt at høre, at det er gået så godt med afslutningen af amning og hvor dejligt at far nu er kommet mere på banen og kan tage del i lillepigens putning :)

Der er ingen tvivl om, at jeres datters alder og udvikling spiller ind - det at I om dagen oplever at hun søger jer ekstra, viser behov for tættere fysisk kontakt og nærhed og protesterer, hvis I går for langt væk skyldes det udviklingsspring, som hun går igennem netop nu, og hun kan på samme måde godt have ekstra behov for at I er der for hende om aftenen. Når det så er sagt, så tænker jeg også, at hendes udfordringer med at falde i søvn kan handle om andre ting...

Det gennemsnitlige søvnbehov vil ofte være ca 13.5 times søvn i døgnet, med den alder jeres datter har. Og det betyder, at hvis hun f.eks. sover 11 timer fra kl 20 til 07 og sover ca 2-2.5 time til middag, så bliver hendes samlede søvnbehov naturligt dækket. Derfor kan det godt være, at hun skal puttes lidt senere og faktisk ikke er parat til at sove allerede kl 19.. Det afhænger dog af, hvor lang en middagslur hun har taget, for nogle dage sover hun jo kun 1.5 time til middag, og det kan naturligt så godt gøre, at hun disse aftener skal puttes lidt før :)

Derudover kan det godt spille ind, hvis I gennem nogle uger har vænnet hende til at putningen varer en times tid - fordi hun så netop begynder at forbinde sit putteritual med dette, altså med at I ligger ved siden af hende, synger sange, lægger hende ned, synger igen osv. Så er det sådan, hun oplever at det skal være og hun fornemmer ikke, at putningen ikke bør vare mere end ca. 15 minutter.

For at vænne hende til at potningen skal være kortere, kan det derfor godt være en idé at putte hende så sent, at I med sikkerhed ved, at hun vil kunne falde hurtigere i søvn - dog uden at hun når at blive så overtræt, at hun af den grund ikke kan sove.

Det er super godt, at I har forsøgt med et bad om aftenen, som en fast del af hendes putteritual. Det må I gerne forsøge ...


Annonce

... igen - badet bør ligge ca en time før hun puttes og bør afsluttes med god frottering med håndklædet, blive smurt med lidt creme osv. Og så vil det også være rigtig godt, hvis hun kan blive tilbudt et godnatmåltid - f.eks. en godnatgrød eller en frikadelle (rester fra aftensmaden) og lidt rugbrød sammen med et glas letmælk, derefter få børstet tænder og blive puttet. I skriver, at hun får godnatmad, så det er godt - bibehold endelig dette :)

Det er også rigtig godt, at I har indført putteklud, sut og godnatsang. Det vil gøre det betydeligt lettere for hende at falde i søvn uden jer fremadrettet - og det vil gøre det lettere for hende at komme fra soveværelset ind i egen seng. I kan derfor godt overveje, om det vil være en god idé at flytte hende på eget værelse nu eller i løbet af et par uger. Det er ofte lettest i 16-17 måneders alderen, netop på grund af det udviklingsspring som hun går igennem lige nu. Når hun bliver 18-20 måneder, sker der igen en del udviklingsmæssigt, som kan gøre det sværere, så derfor er det oplagt at forsøge nu og de næste uger frem :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det vigtige er, at så meget af hendes ritual bibeholdes. Det vil sige, at hun stadig skal have bad, godnatmåltid, have børstet tænder, puttes i sovepose, puttes med sut og nusseklud i sin seng og I kan så sidde og synge godnatsang som I plejer. Alt er altså som det plejer at være, eneste forskel er, at hun ligger i egen seng på eget værelse. Der er naturligvis en risiko for, at hun også her vil rejse sig op, og hvor I så må lægge hende ned igen og med et par beroligende hænder hjælpe hende til fysisk ro. Men hvis hun har fået bad, er gjort klar til natten, som I beskriver, er puttet i sovepose og puttet lidt senere, så I ved at hun er træt og parat til at sove, så tænker jeg, at det burde kunne lade sig gøre. Som sagt sker der udviklingsmæssigt en del lige nu, men tiden arbejder for jer i den retning, så selvom alderen giver udfordringer med potningen, så vil I sandsynligvis i løbet af nogle uger opleve en ændring her...

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - møbel

En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.

Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...

Læs mere i Babylex

Body Mass Index - BMI

Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).

Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.

Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.

En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen..

Jeg er så glad for du ikke er længere end et tryk på powerknappen væk... tak for din brevkasse!!

Jeg har virkelig brug for dine råd og viden.

Hilsen
Thilde, mor til Louie 7 måneder


Annonce